Weboldal készítés saját kezűleg  - teljeskörű útmutató és összefoglaló!

Weboldal készítés saját kezűleg - teljeskörű útmutató és összefoglaló!

Mi az, ami miatt érdemes alaposan átgondolnunk, hogy teljesen saját kezűleg készítsük el a honlapunkat? Néhány dolog, amit érdemes lehet megfontolni, mielőtt belevágnánk. 

A weboldal készítés saját kezűleg nagyon vonzó opció. Nagyon sok embernek szüksége lenne manapság arra, hogy a cége arculatát online is meg tudja valahogy jeleníttetni. Nem lenne túlzás kijelenteni: az a cég, amelyik értékesítéssel foglalkozik, és nincs neki honlapja, inkább ki se nyisson manapság. Egy alapvető elvárás mindenkiről, aki a hisz a vállalkozása sikerében, hogy rendelkezzen valamilyen online felülettel.

Amennyiben valaki jelenleg még nem rendelkezik ilyennel, akkor joggal merülhet fel benne a kérdés: hogyan lehetne a legolcsóbban egy minőségi honlaphoz jutni? Ugyanis a mai világban minden pénzbe kerül, és lépten-nyomon abba botlunk bele, hogy megpróbálják az embert rászedni a lehető legtöbb módon.

Kétféle választási lehetőségünk van: vagy valaki mással készíttetjük el a honlapunkat, vagy megpróbálkozunk ezzel mi magunk. Weboldal készítés saját kezűleg-kell ennél jobb, van bármi egyébre szükség?

Ebben a cikkben ezt a témát szerettük volna kicsit jobban körbe járni. Milyen előnyei, hátrányai lehetnek annak, ha mi magunk fogunk egy weboldalt elkészíteni, illetve ezt megpróbálni. Mint minden dolognak, itt is vannak pro-kontra érvek.

Milyen lehetőségeink vannak erre?

Alapvetően két, nagyon gyakori lehetőség közül lehet választani.

Az első a mindenki által jól ismert WordPress honlapkészítő. Nagyon sokan ismerik ezt a CMS-t, és az utóbbi időben hihetetlenül népszerű lett: a mai weboldalak-a legutóbbi statisztikák szerint-35%-a ezzel lett elkészítve.

A WordPress rendkívül felhasználóbarát, és gyakorlatilag a legminimálisabb szintű programozói tudás nélkül képesek lehetünk egy honlapot készíteni, a vizuálisan nyújtott szerkesztési lehetőségek segítségével.

Természetesen léteznek egyéb tartalomkezelők is, ilyenek például a Joomla, vagy a Drupal. Ezeknek a használata viszont már némi programozói tudást igényel, ebből adódóan, ha honlapot akarunk készíteni, akkor ezt teljesen ingyen nem fogjuk tudni kivitelezni-mindenképp segítségre lesz szükségünk.

A másik gyakori lehetőség az a különféle hirdetett ingyenes honlapkészítők használata. Ezekből sokféle létezik manapság, és mindegyiknek egy közös jellemzője van: a készítőik azt állítják, hogy teljesen ingyen, különösebb specifikus tudás nélkül tudunk majd velük egy honlapot összerakni-kicsit hasonlóan, mint mondjuk a WordPress esetén.

Máris van két lehetőségünk. Megéri belevágnunk? Melyik lenne a jobb opció? Lássuk!

A WordPress használata  

Mit érdemes tudni ennek a CMS-nek a használatáról? Hogyan fogunk vele megbarátkozni, ha mi magunk készítünk egy weboldalt, webáruházat?

Előnyök

A WordPress több tízezer ingyenes sablonnal rendelkezik, és ezek közül vannak olyanok is, amelyek jó minőségűnek számítanak. Jelen pillanatban csaknem 56.000 bővítmény létezik hozzá, és ezek között rengeteg olyan van, aminek még az ingyenes verziója is nagyon jó választás lehet.
Ilyen például a Yoast SEO: a weboldalunk keresőoptimalizálásnak technikai elemeiben fog segíteni számunkra.

Ezen felül, hihetetlenül gyorsan fejlesztik, és jó közösséggel (community), illetve dokumentációval rendelkezik. A különféle bővítmények rendszeres frissítéseken esnek át, ezzel kiküszöbölve a különféle működési hibákat, valamint biztonsági réseket.

Ahhoz, hogy egy alap weboldalunk lehessen, nincs szükség többre, mint egy hostingra, és egy domainre, amit pár ezer forintért letudhatunk éves szinten.

Hátrányok

Én magam nem igazán szeretem használni a WordPresst. Ennek az az oka, hogy majdnem az összes olyan bővítmény, ami egy alap honlap megfelelő funkcionális működését segítené elő, pénzbe kerül. Ezek között valójában 1-2 kivétel van, ilyen például a Yoast SEO is.

Természetesen léteznek különféle űrlap bővítmények, ami a szokásos, honlapon történő üzenetküldést segíthetik elő. A legtöbbször elvárnánk, hogy egy visszaigazoló e-mailt kapjon az üzenetküldő, valamint mi is egy kapcsolatfelvétel esetén. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, és egy igényes kinézetű üzenetküldés valósuljon meg, pénzt kell majd fizetnünk.

Amennyiben egy „nem vagyok robot” reCaptcha-t szeretnénk az űrlap alá integrálni, az is pénzbe fog kerülni a legtöbbször. A WordPress bővítmények szinte kivétel nélkül úgy vannak megcsinálva, hogy pont ne tudják azt, amire szükségünk lenne.

Ezen felül, a WordPress oldalak alapból nagyon lassúnak minősülnek a betöltési idejüket tekintve. Speciális hosting szolgáltatást igényelnek, tehát ha már van hostingunk, arra jó esély lesz arra, hogy az nem megfelelő számára.

A WordPress rendelkezik az összes CMS közül az egyik leggyengébb biztonsági minősítéssel, általánosságban véve sokkal könnyebb őket feltörni, mint más weboldalakat.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lehetne jó WordPress honlapot készíteni. Viszont ahhoz, hogy ez megvalósuljon, egyénileg rengeteg utánajárásra, valamint különféle fizetős bővítményekre lesz még szükségünk.

Ingyenes honlapkészítők

Mit lehet mondani a különféle ingyenes honlapkészítőkkel kapcsolatban? Mik ezeknek az előnyei, illetve hátrányai?

Előnyök

Az ingyenes honlapkészítők-alapvetően ingyenesek. Sokszor még hosting szolgáltatást sem kell vásárolnunk, ugyanis az is adott lesz hozzá, tehát, ha úgy vesszük, még a WordPressnél is olcsóbban juthatunk egy alap honlaphoz.

Hátrányok

Személy szerint én még sokkal rosszabb megoldásnak tartom ezeknek a használatát, mint a WordPress honlapkészítőt. Miért?

A WordPress nagyon népszerű, ebből adódóan a designt tekintve rengeteg megoldás közül választhatunk. Az ingyenes weboldal-készítők ezzel ellentétben jóval kisebb választékot nyújtanak ilyen téren.

Az ingyenes weboldal-készítőkkel készített honlapok általában tele vannak felesleges hirdetésekkel. Gondoljunk bele: ingyen honlapokat szolgáltatnak. Miből van pénzük? Például abból, hogy a Google fizet nekik azért, hogy a hirdetéseit a több száz ingyenes weboldalon jelenítsék meg.

Amennyiben egy WordPress honlapunk van, akkor az ott levő adataink teljes mértékben a kezünkben vannak. Egy adatbázisban található minden, amit mi magunk is lementhetünk, viszont ez sokszor nem igaz ingyenes honlapkészítők eseten. Gondolj bele: több száz értékes blogcikket hozol létre, és ezeket-amennyiben meg szeretnéd szerezni-manuálisan kell majd kimásolgatnod a honlapodról.

Az ilyen ingyenes készítők a WordPressel szemben nem feltétlenül rendelkeznek kiterjedt, és részletes dokumentációval. Ha el szeretnénk igazodni valamin, akkor az jóval több utánanézést fog jelenteni jó eséllyel.

És, ne felejtsük el a pénztárca szót sem: rengeteg funkcionalitás-az ingyenes honlapkészítők esetén-fizetős, hasonlóan a WordPress prémium bővítményekhez is.  

Mi az, amivel biztosan rosszul fogunk járni?

Két lehetséges alternatívát mutattunk be arra, hogy hogyan tudunk egyénileg honlapot készíteni. Ezek konkrét lehetőségek voltak, viszont szerettünk volna néhány olyan szempontot is összegyűjteni, amivel mindenképp számolnunk kell majd, ha saját magunknak készítünk honlapot.

Elért konverziók száma

A konverzió röviden azt jelenti, hogy mennyire sok feliratkozót, követőt, megrendelőt, üzenetküldőt fogunk produkálni a weboldalunkon.

Valójában minden egyes weboldal esetén, ami komoly bevételeket hoz az ügyfelei számára-és nekem ez a véleményem-egy gondos tervezésen megy át, már a készítés kezdete előtt.

A legtöbb esetben ez nem történik meg, amennyiben valaki egyénileg készít magának honlapot. Nagyon kicsi arra reálisan az esély, hogy ha valaki saját maga végzi a kivitelezést, akkor külső segítség nélkül kiváló eredményeket fog elérni.

Befektetett időmennyiség

Általánosságban véve sajnos igaz ez az élet gyakorlatilag minden területén: amikor mi próbálunk meg valamit elkészíteni, az jóval több időbe kerül, mint ha olyasvalaki, aki ért hozzá, és van benne rutinja.

Már az egy jó pár órát elvehet az életünkből, hogy minden lehetőségnek megpróbálunk utánajárni. Végig bogarásszuk az ingyenes honlap-készítőket az interneten, és azokról olvasunk különféle véleményeket. Netán már fel is hívtunk párat, vagy írunk nekik: ez mind-mind pénz, és idő.

WordPress témakörben kifejezetten sok oktató anyag, blog, és videó található az interneten. Én életemben először-noha tudtam programozni-WordPress honlapot próbáltam meg készíteni, és igazi tapasztalatok nélkül nem találtam könnyű feladatnak.

Van egy ismerősöm, aki egyszer megkeresett engem azzal kapcsolatban, hogy a WordPress alapú kisebb webáruházán kellene módosításokat végezni. Azt mondta a telefonban, hogy ért hozzá, napi átlag két órát foglalkozik a webáruházával. El kell ismerni, hogy szép webshop volt: na de gondoljunk bele. Napi két óra munka? Egy nagyon egyszerű konstrukcióról volt szó, nem egy bonyolult webshopról.

Keresőoptimalizálás

A WordPress nagyon jó SEO téren, ez valóban így is van: a keresőoptimalizálás technikai elemeiben hatalmas segítséget nyújthat számunkra.

Viszont tartsuk szem előtt: a SEO nem csupán ezekből áll, hanem minőségi tartalmak létrehozásából is. Tudunk kell, hogy milyen tartalmakra keresnek rá az emberek, és ebben semmilyen bővítmény nem fog segíteni nekünk. Ezen felül, a létrehozott cikkeinket, és tartalmainkat is tudunk kell keresőoptimalizálni.

Marketing

Egyénenként változhat, hogy ki mennyire ért az értékesítési technikákhoz. Viszont, az online marketing egy külön világ. Vannak különféle konvenciók, „szabályok” arra vonatkozóan, hogy egy menüstruktúrát hogyan kell kialakítani. Mi a legjobb módja annak, hogy a különféle felszólításra ösztönző elemeket (úgynevezett CTA-k) elhelyezzük a képernyőn, és ezeknek milyen szövegezést adjunk.

Én már több, mint egy éve dolgoztam különféle honlapok kivitelezésén, mikor szembesültem azzal, hogy még alig tudok valamit az online értékesítésről, és jó néhány hónapomba telt, mire úgy éreztem, hogy legalább egy elfogadható rálátásom lett a témára. Ami még mindig nem a profi szint, távolról sem.

Kinézeti korrekciók

Természetesen sok olyan sablon létezik, amelyik akár illik is a cégünk tevékenységéhez. Ahogy ez sokszor előfordul: ezekben a sablonokban is szoktak lenni különféle hibák a kinézetet illetően, kifejezetten igaz lehet ez a mobil nézet esetén.

Amennyiben szeretnénk egyénileg a hibákat korrigálni, ismernünk kell a CSS leíró nyelv rejtelmeit. Én egy közel 20 órás online kurzust végeztem el annak érdekében, hogy teljesen tisztában lehessek azzal, hogy hogyan működik ez a nyelv. Alapszinten nem nehéz megtanulni, de profinak nem könnyű lenni benne.

Mit tehetünk?

Ezeket nem azért írom le, mert bárkit is le szeretnék lombozni. Én magam weboldalak készítésével, valamint azok marketingelésével foglalkozom, és ha összehasonlítom a weboldalaim sikerét azokkal a weboldalakkal, amiket akkor készítettem, mikor elkezdtem ezzel foglalkozni-akkor hatalmas különbséget látok.

Egy mai egyszerű, céges bemutatkozó honlap igényektől függően nagyjából 100-250 ezer forintba kerül. Ez talán soknak tűnik?

Nos, gondoljunk arra az ügyfelemre, aki napi két órát szánt rá arra, hogy a miniatűr webáruházához keressen megfelelő bővítményeket, és annak a kinézetét próbálja meg módosítani megfelelő tudás nélkül.

módosítva: 2022-03-05

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés