Amway: remek üzleti lehetőség vagy aljas lehúzás?

Bizonyára rengetegen hallottatok már az Amway cégről. Amikor a rendszerváltást követően megjelent a hazai piacon, ők voltak a legelső olyan network marketing (multi-level marketing – MLM) cég, amely megjelent Magyarországon.

Sokan mondanak a cégükről sokfélét: ennek egy része igaz, másik része egész egyszerűen nem. Annak érdekében, hogy tisztán láthassuk, hogy a cégük pontosan milyen termékekkel, múlttal rendelkezik, érdemes lehet alaposabban utánajárni a dolgoknak.

Egyáltalán, mi az Amway?

Az Amway egy amerikai eredetű cég, amely fogyasztói hálózatépítéssel foglalkozik. A network marketing jellegű cégek jellemzően szinte semmire nem költenek a termékek előállításán kívül: az árult termékeik nem mennek keresztül a kiskeren, nagykeren, nincs üzlethelységük, ennek köszönhetően nagyon alacsony rezsivel üzemelő vállalatról van szó. Az ilyen vállalatok még reklámozásra sem költenek: a hálózatépítő partnerei között osztja szét az erre szánt összeget jutalék formájában.  

Az MLM egy különleges üzleti koncepció, amely tulajdonképpen az egyik legkönnyebben megközelíthető vállalkozási forma egy hétköznapi ember számára: kockázatmentes, minimális tőkebefektetéssel elkezdhető, ráadásul nagyon jó közösségi élettel és személyiségfejlődési programmal kecsegtet. A cég az általunk generált fogyasztói forgalom után fizet jutalékot, a teljesítményünkkel arányosan. Minél nagyobb a létrehozott fogyasztói forgalom, annál nagyobb jövedelemre tehetünk szert a munkánk során.

Minden egyes létrehozott fogyasztói hálózatban kétféle ember van: egyszerű termékfelhasználók és hálózatépítők. Az utóbbi személyek nem csupán a termékeket használják, hanem hozzánk hasonlóan a hálózatot is építik, amiből természetesen mi is jutalékot kapunk, ha a hálózatépítő hozzánk csatlakozott. Így közvetlenül, vagy közvetett módon rengeteg ember termékfogyasztásából profitálhatunk: a hatástöbbszörözés elvén óriási fogyasztói hálózat jöhet létre, és akkor, amikor ez már stabilan működik, és rengeteg üzletépítő dolgozik a csapatunkban, a jövedelmünk nagy része passzívvá válik

Az alábbi ábra kiválóan szemlélteti ezen folyamatot: mi vagyunk a sárga színű személy, és abban az esetben, ha a piros színnel jelzett üzletépítőink stabil hálózatra tesznek szert, már passzív jövedelemről beszélhetünk

Az MLM működése

Az évek során rengeteg vállalkozói formát vizsgáltam meg – az MLM szakmát szerintem sokan félreismerik. Amiben kiemelném a fogyasztói hálózatépítést:

  • Akár online is végezhető, teljesen kötetlen munkaidőben
  • Átlag feletti jövedelem érhető el, akár az átlagkereset többszöröse
  • Viszonylag könnyen megtanulható, elsajátítható
  • Ingyenes, vagy olcsó oktatásban, mentorálásban lehet részünk
  • Komoly személyiségfejlődési lehetőségek  
  • Kockázatmentes
  • Passzív jövedelemszerzési lehetőség

Ne felejtsük el – hogy alapvetően egy külön szakmáról beszélünk, a sikerességhez komoly személyiségfejlődésre lehet szükségünk.

A cég története röviden

1959-ben ennek a vállalatnak az indulásával kezdődött meg a network marketing korszaka, Michiganben alapította két üzletember, Rich DeVos and Jay Van Andel, eredetileg univerzális tisztítószereket forgalmaztak. Ma már több, mint 100 országban van jelen a vállalat világszerte. Magyarországon ők voltak az elsőként megjelenő network marketing cég, a rendszerváltás után jelentek meg, akkor még jóval szűkebb termékpalettával. Az Amway jelenleg a világ legnagyobb árbevétellel rendelkező MLM cége jelenleg, habár, azt meg kell hagyni, hogy a magyar piaci részesedésük pillanatnyilag nem vezető. 

Ismert képviselői például Kaoru Nakijama, Máté Gábor vagy korábban Gidófalvi Attila. 

Mit érdemes tudni az Amway termékekről?

Ha azt mondom, hogy „Amway termék”, akkor rengeteg embernek a „drága” szó jut eszébe először, és nem is véletlenül: a webáruházukon keresztül rendelhető termékek sok esetben többe kerülnek, mint a hagyományos, bolti kereskedelemben kapható párjaik. A termékeik alapvetően jó minőségűek: mi próbáltuk például a mosószerüket, légfrissítőjüket, és meg voltunk velük elégedve, habár tényleg meg kell hagyni: sok termékük – a hazai keresethez képest, sokak szerint - elég drágának számít, ilyenek például a Nutrilite vitaminok.

Népszerű termékeik közé tartoznak például az eSpring víztisztító, Nutrilite Double X, Nutrilite gyerekvitamin, L.O.C univerzális tisztítószer, vagy a BodyKey zöld tea. 

Milyen múlttal rendelkezik a cégük?

Az Amway - a legtöbb MLM céghez viszonyítva - alapvetően sötét múlttal rendelkezik, habár érdemes leszögezni, hogy egy legális hálózatépítő cég: nem illegális piramisjáték, hiszen a termékek eladásán van a hansúly, nem pedig a belépő tagok magas költségein.

A cég negatív megítélése elsősorban annak köszönhető Magyarországon, hogy a 90-es évek idején sokszor komolyabb képzés és képesítés nélkül „törtek rá” a cég hálózatépítő partnerei a lakosságra. Ezen technikáik persze már sokat fejlődtek az évek során, de azt érdemes megjegyezni, hogy a mai napig az egyik legagresszívebb toborzási technikával rendelkező network marketing vállalat.

A magyarországi csapataik nagy része online dolgozik, ismeretlen embereket keresnek meg messengeren, és hívják meg őket olyan Zoomos prezentációra, amelyről sokszor csupán közben derül ki, hogy egy Amway üzleti tájékoztató. Ennek köszönhetően a cég megítélése a mai napig viszonylag negatív

Legális az Amway? 

Sokan szokták kérdezni, hogy az Amway legális-e. Alapvetően igen: mind a termékek fogyasztása, mind a hálózatépítés legális tevékenységnek számít. Nem szabad összekeverni az MLM (hálózatépítő) tevékenységet és üzleti modelt a piramisjátékokkal, ahol nem a termékek tényleges eladásán, hanem az új tagok beszervezésén van a hangsúly.

Megéri Amway üzletépítésbe kezdeni?

A kérdés nagyon nagy mértékben függhet a saját megítélésünktől. Talán az a legfontosabb, hogy a termékeket szeressük, a csapatunk munkamódszerei kézenfekvőek legyenek a mindennapi munka során, és hogy a szponzorunkkal hatékonyan együtt tudjunk működni. Ismertem olyan Amway hálózatépítőket, akik sikeresek voltak, és olyanokat is, akik nem. Az online munka előnye, hogy bárhány embert elérhetünk, míg az offline üzletépítéssel az a probléma, hogy időigényes, ámde személyre szabottabb. A választott mentor, akihez csatlakozni szeretnénk, is nagyon sokat nyom a latban, hiszen abban az esetben, ha elfoglalt személy, és nem tudja a mentorálásunkat vállalni, rosszul járhatunk. Az is nagyon előnyös, ha van közös kapcsolódási pont a személyiségünk között.

Mindenki el tudja dönteni, hogy melyik MLM cég lenne számára a legideálisabb, de ha valamilyen szinten nem tud azonosulni a közösséggel, a cég múltjával, vagy azzal, hogy ismeretlen embereknek kellene írogatni, akkor érdemes lehet másik MLM cég után nézni.

Milyen kompetenciákra lesz szükségünk?

Ebben a szakmában kizárólag akkor lehetünk sikeresek, ha több különböző kompetenciát megtanulunk, elsajátítunk - ezek nélkül szinte kizárt, hogy kiemelkedő eredményeket fogunk elérni. 

Szükségünk lesz arra, hogy megtanuljunk értékesíteni. Ez a szakma már rég nem a nyomulásról, tukmálásról szól, az üzleti koncepciót el kell tudni adni, és a termékeket is be kell tudni mutatni a vásárlóknak, ezek előnyeivel együtt. 

Jó vezetőként példát fogunk tudni mutatni a csapatunknak, hiszen személyre szabott segítséget kell tudnunk nyújtani másoknak, ezen felül példát kell mutatnunk, motiválnunk kell őket, parancsolgatással és számonkéréssel sokszor semmit nem lehet elérni. Ahhoz, hogy igazán sikeressé válhassunk, fontos, hogy a vezetés alapjaival tisztában legyünk

A személyiségfejlődési program talán a legvonzóbb része a munkának, és leszögezhetjük, hogy teljesen mindegy, hogy az illető milyen területről érkezik. Mindenkinek akkora üzlete lesz, amekkorát a személyisége elbír - egyértelmú korreláció figyelhető meg az egyes hálózatépítők sikeressége és személyisége között. A példamutatás, empátia, kedvesség elengedhetetlen. 

Ha még nem rendelkezünk ezen képességek mindegyikével, ne kezdjünk el aggódni. Nem szükséges több évre beülni az iskolapadba ahhoz, hogy ezeket megtanuljuk, sőt, nem is oktatják megfelelő szinten egyik egyetemi szakon sem ezen képességeket. Egyedül a hozzállásunk és olvasottságunk függvénye lesz, hogy mit fogunk elérni.

Milyen egyéb lehetőségeink lennének? 

Az Amway csupán egy a rengeteg hazai MLM cég közül, érdemes mindenképp olyat választani, amely ténylegesen stabil háttérrel és megbízható üzleti múlttal rendelkezik, hiszen ezek mögött bizonyítottan jó üzleti stratégia és üzleti termékpaletta áll. 

Magyarországon ilyen cég például a Forever Living Products, Avon, Farmasi, BetterStyle, Oriframe, Zinzino, BioCom és a LifeCare. Nagyon fontos, hogy a cég üzleti múltjával, etikettjével és termékpalettájával tudjunk azonosulni, hiszen e nélkül eleve kudarcra vagyunk ítélve. 

Források: 

https://en.wikipedia.org/wiki/Amway 

https://www.zippia.com/amway-careers-14906/history/

https://www.companieshistory.com/amway/ 

https://onlinemlmcommunity.com/the-top-20-amway-products-of-all-time/ 

módosítva: 2023-02-03

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés