Avon: remek üzleti lehetőség vagy aljas lehúzás?

Az Avon cég nevével bizonyára rengetegen találkoztatok már. Rengetegen ismerik a cég termékeit, és az üzleti lehetőségről is sokan hallottak már: de mi az Avon tulajdonképpen, milyen termékek kaphatók kínálatukban, és milyen üzleti lehetőséget rejt magában a cég?

Cikkünk egy rövid összefoglaló az Avon nevű hálózatépítő cégről.

Mi az az Avon tulajdonképpen?

Az Avon egy kereskedemi cég, amely előállítja azon termékeket, amelyek termékpalettájukon megtalálhatók. Sok olyan másik network marketing vállalat van, ami kifejezetten széles termékpalettával rendelkezik: az Avon leginkább a kozmetikumairól és szépségápolási termékeiről ismert, itt viszont viszonylag nagy választék áll rendelkezésünkre.

A cég által választott értékesítési modell picit eltér a hagyományos vállalatokétól. A network marketing cégek többnyire nem rendelkeznek üzlethelységgel, és nem költenek reklámokra, nem vesznek részt kis-és nagykereskedelmi láncokban. A termékek promótálását hálózatépítő partnereik végzik, lényegében ők generálnak fogyasztói forgalmat a cégnek, akik ezen munkáért cserébe jutalékot kapnak.   

A hálózatépítő munkát többféle módon lehet végezni, ez leginkább az adott csapattól függ. Vannak, akik teljesen online dolgoznak, vannak, akik offline, de akadnak olyanok is, akik a kettőt együtt csinálják. Véleményem szerint az online munkavégzés ma már sokkal hatékonyabb, habár, ez mindenki személyes megítélésétől függ.

Alapvetően ne felejtsük el, hogy az MLM egy különleges üzleti lehetőség, amely a talán legkönnyebben elérhető vállalkozói formák egyike az átlagember számára. Szinte teljesen kockázatmentes, minimális tőkével elkezdhető, ráadásul a cégek rendkívül jó személyiségfejlődési programokat kínálnak az érdeklődőknek akár teljesen ingyen, vagy jelképes összegekért cserébe. A vállalat lényegében az általunk generált fogyasztói forgalom után fizet nekünk jutalékot, minél nagyobb a generált forgalom, annál nagyobb az elérhető jövedelemszint.

Minden egyes fogyasztói hálózat kétféle emberből áll: egyszerű termékfelhasználókból és hálózatépítő személyekből, így a hatástöbbszörözés elvét kihasználva hatalmas fogyasztói hálózat épülhet fel. Mikor ez már tényleg elég nagyra nő, lényegében minimális befektetett munkával is képesek lehetünk azt fenntartani, így a jövedelmünk passzívvá válhat egy idő után.

Az alábbi ábra kiválóan szemlélteti a folyamat működését: mi vagyunk a sárga színű személy, és abban az esetben, ha a piros színnel jelzett üzletépítőink stabil hálózatra tesznek szert, komoly passzív jövedelemre tehetünk szert.

Az MLM architektúrája

Az utóbbi évek során – mint online marketing specialista – rengeteg vállalkozó életébe láttam bele, véleményem szerint az MLM üzletépítés által kínált lehetőséget sokan félreértik. Íme, néhány olyan szempont, amelynek köszönhetően valójában ez egy remek üzleti lehetőség – a hagyományos vállalkozói formák nagy részére ez egész egyszerűen nem igaz:

  • Online is csinálható, saját időbeosztás szerint
  • Az átlagkereset többszörösét is meg lehet keresni vele  
  • Mi választjuk ki a csapatunk tagjait
  • Jóformán kockázatmentes
  • Komoly személyiségfejlődési programok
  • Ingyenes, vagy olcsó oktatás, mentori program   
  • Viszonylag könnyen elsajátítható  
  • Passzív jövedelemszerzési lehetőség

Mielőtt hálózatépítői tevékenységbe kezdenénk, ne feledkezzünk meg arról, hogy ez egy külön szakma, amelyben szinte kizárólag úgy érzhetünk el szép eredményeket, ha komoly személyiségfejlődésen és tanuláson megyünk keresztül, ami nem megy egyik pillanatról a másikra.

A cég rövid története

David H. McConnell az 1880-as évek közepén, egy úttörő szemléletű, vállalkozói mentalitású személy alapította a céget, aki eredetileg egy könyvárus volt: rájött arra, hogy az embereket jobban érdeklik a parfümminták, mint a könyvek. Ő maga hozta létre az első illatmintákat, és egy csapat nőt kért meg arra, hogy dolgozzanak neki értékesítési képviselőként. Később rengeteg egyéb termékkelcsaláddal bővült a cég, például sminkekkel, testápolási szerekkel, valamint különféle divatkiegészítőkkel. Egy szerény, háztól házig árusított parfümcsaládból a világ egyik vezető szépségipari vállalatává vált. Az Avon ma már több, mint 130 országban van jelen.

Legális az Avon?

Sokan kérdezik hálózatépítői karrierjük elején, hogy vajon ténylegesen legális-e ez a tevékenység? Alapvetően igen, hiszen a piramisjátékokkal szemben itt a termékek eladásán van a fő hangsúly, nem pedig a magas belépési költségek visszaosztásán. Az Avon egy legális network marketing cég.

Milyenek az Avon termékek?

A cég termékei – a legtöbb felhasználó véleménye szerint – alapvetően jók, hiszen e nélkül nem is működhetne hosszú távon egy direkt értékesítéssel foglalkozó vállalat. A cég leginkább a kozmetikumok terén ismert, de ezen belül széles választékkal rendelkezik.

Kifejezetten népszerű termékeik közé tartoznak például a Glimmersticks szemkihúzó ceruza, Clearskin arcápoló krém, Supershock szempilla spirál vagy a Gel Shine Körömlakk.

Lehet pénzt keresni náluk hálózatépítéssel?

Alapvetően igen, mindegyik olyan network marketing vállalattal lehet pénzt keresni, amelyik korrekt feltételekkel operál, és megfelelő termékkínálattal rendelkezik. Azt ne felejtsük el, hogy kemény munka nélkül, pusztán szerencsével nem lehet sikeressé válni az MLM üzletépítés világában.

Megéri-e náluk hálózatot építeni?

megeri-e?

Mindenki személyes megítélésétől függ, hogy mit gondol. Ismerek olyan embereket, akik sikeresek voltak Avon hálózatépítőként, míg mások kevésbé voltak azok: ha valaki jó hálózatépítő, akkor természetesen lehet eredményeket elérni. A siker függ attól is, hogy milyen csapattal fogsz együtt dolgozni: vannak, akik inkább az online, mások inkább az offline munkát preferálják. Az online munka előnye, hogy itt korlátlan embert meg lehet keresni az üzleti ajánlattal, és időhatékonyabb, habár kevésbé személyes, mint az offline módszer. 

Vannak például, akik azért nem lettek sikeresek ebben a szakmában, mert kizárólag az ismerősi kapcsolataikra próbáltak meg támaszkodni. A kapott szponzor is nagyon sokat számít: mennyire tudsz vele azonosulni, megvannak-e a közös emberi kapcsolódási pontok? Érdemes megjegyezni, hogy a vállalat leginkább a szépségipari termékeiről ismert, ennek köszönhetően más termékkategóriákban – például étrendkiegészítők és vitaminok terén – hátrányt élvez sok másik network marketing céggel szemben.  

Milyen kompetenciákat kell elsajátítani?

Az MLM világában akkor lehetünk igazán sikeresek, ha több olyan kompetenciát is magas szinten elsajátítunk, ami a szakma fontos alapjának tekinthető. 

Az értékesítés alapjaival szükséges tisztában lennünk, és ez még akkor is így van, ha az MLM már rég nem a tukmálásról és nyomulásról szól, hiszen az üzleti koncepciót el kell tudunk adni, ennek bemutatása pedig megköveteli ezen készséget. 

A vezetés rendkívül fontos része a munkának. Ne gondoljuk, hogy egy parancsolgató, arrogáns, számonkérő ember társaságában bárki is motivált lesz a munkavégzésre. Az MLM üzletépítés világában mindenki a saját főnöke, így nem bánhatunk beosztottként másokkal. A példamutatás a fő kulcsszó. 

A személyiségfejlődés talán a legfontosabb része a munkának. Igazából mindegy, hogy milyen területről jössz: akkora üzletet fogsz felépíteni, amekkorát a személyiséged elbír. Legyünk empatikusak, kedvesek jófejek, barátságosak, és bíztassuk a csapattagjainkat. 

Talán elsőre úgy érezzük, hogy szinte esélytelen, hogy sikeressé váljunk, hiszen ezen kompetenciákkal nem rendelkezünk. Ne essünk kétségbe: egyedül az olvasottságunk, tanulni vágyásunk és szakmai lelkesedésünk fogja meghatározni, hogy ezen kompetenciákat mennyire fogjuk eredményesen elsajátítani.

Milyen egyéb network marketing lehetőségek vannak? 

Az Avon csupán egy a sok MLM cég közül, amely megtalálható és ismert Magyarországon. Érdemes mindig olyanhoz csatlakozni, amely ténylegesen stabil háttérrel és megbízható üzleti múlttal rendelkezik, hiszen ezek mögött bizonyíthatóan jó termékpaletta és üzleti koncepció áll. 

Hazánkban ismert MLM cégek például az Amway, BioCom, Forever Living Products, BetterStyle, Oriframe, Farmasi, Zinzino és a LifeCare. Fontos, hogy a cég üzleti múltját, hírnevét és etikettjét el tudjuk fogadni a csatlakozás előtt, hiszen ennek hiányában nem lehetünk igazán sikeresek.

Források: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Avon_Products

https://www.reps-r-us.co.uk/avons-history/

https://www.referenceforbusiness.com/history2/17/Avon-Products-Inc.html

https://www.zippia.com/avon-products-careers-50860/history/

https://www.techtarget.com/whatis/definition/multi-level-marketing 

módosítva: 2023-02-05

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés