Weboldal készítés Wix segítségével – vajon megéri? Pro és kontra érvek!

Weboldal készítés Wix segítségével – vajon megéri? Pro és kontra érvek!

Weboldal készítés saját kezűleg, mindössze néhány perc alatt, teljesen ingyen-ki ne szeretné? Ahogy az életben már megfigyelhettük, sokszor túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Hol vagy a kutya elásva? Cikkünk egy részletes kritikát fogalmaz meg a Wixről, annak előnyeivel ás hátrányaival együtt.

Az utóbbi időben – és ez pláne, most a Covid19 ideje alatt van így-nagyon nagy lett az igény a jó minőségű weboldalakra. Sokan-ezzel egyébként nincs semmi probléma-alapból az ingyenes megoldások felé kacsingatnak. Hiszen, olcsóbban is lehet jobb minőséget kapni. És drágábban sem biztos, hogy valaki profibb munkát kap-ez általában véve mindennel így van. Számos olyan weboldalt láttam az utóbbi évek során, melyet Wix segítségével készítettek el. Valóban jó minőségű oldalakat lehet Wix segítségével készíteni? Milyen esetekben éri meg a Wix-et választanunk? Egy rövid összefoglaló azok, akik a cikk végső konklúziójára kíváncsiak:

Amennyiben egy olyan honlapot szeretnénk, ami ténylegesen pénzt hoz a vállalkozásunknak, jól szerepel a keresőben és jó eredményeket hoz, ha hirdetünk rá, akkor nem éri meg Wix-et használni.

Mi az a Wix?

Bizonyára hallottál már a Wix-ről. Mikor beírtad a Google keresőjébe, hogy „weboldal készítés saját kezűleg” akkor a Wix hirdetésére kattintottál rá. Most pedig kifejezetten a Wix márkára kerestél rá, mert esetleg véleményekre voltál kíváncsi a Wix ingyenes weboldal készítővel kapcsolatban.

Mi az a Wix? A Wix egy ingyenes weboldal készítő platform, aminek a segítségével különösebb programozói tudás nélkül is lehet weboldalakat készíteni. Egy vizuális építő segítségével kerülnek a különböző kép-és szöveg blokkok a helyükre. Így a legtöbb elrendezés-kisebb megkötöttségek mellett-létrehozható ennek a vizuális építőnek a segítségével. Magyar viszonylatban a Webnode az a szoftver, ami leginkább hasonlít rá. A WordPress honlapkészítővel szokták még összehasonlítani, ami szintén lehetőséget nyújt arra, hogy (szinte) teljesen ingyen, saját kezűleg készítsünk el egy honlapot. A cikk során kiemeljük a Wix tulajdonságait és össze fogjuk hasonlítani más ismert platformokkal és rendszerekkel is, amelyeket rendszeresen weboldal készítésre használnak.

Hogyan készíthetünk Wix segítségével weboldalt?

Egy rövid áttekintés azok számára, akik Wix-el szeretnének honlapot készíteni. A wix.com-ra kell regisztrálni, ez után a „create new site” gombra kell kattintani felül. Ekkor megjelenik előttünk egy ilyen, ehhez hasonló rácsos elrendezés, ahol felteszik nekünk a kérdést: milyen típusú honlapot szeretnénk? Bemutatkozó weboldalt? Blogot? Én itt az utóbbi opciót választottam, de bármelyikre kattintanánk, a folyamat lényegében ugyanaz lenne.

Itt nincs más feladatunk, mint hogy arra a mezőre kattintsunk, ami leginkább illik az elképzeléseinkhez. Ezek után egy másik kérdést fog feltenni nekünk a program: egy vizuális építőt akarunk használni, vagy pedig egy kész weboldalt azonnal, melyet néhány kérdés alapján állít össze nekünk a rendszer? Annak érdekében, hogy a weboldal készítés menetét bemutassuk, válasszuk a vizuális építés opciót!


Ezek után egy sereg sablon, előre elkészített template vár minket felsorakozva. Összesen 6 oldalnyi előre elkészített téma, mindegyik oldalon 12 elemmel. Azaz összesen 72 minta dizájn áll rendelkezésünkre, amennyiben a honlapot el szeretnénk készíteni. Még különböző kategóriák is adottak: kiválaszthatjuk például azt az opciót, hogy „personal blog”, azaz személyes blog. Ez esetben 14 téma áll rendelkezésünkre.  


Kattintsunk rá az egyik elemre, hogy megjelenjen előttünk a vizuális építő. Ekkor egy ehhez hasonló látvány fog elénk tárulni:


Itt pedig, ha elkezdjük a vizuális építőt használni, akkor már egyenesen kijelenthető, hogy se szeri, se száma a lehetőségeknek. A menürendszertől kezdve a szövegekig és a képekig gyakorlatilag mindent tudunk változtatni és variálni. Elég csak bele kattintanunk az egyik szöveg blokkba, és márig változtathatjuk az elrendezéseket és a kinézetet.


Amikor pedig végeztünk a munkával-minden egyes oldal úgy néz ki, ahogy szeretnénk, akkor nincs más dolgunk, mint a „publish” gombra kattintani. Ez esetben két lehetőségünk van: a WIX által nyújtott domainen futtatjuk a weboldalt, vagy pedig a saját domainünkre rakjuk azt. Ha az első opciót választjuk, akkor a publikálás utáni pillanatban már látszódni is fog a weboldal megadott URL-en. Akár meg is mutathatjuk az ismerőseinknek.

Készítettünk egy honlapot úgy, hogy egy fillért nem kellett fizetnünk érte. Ez pedig túl szép ahhoz, hogy igaz legyen-hiszen egy igényesen elkészített weboldal, melyet egy kivitelező cég készít el nekünk, 120 ezer forintnál kezdődik. Ennek ellenére rengeteg ember az utóbbi opciót választja, mintsem az ingyenes weboldal készítést saját kezűleg. Miért?

Mi a Wix „vonzereje”?

A Wix egyik hatalmas vonzereje, hogy hihetetlenül könnyen használható. Nem kell mást tennünk, mint regisztrálni, és már azonnal el is kezdhetjük összerakni a honlapunkat. Szinte el sem lehet rontani. Mikor például egy WordPress weboldalt indítunk el, akkor már a telepítés után azzal szembesülünk, hogy egy bonyolult menürendszerből kell kiválasztani, hogy mit szeretnénk beállítani. Milyen legyen az URL struktúra? Milyen sablont válasszunk? Milyen bővítményeket használjunk? Ezek mind-mind kérdéses pontok. Ezeknek a megválaszolása pedig sok órás kutatómunka lehet egy kezdőnek.

A Wix üzleti modellje pontosan erre épül. Ez a sok órás munka nem szükséges ahhoz, hogy elkezdjen a weboldal összeállni. És amikor már egy olyan verziót tudhatunk saját magunkénak, amivel többé-kevésbé elégedettek vagyunk, akkor szembesülünk azzal, hogy még a legalapvetőbb dolgokért is fizetnünk kell, ami egy rendes céges weboldaltól elvárható. Például, a saját domainen való futtatás.

Mi a legnagyobb különbség a Wix és a CMS-ek között?

A Wix alapvetően nem CMS. Egy honlapkészítő platform, ahol vizuálisan tudjuk az elemeket a helyükre tenni egy építő segítségével. Egy olyan CMS pedig, mint a WordPress, Joomla, vagy OCTOBER CMS, tartalomkezelők. A legnagyobb különbség, hogy a tartalom és a design külön választható a CMS-es esetében, míg a Wix-re ez az állítás sajnos nem igaz.

A WordPress CMS esetén pedig a tartalom és a design elkülönül. Mikor például egy WordPress honlapot rakunk össze, akkor a folyamat úgy néz ki, hogy választunk egy sablont, ami lehet akár az alapértelmezett is. Utána pedig elkezdjük feltölteni tartalmakkal. Ezek lehetnek képek, bejegyzések, videók, amit csak szeretnénk. Abban az esetben, ha a designt módosítani szeretnénk, akkor ez nagyon könnyen megtehető, elég egy másik sablonra váltani. A Wix esetén ez nem így van. Ugyanis a design és a tartalom egybe van építve.

Mik a legfőbb szempontok, ami alapján kijelenthető, hogy a Wix rosszabb választás, mint a legtöbb CMS?

Ebből azért már sejthető, hogy a Wix sok szempontból igenis elmarad más CMS rendszerekhez képest, vagy az egyedi megoldásokkal szemben. Azonban ez még csupán a jéghegy csúcsa volt. Miket érdemes figyelembe venni?

A design változatossága

A Wix több száz előre elkészített sablonnal rendelkezik, melyet személyre szabhatunk. Ez elsőre talán soknak tűnik. Hiszen, felmerülhet bennünk a kérdés: akinek a több száz opció közül egyik sem felel meg, annak mégis mi lehet jó?

A kérdés nem ennyire szimpla. Amikor például a cikk elején mutattam be a működését a szoftvernek, akkor láthattuk, hogy blog jellegű weboldalból mindössze 72 sablont kínált az ingyenes változat. Hiszen, ha adott, hogy mi legyen a weboldal célja, akkor az már egy megkötést jelent, és a több száz opciónak csupán egy töredéke adott. Még tovább szűkítheti a kört, amennyiben személyes blogra lenne szükségünk. Ez esetben mindössze 12 sablon közül lehetett választani. Ebből azért már látható, hogy a választék-a személyes céljaink és üzleti igényeink szerint szűkítve-nem kifejezetten nagy. Például, gasztroblognak melyik lenne megfelelő?

Saját domain

A Wix egy ingyenes honlap készítő. Viszont, mint minden ingyenes ingyenes megoldásnak, ennek is vannak előnyei és hátrányai.  Amennyiben egy nagyon egyszerű honlapot szeretnénk készíteni, ami csak szimpla kép és szöveg blokkokból áll, akkor az ingyenes verziója a honlapkészítőnek megfelelő. Abban az esetben, ha a saját domainünket hozzá szeretnénk csatolni a weboldalunkhoz, akkor az már 4.5 euróba fog kerülni havonta (ezeket az árakat rendszeresen változtatják, most éppen ennyi).

Ez az Euró jellemző árfolyamától függően 1500-1600 forint havonta, ami éves szinten kb. 18-20 ezer forint. Véleményem szerint minden egyes cég, aki a vállalkozásáról, tevékenységéről jó benyomást szeretne kelteni, saját domaint fog használni a Wix megoldása helyett. Miért? Gondolkozz csak el: egy tetőfedőre lenne szükséged. A weben böngészve találsz két weboldalt. Az egyik weboldal a

https://tetofedo.wixsite.com

domainen található, a másik pedig a

https://tetofedo.hu

domainen. Melyiknek a szolgáltatását rendelnéd meg? Azért fontos, hogy a tető ne omoljon a fejedre. Nyilvánvaló, hogy az utóbbit, hiszen egy olyan céget nem lehet komolyan venni, amelyik még saját domainnel sem rendelkezik. Egy domain és egy olcsóbb tárhely ára éves szinten 6-7 ezer forint, ha nagyon egyszerű szolgáltatót választunk. Amennyiben ezen egy WordPress weboldal fut, amin nem használtunk fizetős bővítményeket, akkor már évi 6-7 ezer forintból egy saját domainen futó weboldalunk lehet. Ha Wix-et használunk, akkor abban az esetben, ha saját domainre szeretnénk azt áttelepíteni, akkor ez évente 18-20 ezer forintunkba fog kerülni.

Ár kalkuláció – mennyi az annyi?

Ahogy azt az előbbi alcím is említette: a Wix abban az esetben havi 1500-1600 forintot elkér tőlünk, ha egy saját domainen szeretnénk megjeleníteni a weboldalunkat. Ahogy nő a funkcionális igény, ez az ár csak emelkedik. Az eggyel drágább havi csomag ára 8.5 euró, a leggyakrabban választott csomag pedig 12.5 euróba kerül, ami havi 4000-4500 forint. Ez éves szinten 48-54 ezer forint.  

Itt alapvetően a logikai különbséget kell megérteni ahhoz képest, amit egy honlapkészítő cég vállal. Egy olyan weboldal például, ami rendes specifikációkkal rendelkezik, 120-200 ezer forintba kerül a piacon. Ebbe minden benne foglalt: az üzenetküldés lehetősége, a részletes, személyre szabott design, esetleg egy kisebb plusz funkció, mint egy egyszerűbb bejelentkezési rendszer. Ezt a honlapkészítő egyszer megcsinálja, és garanciát vállal a munkájára. Ezek után ugyanaz a honlap a következő 4-5 évben, amíg a webdesign trendben nem áll be komolyabb változás, teljes mértékben meg fogja állni a helyét. A tárhelyért és a domainért fizetni kell éves szinten egy minimális összeget.

Ezzel szemben a WIX-nél máshogy néz ki a történet. Azt a csomagot választva, ami a leggyakoribb és funkcionálisan kielégítő, évente 40-50 ezer forintot kell fizetnünk, ami 4-5 év alatt 160-250 ezer forint. Ami minimum annyi pénz, mint amennyibe egy jó weboldal elkészítése kerül, a tárhellyel együtt. Tehát kijelenthető, hogy egy Wix alapú weboldal sem olcsóbb, mint az a megoldás, hogy egy profi céggel készíttetjük el azt.

Költöztethetőség

A hagyományos CMS rendszerekkel elkészített weboldalak esetén egy hagyományos tárhelyre vagy szükség, azaz hostingra. Amennyiben valamiért nem vagyunk elégedettek a választott hostinggal (például, nem megfelelő a support, lassúak a szerverek) akkor nyugodtan átköltöztethetjük az egész honlapunkat egy másik hosting szolgáltatóhoz.

A Wix esetén ez nem így van. Ha valamilyen probléma adódna, akkor a meglevő honlapot annak tartalmaival együtt nem lehet átvinni máshová.

A honlapkészítésre szánt idő

A Wix egy Drag & Drop buildert használ. Ez annyit jelent, hogy a blokkokat egy vizuális építő segítségével rakjuk össze. Ez nagyon vonzó első ránézésre, hiszen könnyű vele elindulni-könnyebb, mint bármilyen másik, egyéb CMS használata esetén. Azonban minél összetetteb weboldalt készítünk el, annál nehezebb feladatunk lesz. WordPress esetén például nagyon sokszor figyelhető meg, hogy valaki elkezdi tartalmakkal feltölteni a weboldalát és később rájön, hogy egy másik design jobban bejönne neki. Ez esetben a design váltás pár kattintás összesen. Egy Wix alapú honlap esetén az egész folyamatot elölről kell kezdeni.

Ezt ahhoz lehetne hasonlítani, mint amikor valaki egy fát szeretne kivágni. A baltával azonnal neki lehet esni a munkának, azonban ha van egy láncfűrészünk, akkor jobban megéri először annak a használati útmutatóit elolvasni és a megfelelő védőfelszereléseket felvenni, és csak utána, fél órával később nekiállni a munkának. Hiszen hamarabb leszünk kész.

Bővíthetőség

A legtöbb CMS nyílt forráskódú és könnyedén bővíthető. A WordPress például szintén ingyenesnek számít, és több ezer sablon, valamint több tízezer bővítmény létezik hozzá, melyek csupán arra várnak, hogy valaki használja őket. Ezek között a bővítmények között számos olyan funkció is elérhető, amit a Wix korlátozottan biztosít: például foglalási rendszerek. Annak ellenére, hogy hatalmas a választék, nagy az igény és a kereslet WordPress fejlesztőkre a piacon, még kifejezetten ilyen állások is léteznek: ahol az a feladat, hogy WordPress alapú oldalak alá fejlesszen valaki egyedi funkciókat, bővítményeket. Hiszen ezek sem merítik ki a megrendelők igényeit, nemhogy a Wix párszázas app kínálata.

A keresőoptimalizálás

A mai SEO szakemberek nagy része nem vállalja el szívesen Wix alapú weboldalak keresőoptimalizálását. Aki nem lenne tisztában a fogalommal: a keresőoptimalizálás feladata, hogy a weboldal a megfelelő kulcsszavakra a Google találati lista elejére kerülhessen. Rengeteg szakértő szívesen dolgozik ismert tartalomkezelőkkel és egyedi fejlesztésű CMS rendszerekkel is. Azonban a legtöbben  nem szívesen vállalják el Wix oldalak keresőoptimalizálását, annak korlátai miatt.

Megéri webáruházat készíteni Wix segítségével?

Nekem, mint webfejlesztőnek az a véleményem, hogy egyáltalán nem. A jelenlegi árak szerint minimum 17 eurós havi bérleti díjjal rendelkezik egy Wix webáruház. A leggyakoribb opció, amit a vásárlók választanak, 25 dollárba kerül. Ha ezt az opciót választjuk, akkor a bérlés éves szinten kb. 100.000 Ft-ba fog kerülni. Egy kisebb, induló WooCommerce webáruház ára 170-200 ezer forint között mozog a piacon. Vagyis két év alatt magasabb árat kell a webáruház bérléséért fizetni, mint amennyiért egy saját webáruházat kapunk kézhez, ami sokkal jobban illeszkedik az üzleti igényeinkhez és profibb designnal rendelkezik. Ráadásul a Magyar piacnak is saját igényei vannak, amelyeket a Wix nem igazán elégít ki, például, ha a fizetési integrációkra gondolunk.

Miért rossz opció saját kezűleg honlapot készíteni?

Az ingyenes weboldal készítés nagyon vonzó opció. Hiszen, kicsi próbálgatással és egy kis kreativitással mi is egész látványos eredményt érhetünk el. Az igazság az, hogy ez az esetek nagy részében biztos, hogy nem így fog történni. Függetlenül attól, hogy Wix-el vagy WordPressel készítjük-e el a weboldalunkat.

A weboldal készítés egy külön szakma. Én évek óta ezzel foglalkozom teljes állásban, és a legelején, amikor belevágtam, az általam elkészített honlapok nagy része egész egyszerűen nem volt sikeres és nem hozott pénzt a tulajdonos számára. Miért? Azért, mert ahhoz, hogy egy weboldal sikeres legyen, sok szempontot kell figyelembe venni. És rengeteg olyan dolgot kell ellenőrizni a munka átadásakor, amire alapból nem gondolnánk.  A teljesség igénye nélkül, néhány olyan szempont, amit én sok-sok hónapig, kifejezetten a szakmát tanulva sem vettem figyelembe, mikor pályakezdő voltam:

 • Van-e a cégnek már márkája, akinek a weboldalt akarjuk készíteni? Ha igen, nagyon fontos, hogy a design ehhez legyen igazítva.
 • Mi az értékesítési tölcsér kialakítása? Hogyan szeretne a weboldal „eladni”? Hogyan lesz egy feliratkozóból vásárló?
 • Minden böngészőn és eszközön jól megjelenik-e az oldal? Ha igen, akkor a megfelelő elemek vannak kihangsúlyozva? Mobilon sokszor más elrendezés lehet optimális, mint egy 2000 px-es képernyőn.
 • A szolgáltatások könnyedén elérhetők-e a főoldalról? Azok az elemek vannak a legtöbbször kiemelve és kihangsúlyozva, amik a legtöbb profitot hozzák?
 • A keresőoptimalizálási szempontoknak megfelel a weboldal vagy sem? Ha súlyos hibát vétesz, akkor szinte esélytelen, hogy a találati lista első oldalára kerüljön a weboldalad.
 • Szeretnél hirdetni a weboldalra? Ha igen, akkor tudod, hogy hogyan kell egy landing oldalt összerakni, és azt tesztelni? A látogatókat elemezni? 

Gyakran felmerülő kérdések

Az ügyfeleim nagyon sokszor kérdezik tőlem: mégis nem lett volna jobb választás a Wix-et használni? Ekkor jellemzően sok kérdés fel szokott merülni. Ha honlapra lenne szükséged, vagy tanácsot szeretnél kérni tőlem, akkor szívesen segítek, előtte azonban kérlek fuss át az alábbi kérdéspontokon, melyeket nagyon gyakran felesznek nekem az ügyfeleim.

1, A Wix weboldal olcsóbb, mint a WordPress weboldal?

Véleményem szerint, és az eddigi munkáim, tapasztalataim szerint nem. Minden rejtett költséget összeadva semmiképpen. Minél tovább szeretnénk a weboldalt használni és minél komplexebb megoldásokra lenne szükség, annál rosszabb választás a Wix weboldal készítő.

2, A Wix honlapokat mennyire gyakran kell frissíteni?

A Wix egyik előnye a többi CMS-el szemben, hogy nem kell a weboldalt frissíteni. Hiszen ezt megteszi nekünk az üzemeltető automatikusan. Igen ám, de ne felejtsük el, hogy egy WordPress oldalt sem sok idő frissíteni. Pár hetente be kell lépnünk a weboldalunkra, és a teljes művelet pár percet vesz igénybe. Ez habár a Wix egyik előnye, az egyik legutolsó szempont, ami számít.

3, A Wix alapú honlapokhoz könnyű szakértőt találni?

Könnyű, vagy sem? A kérdés önmagában problémás. Ahhoz nem kell szakembert találni, hogy a pofon egyszerű drag & drop felületét használjuk. Az összes többi problémát tekintve (bővítmények fejlesztése, átalakítása, írása), a domain költöztetése vagy lehetetlen, vagy sokkal nehezebb feladat, mint más CMS rendszerek esetén.

4, Egy Wix oldalt sok idő elkészíteni?

Ez megint csak egy csavart kérdés. Mikor tekintünk késznek egy munkát? Abban az esetben, ha minden funkció maradéktalanul elkészült? Amennyiben komolyabb igényeink vannak, akkor jó eséllyel soha nem lesz kész, mert a Wix nem képes megfelelni a pontos elvárásoknak. Amennyiben egyszerű weboldalról lenne szó, akkor az aloldalak számától függ. Ha 5-6 aloldalból áll az egész, akkor nem sok idő Wixxel elkészíteni. Ha már 10-20 aloldal van, akkor a WordPress még egy teljesen kezdő számára is jobb megoldást jelent.

5, A Wix weboldalak gyorsak?

A gyorsaság mindig relatív. Egy egyedileg kódolt, vagy WordPress alapú honlapot lehet nagyon gyorssá is tenni, ha tudjuk, hogy milyen bővítményeket érdemes használni, vagy értünk a HTML, CSS, JavaScript kód optimalizálásához. A PageSpeed érték így nagyon jó lehet. WordPress honlapokra akár tucatnyi gyorsító bővítmény létezik. Fontos hogy milyen szolgáltatót választunk? Nem mindegy! A Wix esetén nem választhatunk szolgáltatót.

6, Lehet egyedi design alapon weboldalt készíteni Wix segítségével?

Nem lehetetlen feladat. Hiszen, lehetőség van arra, hogy CSS kódot adjunk egyénileg az oldalhoz. Azonban ahhoz, hogy profi módon tudjunk egyéni stíluslapokat létrehozni, tudás szükséges és szakértelem. Gondoljunk csak arra, mennyire rossz fényt vet a vállalkozásunkra, amennyiben a weboldalunk néhány böngésző alatt nem jelenik meg szépen, vagy mondjuk mobilon. Amennyiben a megfelelő tudással rendelkezünk erre a feladatra, vagy a fejlesztőnket kérjük meg, akkor bőven találhatunk jobb megoldást és platformot a Wixnél.

7. Érdemes Wix-alapú honlapot használnom, ha blogolni szeretnék?

Nem igazán. A Wix ugyan rendelkezik blogszerű beállításokkal, azonban ezek sokkal kevésbé megfelelőek funkcionálisan, mint más, fejlettebb, akár kifejezetten erre a célra kifejlesztett platformok. Webáruházat készíteni Wix alatt a lehető legnagyobb hiba. Véleményem szerint csak és kizárólag egyszerű, szöveges és képes tartalommal rendelkező weboldalra érdemes használni.

8, Veszíthetek azzal, ha Wix weboldallal próbálkozok?  

A kérdés szubjektív. Amennyiben lenne egy hobbiszakmád, amiből pénzt szeretnél csinálni, és az a koncepció lebeg előtted, hogy „nem baj, ha nem lesz belőle pénz, vagy csak később” akkor semmilyen kockázata nincs. Ha valamit árulsz hobbiból, és a termékeidet az ismerősi körödben el tudod adni, vagy azzal tudsz elég marketinget csinálni, hogy pár ismerősöd megosztja Facebookon a bejegyzésedet, és a weboldalra csak azért van szükség, hogy meg tudd mutatni másoknak, akkor a Wix teljesen megfelelő.

Ha már minimum a saját domain igénye felmerül, akkor sokkal jársz a WordPressel. Ha pedig kifejezetten célod van a honlapoddal és eladni szeretnél, akkor időpocsékolás a Wix. Hiszen az a pár hónap, ami alatt bebizonyosodik, hogy rossz választás, sokkal nagyobb profitkiesést okozhat neked, mint egy weboldal elkészíttetése egy profi vállalkozóval.

Milyen esetekben érdemes saját kezűleg elkészíteni a honlapunkat?

Természetesen vannak olyan esetek, amikor nem rossz döntés a honlapunkat saját kezűleg elkészíteni-például Wix segítségével. Ilyen lehet például, ha valaki egy egyetemi oktató, és szüksége van egy saját weboldalra, ahol egy rövid bemutatkozó szöveg kíséretében a fontosabb információkat, hivatkozásokat elhelyezi. Van például egy művészettanár ismerősöm, aki a diákjai munkáját szeretné megmutatni a honlapján, vagy a saját alkotásait az ismerőseinek.

Ez esetben a Wix teljesen megfelelő, hiszen a honlappal szemben nincsenek magas elvárások, vagy komplex igények. Illetve, nem kifejezett cél az eladás. A művészettanár ismerősöm honlapja ráadásul még csak nem is egyéni domainen fut, hanem azon, amit a Wix kreált neki. Mivel a cél nem az értékesítés, vagy valamilyen üzenet átadása, hanem csak a hobbimunkák bemutatása, ezért a tulajdonosra nem vet rossz fényt, ha egy olyan domain alatt található a weboldala, mint a „enoldalam.wix.hu”.

Amennyiben egy CV-szerű weboldalt szeretnénk, amit álláskeresésre szeretnénk használni, esetleg önéletrajzban feltűntetni, akkor már érdemes egy kivitelezőt megkérni rá, hogy a weboldalunkat készítse el. Ugyanis fontos a profizmus. 

A cikk konklúziói

A cikknek úgy gondolom, hogy két végső konklúziója van.

1. Konklúzió

Abban az esetben, ha saját kezűleg szeretnénk a weboldalunkat elkészíteni, akkor jobb választás a WordPress. Igazán jó weboldalt nem fogunk tudni készíteni, ha csak ingyenes sablonokat és bővítményeket használunk, és abban az esetben sem, ha nem értünk a weboldal készítéshez, valamint marketinghez. Azonban a WordPress választása esetén

 • Sokkal könnyebben kérhetünk szakértői segítséget
 • A meglevő weboldal tartalmaink nem vesznek el egy design módosításkor
 • Nem havi díj alapon kerül pénzbe a weboldal
 • Könnyebb keresőoptimalizálni
 • Később, ha komplexebb igények merülnek fel, azok sokkal nagyobb eséllyel lesznek kivitelezhetőek

2. Konklúzió

Amennyiben egy olyan weboldalt szeretnénk készíteni, amivel kifejezett üzleti céljaink vannak, akkor azt saját kezűleg elkészíteni rossz opció, függetlenül attól, hogy WordPresst, vagy Wix-et választunk. Gondoljunk csak arra a tényre, hogy ha rendszeresen hirdetni szeretnénk az oldalra, hogy a szolgáltatásunkat értékesítsük, akkor annak a költsége az évek alatt sokszorosa lehet a honlapénak. Ha egy profi szakember képes úgy összerakni, hogy az 30%-al több megrendelést hozzon, akkor az hosszú távon a hirdetési költségen rengeteg kieső profitot spórol meg, amit passzív megtakarításnak tekinthetünk.

Szükséged lenne olyan weboldalra, ami modern és profitot hoz?

Jómagam évek óta egyéni vállalkozóként dolgozom. Számomra a weboldal készítés és online marketing nem csupán egy mellékszakma: ez a hivatásom. Több száz weboldal elkészítésében, optimalizálásában, marketing-kivitelezésében volt részem az utóbbi évek során, a legkülönfélébb területeket is beleértve. Szeretnél segítséget kérni? Kérd ingyenes árajánlatomat!
módosítva: 2021-04-11

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés