25 A legjobb Wordpress pluginok ingyen, melyet mindenkinek érdemes lehet használnia 2021-ben

25 A legjobb Wordpress pluginok ingyen, melyet mindenkinek érdemes lehet használnia 2021-ben

Sokszor találkozhattunk már életünk során azzal, hogy fizettünk valamiért, amihez ingyen is hozzájuthattunk volna. A WP pluginok sokszor pénzbe kerülnek, de ha ügyesek vagyunk, nem muszáj fizetnünk értük. Cikkünk a 25 legjobb WordPress plugint mutatja be, melyek ingyenesen elérhetőek. 

Manapság nagyon elterjedt a WordPress, a weboldalak 33%-a ezzel a CMS-el lett elkészítve. Sokan vitatják, hogy valóban jó CMS-e összeségében: ahogy minden más architektúrának, ennek is vannak előnyei, valamint hátrányai. Habár én jómagam nem szeretem jobban, mint bármilyen más CMS-t, vagy keretrendszereket, azokban az esetekben, ha WordPressel dolgozom, sokszor megfigyelem magamon, hogy bizonyos célokra ugyanazokat a bővítményeket (pluginokat) szoktam használni

Ennek alapvetően az az oka-és nyilván, mindenki így van ezzel, aki WordPresst használ-hogy bizonyos kategóriákban vannak nagyon jól elkészített pluginok, melyek nagyon könnyen használhatók, ugyanakkor még az ingyenes verziójuk is sokszor kimerít minden igényt.

Fizetni természetesen lehet a bővítményekért, nem is keveset-viszont sok esetben nincs erre szükség, az egyik plugin ingyenes verziója is tökéletesen megteheti számunkra. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy szeretnék készíteni nektek egy kis összefoglaló cikket azzal kapcsolatban, hogy-véleményem szerint-melyik a 25 legjobb ingyenes WordPress bővítmény, amit mindenkinek érdemes lehet használnia.

A cikk természetesen nem csupán programozók számára készült, hanem mindenki számára, aki WordPress weboldallal rendelkezik, és mindenki számára egyaránt érhető lesz.

Mi alapján lehet érdemes választanunk?

Sok alkalommal, mikor egy bővítményt szeretnénk telepíteni-és talán, egy másik, az adott célra alkalmatlan eltávolításáról vacillálunk-felmerül bennünk a kérdés, hogy mi alapján lehet a legjobb WordPress bővítményeket megtalálni. Ma már több, mint 56 ezer létezik belőlük, tehát van választék. Általánosságban vett „jelzés” lehet egy plugin minőségét illetően az, hogy

  • Hány telepítése van,
  • Milyen értékeléseket, megjegyzéseket kapott,
  • Ki a készítője,
  • Mit tartalmaz a leírása,
  • Mikor volt utoljára frissítve

Általánosságban véve azok a bővítmények, melyeket jól ismert, profi cégek készítettek, jobbak azoknál, melyeket számunkra ismeretlen személyek: ugyanis az utóbbi időben fennállhat az esélye annak, hogy a telepített pluginunk támogatottsága megszűnik: a fejlesztő, aki készítette, nem fejleszti tovább. Ökölszabály, de nem mindig igaz, hogy azok a pluginok teljesítenek a legjobban a saját „területükön”, melyeket a legtöbb ember telepített. Vagy, legalábbis a legjobbak közé tartoznak.

A legjobb ingyenes bővítmények listája

Összegyűjtöttem azokat a bővítményeket, melyeknek még az ingyenes verziója is nagyon jól használható. A lista nem fontossági sorrendben készült, véleményem szerint egyik sem jobb a maga nemében, mint a másik.

Olyan ez, mint ha valaki azt kérdezné, hogy melyik a jobb: egy szelet pizza, vagy egy Bowling party. Vannak pluginok, melyek nagyon jók, és szinte minden projektre fel lehet installálni őket, míg vannak, amelyek nem ilyenek, viszont ha szükség lehet rájuk, akkor elsőosztályú segítséget nyújthatnak, például egy képgaléria bővítmény.

1.Akismet

Az Akismet plugint maga a WordPress készítői fejlesztették. Amennyiben felinstalláljuk a WordPresst, még telepítenünk sem kell majd, ugyanis alapból minden egyes weboldalhoz telepítésre kerül, az installációval együtt.

A plugin célja, hogy a spam jellegű kommenteket kiszűrje, melyeket a weboldalunkon próbálnak okvetlenül elejteni. Ezáltal a WordPress weboldalakon sokkal kevesebb szemét jellegű komment jelenthet meg, és el kell ismerni, ez egy olyan bővítmény, ami a WordPresst egyedülállóvá teszi: a legtöbb másik CMS, keretrendszer alapból nem rendelkezik ilyennel, és nem is lenne könnyű hasonót készíteni.

2.Yoast SEO

Ez szintén egy olyan plugin, amelyet szinte kötelező jelleggel használnunk kell minden egyes oldalunkon. Még az ingyenes verziója is nagyon jól hozzásegíti a weboldalt "adminoló" személyt, hogy a weboldalunk a megfelelő módon keresőoptimalizált legyen: a meta elemek optimális hossza például folyamatosan változik a Google algoritmusainak megfelelően, és a Yoast SEO mindig igazodik a Google algoritmusaihoz, és ennek megfelelően tesz javaslatokat.

Szintén ad lehetőséget arra, hogy ellenőrizzük, a blogcikkeink a megfelelő tagolásúak-e, valamint felhívja a figyelmünket arra is, ha nem szerepeltetünk azokban kulcsszavakat. Ezen felül, segít a technikai SEO elemek „rendberakásánál” is, mint például az oldaltérkép. Ezen felül, tájékoztat minket, ha egy tartalmunkat már nem módosítottuk egy ideje, hogy semmilyen tartalmunk ne váljon elavulttá.

Ha még mindig nem lennénk meggyőzve: 5 millió aktív telepítés, és 5 csillagos értékelés jellemzi.

A Yoast Seo pllugin az egyik legjobb keresőoptimalizálásra.

3.MonsterInsights

Amennyiben a legjobb, és legszélesebb körben használt Google Analytics plugint szeretnénk használni, akkor a MonsterInsights lesz az, amire szükségünk lesz. A bővítmény a legfontosabb elemeket megjeleníti, melyek az Analytics fiókunkba belépve is megtekinthetőek: látogatók száma ország, napszakok, eszközök (mobil/desktop) szerint. Megmutatja, hogy a felhasználóink hogyan találtak rá a weboldalunkra, honnan érkeztek, és hogy milyen kulcsszavakra kerestek rá előtte. Ami nagyon előnyös, hogy az analitikák figyeléséhez nem feltétlenül szükséges a Google Analytics weboldalán tartózkodnunk.

4.Broken Link Checker

A Google szemében egy rangsorolási tényező az, hogy hány „broken link”, azaz nem működő, 404-es oldalra mutató linket tartalmaz a weboldalunk. Egy ilyen sokféleképp keletkezhet: elgépelés eredményeként, egy blogcikk megszűnik, akár így, akár úgy-idővel keletkezhetnek a releváns blogbejegyzéseinkben törött linkek. Ezeket lehet ezzel a remek pluginnal ellenőrizni, és így könnyen eltávolíthatjuk azt, ami nem működik.

5.bbPress

Amennyiben fórumot szeretnénk üzemeltetni a WordPress weboldalunkon, akkor teljesen bizonyos, hogy a bbPress az egyik lehetséges legjobb választás. Az ingyenes verziója is nagyon sok mindennel rendelkezik, gyors a betöltési ideje, és elmondható, hogy a WordPress fejlesztői készítették a plugint. Alapból vannak benne felhasználói jogosultságok, topikok, lehet kommentelni, és ezekre válaszolni.

6.Optimole

Egy képoptimalizáló pluginnak alapvetően az a feladata, hogy a képeink méretét a lehető legkisebb méretűre tömörítse, mindezt anélkül, hogy azok „vizuális minőségében” kár keletkezne. Ezen felül, az Optinmole plugin CDN technológiát használ, ami kifejezetten hasznos, és jó lehet, amennyiben gyorsabb weboldal betöltési időre vágyunk.

7.Smart Slider 3

Nagyon sok weboldalon előnyös lehet, amennyiben Slidereket használunk, ugyanis egy kép még nem feltétlenül festi le pontosan a vállalkozásunk tevékenységét. Ebből adódóan érdemes lehet egy jó Slider plugint választanunk, melynek még az ingyenes verziója is mobilbarát, valamint jó kompatibilitása van. Szintén van lehetőség vele arra, hogy a kiemelt bejegyzéseinket megjelentessük benne.  

8.FooGallery

Egy rendkívül egyszerűen használható képgaléria bővítmény. Teljesen reszponzív kinézetet biztosít a weboldalunk számára, ezen felül támogatja a Lazy Loadinget is, ami a betöltési időnk csökkentését segítheti elő. A plugin támogatja a slider-szerű, portfóliós, valamint masonry megjelenítést is. 

9.WP-Optimize

Ez szintén egy optimalizálásra kitalált bővítmény, viszont nem a képeink, hanem az adatbázisunk optimalizálását végzi el nagyszerűen. Akármilyen CMS-t használunk, mindig fontos lehet, hogy a szükségtelen rekordokat eltávolítsuk onnét, és a WP-Optimize ezt a feladatot kiváló minőségben képes ellátni. 

Felmerülhet bennünk, hogy nem lehetnek-e ennek „veszélyei”: nos, ha a bővítmény rosszul működne ilyen téren, és rendre-másra kitörölne olyan elemeket, melyekre szükség lenne, akkor senki nem használná, vagy nem kapna jó értékeléseket.

10.W3 Total Cache

A weboldalunk gyorsítótárazása, más néven Cachingje abban segíthet, hogy a weboldalunk teljesítményét javítja azáltal, hogy a letöltendő stíluslapok, HTML tartalom, JavaScript fájlok egy részét a kliens számítógépén helyezi el. Ez által sokkal gyorsabbá válhat a weboldalunk betöltési ideje, mikor következőre megnyitják azt a látogatóink. Természetesen más pluginokkal is lehet gyorsítótárazást elérni, például WP Rockettel, viszont az pénzbe kerül. 

11.WPForms

A WPForms-nak csupán 3 millió installációja van a Contact Form 7-tel szemben, viszont csaknem 1 csillaggal jobb értékeléseket kapott. Ez jobban nevezhető felhasználóbarátnak, kezdők számára kifejezetten ajánlott lehet a használata, rendelkezik egy vizuális Drag and Drop builderrel is. Ezen felül, a WPForms teljesen reszponzív, tehát minden képernyőméret esetén jól fog kinézni a weboldalunkon.

12.WooCommerce

Hallottad már ezt a kifejezést, hogy „WooCommerce”? Erről mindenkinek az jut eszébe, hogy e-kereskedelem WordPress oldalakon. Ami a plugin sikerességét jelzi, hogy sokan a WordPressen belüli e-kereskedelmet azonosítják vele, pedig csupán egy bővítményről van szó, mely a webshop jellegű WordPress weboldalak 93%-án jelen van. Még az ingyenes verziója is sok mindent tartalmaz, és abban az esetben, ha később a webáruházunkat bővíteni szeretnénk, akkor ennek a prémium verziója biztosan meg fog felelni számunkra. Legalábbis ez a legesélyesebb ilyen téren.

13.LoginPress

A WordPress weboldalunkon levő alap bejelentkezési form kinézete nem feltétlenül a legideálisabb sok esetben. Ha konkrét márkával rendelkezik a weboldalunk, akkor rossz véleményt nyújthat rólunk, ha ez nem a megfelelő módon van elkészítve. Még az ingyenes verzió segítségével is lehetőségünk nyílik arra, hogy egy viszonylag dizájnos kinérezű bejelentkezési űrlapunk legyen.

A LoginPresst a WPBridge gyártotta, tehát a plugin támogatottságával sem lesz gondunk.

14.MailChimp for WordPress

A MailChimp egy külső szolgáltató. Nagyon elterjedt manapság, szinte mindenki ezt használja hírlevél-kampányok lebonyolítására, ugyanis sokkal jobb megoldás a szervereink számára, ha egy külső szolgáltatón keresztül küldjük ki a hírleveleket. Természetesen a WordPress számára van olyan plugin, ami pillanatokon belül lehetővé teszi, hogy a MailChimpet felinstalláljuk az applikációnkra.

Akár a szimpla WordPress blogunkra is adhatunk feliratkozási űrlapot a segítségével, és mivel nagy támogatottsága van, a legtöbb „ismert” pluginnel kompatibilis.

15.Sucuri

A WordPress weboldalak biztonsága alapértelmezettként rosszabb, mint a legtöbb másik CMS-é, vagy keretrendszeré. A Sucuri a legtöbb támadási fajta ellen védelmet nyújt: ilyenek például az XSS támadás, Brute Force attack, vagy a DDoS.

16.Disable Comments

Az Antispam plugin, amit először említettünk, valójában arra való, hogy a spameket szűrhessük ki az oldalunkról vele. Ez a bővítmény arra jó, hogy nem csupán az ilyen jellegű kommenteket, hanem az összes kommentelési lehetőséget tiltsuk vele a weboldalunkon, vagy csak szimplán egy adott tartalomtípus esetén, például bejegyzésekre vonatkozóan.

A Comment Disabler kiválóan megakadályozhatja a spamet.

17.Duplicator

Bármikor előfordulhat, hogy a weboldalunkat az egyik helyről át kellene költöztetnünk a másik helyre, vagy csak szimplán szeretnénk egy „biztonsági másolatot” magunknak valahová. Az alap, ingyenes verziója is teljes mértékben megfelel a legtöbb műveletre. A bővítmény ezen felül részletesen ki is jelzi számunkra, hogy ez idáig hová csináltunk vele másolatot a projektünkről.

18. UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

Gyakran felmerülhet annak az igénye, hogy biztonsági mentést készítsünk a WordPress weboldalunkról. Erre valójában a már említett Duplicator plugin is megfelelhet, viszont sok esetben igenis jobb, ha ez automatikusan, és adott rendszerességgel történik meg mindez. Ez a bővítmény pontosan ezt szolgálja, és ez minősül a legtöbbet használt ilyen célú pluginnak.

19.TablePress

Egy nagyon egyszerű, szimpla, és mégis lenyűgöző eleganciával bíró bővítmény. Segítségével lényegében bármilyen dizájnnal rendelkező reszponzív táblázatot elkészíthetünk, csupán egy shortcode-t kell beillesztenünk az adott blogbejegyzésünkbe, vagy bárhova máshova. Engedélyezi a táblázatok importálását/exportálását gyakorlatilag bármilyen formátumból (Html, CSV, JSON)

20.Simple Custom CSS

Ez egy olyan bővítmény, amit személy szerint nagyon szeretek. Valójában sok helyre van lehetőségünk írni a weboldalunk kinézetét meghatározó CSS kódot, viszont sokkal jobb ötlet mindent egy helyre összegyűjteni, az átláthatóság miatt. Gyakorlatilag semmi egyéb dolgunk nincs, mint felinstallálni, és írhatjuk is a CSS kódot, melyet szintaxis hibajelzéssel fog korrigálni.

21.GDPR Cookie Consent

Manapság már törvényi előírás, hogy a weboldalunkon tüntessük fel, hogy az sütiket használ, illetve, amennyiben van adatvédelmi szabályzat, akkor azt is meg kellene itt jelenítenünk. Ez rendszerint egy alsó, vékony, bezárható sávon jelenik meg a weboldalon. Ez a bővítmény egy nagyon könnyen konfigurálható, ámde felhasználóink számára mégsem „tolakodó” megoldást nyújt.

22.Really Simple SSL

Manapság óriási hibának minősül, ha a weboldalunk nem rendelkezik tanúsítvánnyal. A Google szemében egyértelműen rangsorolási tényező, hogy az oldalunk https alatt fut-e, és a felmérések szerint az emberek 84%-a nem szívesen adna meg személyes jellegű adatot egy olyan weboldalon, ahol űrlapkitöltés esetén a "nem biztonságos" felirat jelenik meg felül a Chrome böngészőben. Erre való a Really Simple SSL bővítmény. 

23. The Events Calendar

Ez egy olyannyira jól megcsinált eseménynaptár, hogy még az is viszonylag ritkán fog előfordulni, hogy némelyik ügyfelünk nem lesz elégedett az ingyenes verzióval. Van lehetőségek események létrehozására, azok szortírozására, keresésére, nyelvi fordításra, az események egyéni megtekintésére, térképes integrációra, egyszóval: minden, amit csak el lehet képzelni.

24.Easy Social Sharing

Habár a plugin jóval kevesebb installációval bír, mint a vetélytársa, a Social Media Share Buttons & Social Sharing Icons nevű bővítmény, ugyanúgy 5 csillagos értékeléseket kapott. Rendkívül egyszerűen használható, és a legismertebb közösségi médiák megtalálhatóak benne. Kifejezetten szeretem benne az elegáns, és igényes megjelentését.

25.Restrict Content

Nagyon gyakran találhatjuk magunkat szembe azzal, hogy a weboldalunkon egy adott tartalmat, szöveget csak olyan felhasználóknak szeretnénk megmutatni, akik bejelentkezett állapotban vannak. Erre nyújthat kiváló megoldást ez a bővítmény, nagyon szimpla módon konfigurálható fel.

módosítva: 2021-05-01

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés