Farmasi: remek üzleti lehetőség vagy aljas lehúzás?

Bizonyára nagyon sokan hallottatok már a Farmasi nevű cégről. Tény és való, hogy Magyarország egyik legismertebb network marketing multi-level marketing (MLM) cége: mit érdemes tudni róluk, milyen termékeik vannak, hogyan dolgoznak a magyarországi csapataik?

Egyáltalán mi az a Farmasi?

A Farmasi egy direkt értékesítéssel foglalkozó vállalat, előállítják a cég kínálatában található készítményeket, melyek leginkább illóolajok és kozmetikai termékek. Ezeket a webshopjukon keresztül lehet megrendelni, azonban nem a hagyományos kereskedelmi modellek közül választottak, amikor a cég a termékeit szerette volna értékesíteni: az úgynevezett „network marketing” utat választották.

Ez egy különleges üzleti modell, amelyet sok másik cég, vállalkozás használ promócióra. Ahelyett, hogy kis-és nagykereskedelmi egységeken mennének keresztül a termékek, üzlethelyiséget tartanának fenn, ami rengeteg plusz költséget rátenne a végső árra, a szerződött partnereiknek keresztül promotálják a termékeket, akik ezért jutalékot kapnak.

Tartsuk észben, hogy a network marketing egy különleges üzleti koncepció, amely a legkönnyebben megközelíthető vállalkozási formák közé tartozik a hétköznapi emberek számára: szinte teljesen kockázatmentes, minimális tőkebefektetés szükséges hozzá, a cégek pedig magas színvonalú személyiségfejlődési programokat kínálnak teljesen ingyen, vagy fillérekért. A cég tulajdonképpen az általunk generált fogyasztói forgalommal arányos jutalékot fizet a munkánkért cserébe, minél nagyobb ez a forgalom, annál nagyobb jövedelemre tehetünk szert ezzel a tevékenységgel.

Minden egyes fogyasztói hálózat kétféle személyből áll: egyszerű termékfelhasználókból és hálózatépítőkből, akik ezt a promóciós munkát végzik. Az utóbbi személyek szintén építik a hálózatukat, amiből természetesen mi is kaphatunk jutalékot, így a hatástöbbszörözés elvének köszönhetően óriási fogyasztói hálózat épülhet ki. Akkor, amikor ez tényleg naggyá válik, lényegében minimális munkával képesek lehetünk ezt fenntartani, így a jövedelmünk nagy része passzívvá válik.

A lenti ábra remekül szemlélteti ezen folyamatot: mi vagyunk a sárga színű személy, és abban az esetben, ha a piros színnel jelzett üzletépítőink stabil hálózatot építenek fel, már passzív jövedelemről beszélhetünk.

Az MLM működése

Az utóbbi évek során – mint vállalkozások menedzselésével foglalkozó szakember – rengeteg vállalkozóval ismerkedtem meg, véleményem szerint az MLM szakmát sokan félreismerik. Véleményem szerint, néhány olyan szempont, aminek köszönhetően jó döntés lehet hálózatot építeni:

  • Akár online is végezhető, teljesen kötetlenséggel,
  • Az átlagkereset többszörösét is el lehet vele érni  
  • Kockázatmentes
  • Viszonylag könnyen megtanulható szakma
  • Ingyenes, vagy olcsó oktatásban, mentorálási lehetőség   
  • Komoly személyiségfejlődés
  • Passzív jövedelemszerzési lehetőség

Mielőtt belevágnánk, ne felejtsük el, hogy ez egy külön szakma, amiben kizárólag akkor lehetünk sikeresek, ha komoly személyiségfejlődésen és tanuláson megyünk keresztül, ezért nem is válik benne akárki sikeressé.

A cég története röviden 

A vállalatot 2003-ban alapította Dr. C. Tuna török származású orvos, korábban gyógyszergyártó cége is volt, de később megalapította kozmetikai cégét, amely ma már 120 országban van jelen. A direkt értékesítés elvén működő cég ma már a vezető network marketing vállalatok közé tartozik. 

Milyenek a Farmasi termékek?

A Farmasi termékek – a legtöbb felhasználó szerint – alapvetően jók, hiszen e nélkül nem is működhetne hosszú távon egy direkt értékesítő vállalat. Online katalógusukban többféle termékkategóriájuk van, ilyenek például az illóolajok és a kozmetikai termékek.

Népszerű termékeik például a Dr. C. Tuna Teafa Termékcsalád, ami arcápolásra alkalmas krém, az Age Reversist ránctalanító termékcsalád, mely ránctalanításra használható, a MR. Wipes vízkőoldó koncentrátum vagy a Madame női parfüm.

Legális a Farmasi? 

Sokakban szokott felmerülni a kérdés, hogy ez a tevékenység legálisnak számít-e. Alapvetően igen, mind a termékek fogyasztása, mind a hálózatépítés teljesen legális ennél a cégnél Magyarországon: Nem szabad összekeverni az MLM (hálózatépítő) tevékenységet és üzleti modelt a piramisjátékokkal, ahol valójában nem a termékek tényleges eladásán, hanem az új tagok beszervezésén van a hangsúly.

Lehet-e pénzt keresni Farmasi üzletépítőként?

Alapvetően igen, hiszen egy legális és ismert, korrekt kifizetési rendszerrel rendelkező cégről lenne szó. Sokan összekeverik az MLM becsületes üzleti modelljét a piramisjátékokkal, ahol nem a termékek eladásán van a hangsúly, hanem az új tagok beszervezésén.  

Jó ötlet lehet hálózatot építeni ennél a cégnél?

Jó ötlet-e Farmasizni?

Alapvetően ez mindenki személyes megítélésétől függ. Mindenekelőtt, az a legfontosabb, hogy a termékeket szeressük, a csapatunk munkamódszerei kézenfekvőek legyenek számunkra, és a mentorunkkal hatékonyan tudjunk együtt dolgozni. Ismertem olyan embereket a Farmasi cégnél, akik sikeresek voltak hálózatépítőként, míg mások nem voltak azok: a siker nagy mértékben múlik például azon, hogy az általunk választott csapat inkább offline vagy online dolgozik. Az előbbi előnye, hogy személyesebb, de hátrányként könyvelhető el, hogy leginkább az ismerőseinkre támaszkodhatunk – míg az internet világában rengeteg embert elérhetünk. 

Sokan például azért nem érnek el sikereket a szakmában, mert introvertált személyként csak és kizárólag az ismerősi körükre próbálnak meg támaszkodni. A választott mentoron is nagyon sok minden áll, hiszen, abban az esetben, ha elfoglaltabb, és nem tudja vállalni a közös munkát elejétől a végéig, rosszul járhatunk, és az is negatív  alap, ha nincs köztünk semmilyen kapcsolódási pont.

Milyen kompetenciák szükségesek a sikeres munkához?

Ha szeretnénk a network marketing világában kiemelkedő sikereket elérni, több olyan képességre is szert kell tennünk, amelyek a szakmai sarokkövének tekinthetők. 

Elengedhetetlen, hogy megtanuljunk értékesíteni, hiszen az üzleti lehetőséget el kell tudni adni, azt be kell tudni mutatni. Ehhez jó prezentálólépesség szükséges, valamint az, hogy tudjunk válaszolni a felmerülő kérdésekre, kifogásokra. 

A vezetés rendkívül fontos része a hálózatépítő munkának. A szervezettség, példamutatás, motiválás a legfontosabb aspektusok, sokan teljesen másképp képzelik el ezt a munkát, mint amit a munkahelyükön tapasztalhattak korábban. Egy jó vezető soha nem arrogáns vagy számonkérő

A személyiségfejlődés elengedhetetlen minden jó MLM üzletépítő számára. Mindenkinek akkora üzlete lesz, amekkorát a személyisége elbír - szokták mondani a nagy MLM guruk, és van is igazság ebben. Mindig legyünk empatikusak, kedvesek, ápoltak és jó megjelenésűek. 

Sok ember elsőre úgy gondolja, hogy szinte kizárt, hogy sikeressé váljon hálózatépítőként, hiszen nem rendelkezik megfelelő kompetenciákkal a munkavégzéshez. Ne felejtsük el: ez egy külön szakma, amit meg kell tanulni, kizárólag az olvasottságunk és fejlődni akarásunk fog dönteni az elért eredményeinkről. 

Milyen egyéb lehetőségeink vannak? 

A Farmasi csupán egy MLM cég a sok közül, amelyek jelen vannak Magyarországon. Mindenképp érdemes lehet átgondolni, hogy kihez szeretnénk csatlakozni. Fontos, hogy stabil háttérrel, megbízható múlttal rendelkező céget válasszunk, hiszen ezek mögött bizonyíthatóan jó üzleti stratégia és termékek állnak. 

Hazánkban ismert network marketing vállalatok például az Amway, Avon, BetterStyle, Farmasi,  Forever Living Products, BioCom, Oriframe, Zinzino és a LifeCare. Elengedhetetlen, hogy a választott cég termékpalettáját, üzleti múltját és etikettjét el tudjuk fogadni, hiszen ezek hiányában szinte biztosra vehető a kudarc. 

módosítva: 2023-02-03

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés