Oriframe: remek üzleti lehetőség vagy aljas lehúzás?

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan hallottatok már az Oriframe nevű network marketing cégről. Magyarország egyik legismertebb network marketing (MLM) vállalata: pontosan mit jelent ez, mivel foglalkoznak ők, mit lehet vásárolni a cégtől? Íme, egy rövid összefoglaló bejegyzés a témával kapcsolatban mindazok számára, akik szeretnék tudni, hogy pontosabban mit érdemes tudni a vállalatról.

Mi az az Oriframe tulajdonképpen?

Az Oriframe egy direkt értékesítéssel foglalkozó cég, amely előállítja a kínálatukban kapható termékeket, eredetileg Svédországból származik a kereskedelmi vállalat. Régebben kifejezetten kozmetikumokkal foglalkozott a cég, ma már szélesebb termékkínálattal rendelkeznek. Alapvetően nem a hagyományos kereskedelmi értékesítést választották, hanem az úgynevezett „network marketing” rendszert használják a termékeik promotálására partnereiknek keresztül.

 Az MLM egy különleges üzleti modell, amelyet rengeteg vállalkozás használ promócióra manapság. Ennek az a lényege, hogy a termékek promócióját nem reklámokkal oldják meg, és jellemzően a cégek nem tartanak fenn üzlethelységet: a promótőröknek fizetik ki a reklámozásra szánt költséget, akik ezen munkájukért cserébe jutalékot kapnak.

Ez a munka sokféle módon történhet: online és offline, ezt mindig az adott csapat dönti el, hogy hogyan szeretne dolgozni, habár érdemes megjegyezni, hogy az online világban sokan ma már sokkal jobb lehetőségeket látnak.

Alapvetően tartsuk észben, hogy a network marketing egy különleges üzleti koncepció, amely a legkönnyebben megközelíthető vállalkozási formák egyike a hétköznapi emberek számára: jóformán teljesen kockázatmentes, minimális tőkebefektetést igényel, a cégek ráadásul magas színvonalú személyiségfejlődési programokat kínálnak akár ingyen, vagy minimális összegekért. A vállalat tulajdonképpen az általunk generált fogyasztói forgalom után fizet a munkánkért cserébe, minél nagyobb forgalmat hozunk létre, annál nagyobb jövedelemre tehetünk szert ezzel a tevékenységgel.

Minden egyes fogyasztói hálózat kétféle személyből áll: egyszerű termékfelhasználókból és hálózatépítőkből, akik lényegében ezt a promóciós munkát végzik. Az utóbbi személyek szintén építik a hálózatukat, amiből természetesen kaphatunk jutalékot, így a hatástöbbszörözés erejét kihasználva hatalmas fogyasztói hálózat épülhet fel. Amikor ez már tényleg naggyá vált, lényegében minimális munkával képesek lehetünk azt fenntartani, így a jövedelmünk lényegében passzívvá válhat.

Az alábbi ábra kiválóan szemlélteti ezen folyamatot: mi vagyunk a sárga színű elem, és abban az esetben, ha a piros színnel jelzett üzletépítőink stabil hálózattal rendelkeznek, már passzív jövedelemről beszélhetünk.

Az MLM működése

Az utóbbi évek során rengeteg vállalkozóval ismerkedtem meg, véleményem szerint az MLM szakmát nagyon sokan félreismerik, Néhány olyan szempont, amelynek köszönhetően jó döntés lehet hálózatépítésbe kezdeni:

  • Akár online is végezhető, rugalmas időbeosztás szerint  
  • Az átlagkereset többszörösét is meg lehet keresni   
  • Szinte kockázatmentes
  • Komoly személyiségfejlődés
  • Viszonylag könnyen megtanulható
  • Ingyenes, vagy olcsó oktatás, mentorálási lehetőség   
  • Passzív jövedelemszerzési lehetőség

Mielőtt belevágnánk, ne felejtsük el, hogy egy külön szakmáról beszélünk, amelyben csak és kizárólag akkor válhatunk igazán sikeressé, ha komoly személyiségfejlődésen és tanuláson megyünk keresztül, ennek köszönhetően nem lesz benne mindenki sikeres.

A cég rövid története

Az egész történet 1967-ben kezdődött, amikor két testvér, Jonas és Robert af Jochnick leült egy barátjával, Bengt Hellstennel, és megvitatták elképzelésüket egy olyan cégről, mely a svéd természet ihlette kiváló minőségű szépségipari termékeket gyárt. Ma már több millió képviselővel rendelkező direkt értékesítési vállalat, amely a legnagyobbak közé tartozik a magyar piacon és világszerte, több, mint 60 országban vannak jelen. A TOP20 árbevételű MLM cégek egyike a világon.  

Legális az Oriframe? 

Sokakban szokott felmerülni az a kérdés, hogy ez a tevékenység egyáltalán legális-e. Alapvetően igen: az Oriframe üzletépítés 100%-ban legális tevékenységnek minősül Magyarországon. Sokan összekeverik az MLM (hálózatépítő) tevékenységet és üzleti modelt a piramisjátékokkal, ahol nem a termékek tényleges eladásán, hanem az új tagok beszervezésén van a fő hangsúly.

Lehet pénzt keresni Oriframe üzletépítőként?

Jó ötlet-e náluk?

Természetesen igen, hiszen bármelyik olyan network marketing vállalattal lehet pénzt keresni, amely korrekt feltételekkel és megfelelő termékskálával rendelkezik. Soha ne felejtsük el, hogy kemény munka, tanulás, fejlődés nélkül szinte lehetetlen komoly eredményeket elérni ebben a szakmában.  

Milyenek az Oriframe termékek?

Az Oriframe termékek – a legtöbb felhasználó szerint – alapvetően jók, hiszen e nélkül nem is működhetne hosszú távon egy direkt értékesítéssel foglalkozó cég. Többféle termékkategóriájuk van, a cég leginkább a kozmetikumairól ismert.

Népszerű termékeik közé tartozik például a Colourbox ajakrúzsok, Colourbox arcpúderek, a Love Nature Purifying tusolózselé és a mézből, valamint tejből készülő kézkrémük.  

Jó ötlet-e hálózatot építeni ennél a cégnél?

Mindenki személyes megítélésén múlik, hogy mit gondol. Talán az a legfontosabb, hogy azonosulni tudjunk a termékekkel, a csapatunk munkamódszereivel, és a mentorunkkal megtaláljuk a közös hangot, alapvetően mindenkinek más és más MLM cég képes megadni azt, amire szüksége lenne. Korábban ismertem sikeres és sikertelen Oriframe hálózatépítőket, a siker nagy mértékben áll például azon, hogy a csapatunk online, vagy offline dolgozik leginkább. Az online munka tagadhatatlan előnye, hogy gyakorlatilag bárhány embert elérhetünk az interneten keresztül, az offline munka mellett szól, hogy az személyesebb

Sokan például azért nem lesznek sikeresek ebben a szakmában, mert introvertált személyként kizárólag az ismerősi körükre próbálnak meg támaszkodni. A választott mentoron is nagyon sok minden áll, hiszen, ha elfoglaltabb, és nem tudja vállalni a közös munkát elejétől a végéig, pórul járhatunk, és az is rossz alap, ha nincs köztünk semmilyen kapcsolódási pont.

Milyen kompetenciák szükségesek a sikeres munkához?

Amennyiben szeretnénk az network marketing szakmában kiemelkedően sikeressé válni, több olyan képességet is el kell sajátítanunk, amelyek elengedhetetlenül fontosnak számítanak. 

Nagyon fontos, hogy megtanuljunk értékesíteni, hiszen az üzleti koncepciót el kell tudni adni, azt be kell tudni mutatni. Ehhez prezentálni kell tudni, valamint a felmerülő kérdésekre, kifogásra válaszolni kell tudni. 

A vezetés gyakorlatilag nélkülözhetetlen része a hálózatépítő munkának. A példamutatás, motiválás, szervezettség a fő kulcsszavak, sokan a rossz munkahelyi kultúrájuknak köszönhetően nem ismerkedtek meg ezekkel eddigi munkájuk során. Egy jó vezető nem számonkérő, lekezelő vagy arrogáns

A személyiségfejlődés talán a legfontosabb része a munkának. Sokszor szokták mondani hálózatépítő guruk, hogy mindenkinek akkora üzlete lesz, amekkorát a személyisége elbír. Legyünk mindig empatikusak, kedvesek, ápoltak és jó megjelenésűek. 

Sokan talán elsőre úgy vélik, hogy szinte semmi esélyük nincs arra, hogy sikerre vigyék magukat az MLM világában, hiszen nincsenek meg a megfelelő kompetenciáik a munkavégzéshez. Azt soha ne felejtsük el, hogy a tanulni vágyásunk és olvasottságunk fog dönteni az eredményességünkről.

Milyen egyéb MLM cégek vannak? 

Az Oriframe csupán egy a sok lehetséges MLM cég közül, melyek jelen vannak Magyarországon. Mindenképp gondoljuk át, hogy kihez szeretnénk csatlakozni, hiszen fontos, hogy megbízható múlttal, stabil háttérrel rendelkező céget válasszunk, ezek mögött bizonyíthatóan jó termékek és üzleti stratégia áll.  

Magyarországon ismert network marketing vállalatok például az Amway, BetterStyle, Farmasi, Avon, Forever Living Products, Zinzino, BioCom és a LifeCare. Szükséges, hogy a választott cég termékpalettáját, üzleti múltját és etikettjét el tudjuk fogadni, hiszen ezek nélkül szinte biztosra vehető a kudarc.


Források: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Oriflame

https://www.companieshistory.com/oriflame/ 

https://www.forbesindia.com/article/brand-connect/oriflame-beauty-with-a-purpose/67091/1 

http://logoshistory.blogspot.com/2011/02/oriflame-history.html 

módosítva: 2023-02-03

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés