A SEO-ban a WWW-s verzió, vagy az anélküli a jobb a weboldalainknak?

A SEO-ban a WWW-s verzió, vagy az anélküli a jobb a weboldalainknak?

A weboldalunk keresőoptimalizálása sok különféle technikai dologtól függhet. Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményeket érhessük el a találati listán, szükséges lehet, hogy az összes lehetséges tényező szerint a lehető legjobb értékeléseket kapjuk a Google szemében.

Egy ilyen technikai kérdés lehet: www, vagy pedig nem-www verzióban érdemes a weboldalunkat elérhetővé tenni a SEO-ban? Melyik a jobb opció, melyikre adna több pontot a Google? A cikkünkben erre keressük a választ.

Mit mondott a Google szakembere?  

A Google szakembere, John Mueller (aki jellemzően szereti ilyen témákban hallatni a hangját) azt nyilatkozta, hogy ennek nincs igazi jelentősége. Egy újonnan indított weboldalon nem lehet ennek megkülönböztető értéke, ugyanannyi idő alatt ugyanolyan egyéb paraméterekkel ugyanoda fog eljutni a weboldal.

Mire érdemes odafigyelnünk?

Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen verzióban szeretnénk a weboldalunkat elérhetővé tenni. Válasszuk azt a verziót, ami számunkra a leginkább megfelelő, viszont ügyeljünk arra, hogy minden egyes oldalunk ugyanolyan módon legyen elérhető. Így tett például a Jópofa bolt weboldala is, ami csak HTTPS alól érhető el. Ez indokolja a jó helyezéseit a weboldalnak. 

Ez azt jelenti, hogy minden egyes oldal vagy csupán www alatt, vagy pedig a nélkül. Ez azért fontos, mert ekkor elkerülhetjük az úgynevezett tartalmi duplikációt, ami a Google számára előnytelen-még akkor is, ha ez nem kifejezetten tartalmi másolásnak tudható be, hanem egy technikai beállításnak. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen mindkettő verzió elérhető az oldalunk!

Ne legyen egyszerre mindkettő alól elérhető egy weboldal, ez fontos!

Hogyan állíthatjuk be a megfelelő verziót?  

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hogyan tudnánk beállítani, hogy a weboldalunk csupán egyetlen URL-típus alól legyen elérhető, mondjuk www nélkül. Ez úgy tehető meg, hogy a .htaccess fájlunkba az alábbi kódsort adjuk:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.*)$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://%1/$1 [R=301,L]     

Amennyiben csupán www verziós megoldást szeretnénk:

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\. [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

Mit tehetünk, ha váltani szeretnénk?

Felmerülhet bennünk a kérdés: mit tehetünk abban az esetben, ha változtatni szeretnénk a már kialakított struktúránkon? Tegyük fel, hogy eddig mindvégig www alatt futott a weboldalunk, és úgy döntünk, hogy e nélkül szeretnénk ezentúl látni az egész oldalunkat. Ez esetben nagyon fontos, hogy a megfelelő 301-es átirányításokat végezzük el. Számos weboldal keresőoptimalizálásánál fordult már elő a váltás, mint lehetőség, és ha ezt alkalmaztuk, soha nem éreztük, hogy a weboldal besorolása romlott volna emiatt.  

Mit érdemes szem előtt tartanunk még?

Ez csupán egyetlen eleme lennek egy weboldal megfelelő technikai keresőoptimalizálásának. Valójában még számtalan olyan dolog van, amire érdemes lehet odafigyelnünk: a meta címsorokra, a https beállítására, a megfelelő URL struktúrára, a webhelytérképre,  és még sok minden másra. 

Amennyiben egy részletes összefoglalót szeretnénk olvasni a technikai SEO-ról, azt itt megtehetjük.


módosítva: 2021-04-17

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés