Joomla honlap készítés, weboldal készítés

Joomla honlap készítés, weboldal készítés

A Joomla az egyik legismertebb tartalomkezelő rendszer a világon. Nem is véletlenül: rengeteg olyan funkcióval rendelkezik, amelyek egyedülállóvá, és egész egyszerűen pazarrá teszik. De miért mondhatjuk ez? Mi miatt éri meg nagyon Joomla alapú honlapokra beruházni? Én, mint webfejlesztő, és weboldal készítő rengeteg CMS-t használtam már a munkám során, és azt gondolom, hogy a Joomla messze az egyik legjobb választás. Lássuk az érveket és ellenérveket! A bemutatás során más, egyéb ismert CMS-ekre is fogunk hivatkozni, hogy láthassuk a viszonyítási alapokat.

Mi az a CMS rendszer-egyáltalán?

Lehetséges, hogy most szeretnél belevágni abba, hogy életed első honlapját készítsd el. Talán a régi oldalt szeretnéd kicserélni egy sokkal jobbra. Mikor árajánlatot kértél cégektől, hallottad azt a kifejezést, hogy „CMS rendszer”. Ez nem más, mint egy olyan webes rendszer, ami lehetőséget nyújt a felhasználójának arra, hogy a tartalmait időnként saját maga, komplex programozási vagy kódolási ismeretek nélkül kezelni tudja. A Joomla pedig pont ilyen: lehetőséget teremt arra, hogy a felhasználó a tartalmakat módosítani tudja. Ilyen lehet például a bejegyzések, képgalériák tartalma.

Mire használható a Joomla?

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a kérdéssel: mire használható fel a Joomla? Hiszen, gondoljuk csak el: mi lenne akkor, ha a weboldalunkat később webáruházzá szeretnénk bővíteni? Ebben az esetben a Joomla valóban megfelelő megoldást nyújtana?

A válasz az, hogy természetesen igen. Akár blogot szeretnénk indítani, akár bemutatkozó weboldalt, webshopot, a Joomla mindegyikre remekül felhasználható. Amennyiben félünk attól, hogy rossz motort választanánk, mert az később nem lesz bővíthető, ne aggódjunk. A Joomla tökéletes megoldás.

Milyen funkciók érhetők el alapból Joomla CMS?

Rengeteg spéci funkció érhető el. A listát lehetne még tetszőlegesen bővíteni, a több, mint 8000 alapból megtalálható bővítmény az alábbiakra biztosan ad lehetőséget:

 • Blogbejegyzések létrehozása
 • Kategóriák
 • Címkefelhők
 • Képgalériák
 • Hírlevél
 • Biztonsági mentések
 • Oldaltérképek (XML és HTML alapú egyaránt)
 • Jogosultság kezelés
 • Weboldal gyorsítás


Ezeket talán nem is kell külön magyarázni. Hiszen, a legtöbb normálisan működő weboldalon találhatók blogbejegyzések, valamint különféle kategóriák, amik alá a cikkek rendezettek, vagy címkék. A képgalériák szintén nagyon gyakran előjövő igényt hoznak fel: jellemzően a szolgáltatások, partnerek bemutatásakor lehet ennek hatalmas jelentősége. A biztonsági mentések szintén nagyon fontosak, hiszen bármi történhet egy weboldallal, ami miatt azt érdemes lehet egy korábbi verzióra visszaállítani. A weboldal gyorsítás jellemzően akkor szokott előjönni, amikor a honlap átadásra kerül: az ügyfél ekkor szokta szóvá tenni, hogy lehetne esetleg gyorsabb is a konstrukció. A jogosultság kezelés pedig a komplexebb munkák esetén szokott előjönni.

Mennyire SEO barát a Joomla CMS?

A Joomla maximálisan keresőoptimalizálás-barát kialakítású. Ennek az az oka, hogy remek bővítmények találhatók, melyek elősegítik a megfelelő technikai beállításokat. A WordPress CMS-re épülő weboldalakat szokták a legjobbnak titulálni SEO szempontból. Ennek az az oka, hogy egy remek SEO bővítmény adott hozzá, a Yoast. Ebből kifolyólag pedig rengeteg ember azt hiszi, hogy a WordPress alapú weboldalak sokkal jobban szerepelnek a keresőben.

Ez egy hatalmas tévhit. Tudnék fejből mondani 10 olyan szektort, ahol a top 3-ban levő weboldalak nem WordPress honlapok. Ugyanis nem a CMS-t magát figyeli a Google, hanem azt, hogy az megfelelően van-e technikailag beállítva. Rengeteg olyan Joomla alapú weboldalt láttam már, ami messze megelőzte a WordPress oldalakat. Ráadásul a SEO egy komplex dolog: az a fejlesztő, aki egy olyan bővítményt tud írni, ami alapból megoldja a keresőoptimalizálás problémáját, jó eséllyel Nobel-díjat érdemelne. 

Mennyire felhasználóbarát CMS?

 A Joomla sokkal inkább felhasználóbarát véleményem szerint, mint „nagy vetélytársa”, a WordPress. Ennek az az oka, hogy könnyebben személyre lehet szabni a megfelelő funkciókat a Joomla segítségével. Sok olyan elem törölhető ki az admin felületről, ami egész egyszerűen csak felesleges. Így a kezelőfelület átláthatósága is sokkal praktikusabb lehet a végeredményt tekintve.

A design könnyen alakítható?

Természetesen igen. Mint ahogy sok más CMS esetén is ugyanúgy megtalálhatók az előre legyártott sablonok, itt is könnyedén adódik lehetőség arra, hogy egyedi design alapon készítsünk weboldalt. Teljes mértékű személyre szabhatósággal rendelkezik ilyen téren.

Mennyire bővíthetők könnyedén a funkciói?

A Joomla egyik hatalmas előnye a WordPressel szemben, hogy funkcionálisan nagyon könnyen bővíthető, ugyanis a kódbázisa sokkal rendezettebb. Ebből kifolyólag sokkal ritkábban fordulhat elő, hogy rengeteget költünk a weboldal elkészítésére, és később derül ki, hogy az végül nem felel meg az igényeknek. Több olyan ügyfelem is volt már, akik százezer forintokat költöttek el WordPress alapú weboldalak bővítgetésére, és végül egy használhatatlan motor lett a végeredmény. A Joomla választása esetén ennek sokkal kisebb az esélye, a könnyű bővíthetőség miatt.

Két nyelvű honlapot lehet Joomla alapon készíteni?

Természetesen igen, habár ezt az ismert CMS-ek mind elmondhatják magukról. A Joomla abban különleges, hogy nagyon egyszerű két nyelvű weboldalt létrehozni benne, messze könnyebb feladat, mint például WordPress segítségével. Ez a kezelőfelület többnyelvűsítésére is igaz, nem csupán a statikus, egyéb tartalmakra.

Mit mondhatunk a dokumentációról és a közösségről (community)?

A Joomla összeségében véve barátságos dokumentációval rendelkezik és kiváló közösséggel, azaz communityvel. Ennek az a következménye, hogy könnyedén kaphatunk választ a kérdéseinkre, amennyiben probléma merülne fel a fejlesztés során. A fórumokon jellemzően már megtárgyalták a jellemző problémákat, azonban ha valami nem világos, nyugodtan kérdezhetünk.

Mennyire bír el nagy forgalmat egy Joomla alapú weboldal?

A Joomla tökéletesen alkalmas arra, hogy nagy forgalmú honlapok motorját adja. Ennek az az oka, hogy optimalizált kódbázissal bír. A WordPress alapú weboldalak esetén sokszor figyelhető meg lassulás, amennyiben sok látogató van jelen egyszerre a honlapon. Amennyiben webáruházról lenne szó, akkor a WP alapú oldalak pár ezer termék felett már nagyon lassúak, az adatbázis optimalizálatlansága miatt.

Mennyire biztonságos egy Joomla alapú weboldal?

Még a szakértők nagy része is egyetért abban, hogy a WordPress gyenge securityvel rendelkezik. Ellenben, a Joomlával kapcsolatban nem szoktak ilyen panaszok lenni. Ennek az az oka, hogy biztonságos CMS-nek számít. Minimális szintű plusz, egyéb intézkedéssel is kicsi az esélye annak, hogy feltörjenek egy Joomla alapú weboldalt, ezért nem is igazán szoktak kifejezetten biztonsági pluginokat használni a készítők.

Mennyire stabil ez a rendszer?

Sok CMS esetén fordul elő, hogy a bővítmények frissítésekor az szinte teljesen szétesik, vagy használhatatlanná válik. Több bővítményt installálva pedig megfigyelhető a plugin-összeakadás, ami a funkcionalitást rombolja. A Joomla alapú weboldalaknál ez a hiba nem szokott előjönni.

Néhány érdekes statisztika Joomla honlapokkal

Annak érdekében, hogy láthassuk, hogy egy igenis elismert CMS-ről lenne szó, érdemes lehet néhány statisztikával és ténnyel tisztában lenni a Joomla-val kapcsolatban.

 • A Joomla jelenleg 2.5 millió weboldalon fut a világon.
 • A Joomla a második legtöbbet használt általános célú CMS. Az összes létező weboldal kb. 3%-át Joomla alapú weboldalak adják.
 • A kifejezetten business-célú weboldalaknál a Joomla részesedése 9%!
 • Olyan márkák és intézmények is adták a nevüket a Joomlahoz, mint például az IKEA, a Harvard University, a Lipton, vagy a LINUX hivatalos weboldala.

Miért sokkal népszerűbb a WordPress, mint a Joomla?

A Joomla nagy vetélytársának a WordPresst tekintik. Nem is véletlenül, ugyanis nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik. Mégis mi az oka annak, hogy ennyivel népszerűbb? Az, hogy olyan emberek is tudnak weboldalt készíteni vele, akik egyáltalán nem értenek a kódolási technikákhoz, vagy a marketinghez, a Joomla fejlesztőkkel ellentétben. Hiszen, az egész weboldal egy vizuális felületen kattingatható össze. A valóság az, hogy rengeteg olyan ember van a piacon, akik úgy foglalkoznak honlapok készítésével, hogy pár hete, vagy hónapja elvégeztek egy WordPress tanfolyamot, vagy a szakmát csak mellékágként űzik. Ebből több dolog is következik:


1,

A weboldal készítő nem feltétlenül fog olyan munkát kiadni a kezei közül, ami funkcionálisan megfelelő. Gondold csak el: lehet, hogy egy olyan ember fogja elkészíteni a weboldaladat, akinek ez csak másodállás, hobbi, esetleg pár hete még annyit sem tudott a honlap készítésről, mint a megrendelő maga.


2,

Amennyiben funkcionálisan megfelelő a munka, akkor jó eséllyel nem fog megfelelni a keresőoptimalizálási és marketing elveknek. Fontos, hogy a weboldal eladjon. A marketing pedig egy komplex szakma, melyet sok éven át tanul az ember.


3,

A WordPress weboldalakat áruló szakemberek között is vannak profik, de az átlag színvonala egy ilyen honlapnak igenis alacsonyabb. Hiszen, aki például Joomlat használ, annak tisztában kell lennie a kódolási technikákkal és a fejlesztéssel. Tehát, egy olyan ember készíti el neked a munkát, akinek ez a hivatása.


Gyakran ismételt kérdések

Néhány olyan kérdést szerettünk volna a cikkben megemlíteni, amit azok az emberek szoktak feltenni, akik Joomla alapú weboldalt akarnak rendelni. A teljesség igénye nélkül néhány kérdés, amit érdemes elolvasni a válaszokkal együtt.

Joomla vagy WordPress?

Az egyik első kérdése az árajánlatot kérőknek: Joomla vagy WordPress? Nekem az a véleményem, hogy a világ nem ennyire fekete-fehér. Minden megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Én jobban szeretek olyan rendszerekkel dolgozni, ahol könnyebb fejleszteni és bővíteni a régit. Ennek az az oka, hogy így kisebb az esélye, hogy falakba ütközünk a végén. Ettől függetlenül elismerem, hogy vannak kiváló WordPress szakemberek is a piacon.

A Joomla kódolási tudást igényel. Én nem tudok kódolni. Akkor nekem rossz opció a Joomla?

A válasz az, hogy egyáltalán nem. A weboldal elkészítése a fejlesztő feladata, nem pedig a felhasználóé, kezelőé. Joomlaval nem fogsz tudni önállóan összerakni egy weboldalt, ha még nem láttál kódot. Azonban azok az emberek, akik egy weboldalért fizetni szeretnének, jellemzően azért nem saját maguk rakják azt össze egy ingyenes honlapkészítővel, mint a Wix vagy WordPress, mert minőségi munkát szeretnének, ami pénzt hoz és biztosan kielégít minden igényt. Ha például értékesíteni szeretnél egy szolgáltatást, és hirdetni szeretnél a weboldalra, akkor a hirdetési és kampánykezelési költség messze meghaladhatja a profi weboldal elkészítésének árát. Hirdetni és értékesíteni márpedig csak egy jó honlapra lehet. Ne a weboldal készítés árán spóroljunk tehát!

A Joomla alapú honlapok többe kerülnek?

Én úgy gondolom, hogy alapból nem kerülnek többe. Vannak egyedi bővítményeim is ahogy a legtöbb Joomla fejlesztőnek, ebből adódóan rengeteg megoldást ugyanúgy „le lehet emelni a polcról” mint ahogy ez igaz WordPress esetén is. Amennyiben egyedi funkciókra van szükség, az amúgy is sok manuális munkát fog igényelni.

A Joomla alkalmas webáruháznak?

Sokszor látni az aggódást az ügyfelek arcán: vajon abban az esetben is megfelelő lenne a Joomla, ha később webáruházzá alakulna a honlap? Természetesen igen. Nagyon könnyedén megtehető, csak érteni kell a rendszerhez.

A Joomla biztonságos?

Természetesen szükséges a rendszeres frissítés, viszont alapvetően biztonságos. Sokkal jobb mutatói vannak ilyen téren, mint például a WordPress CMS-nek.

A legtöbb tárhelyszolgáltató preferálja a Joomlat?

Alapvetően nagyon ritka, hogy egy weboldal valamilyen tárhelyen ne legyen képes elfutni. A kérdés természetesen az, hogy megfelelően képes-e erre. Gyors lesz és könnyedén használható a weboldal? Stabilitási problémák adódhatnak majd, vagy sem? Ezek fontos kérdések! De ez igaz gyakorlatilag minden CMS esetén. A jó hír, hogy amennyiben egy webfejlesztőt bízol meg a feladattal, nem Neked kell emiatt aggódnod. Sőt, mivel a Joomla fejlesztők általában komolyabb szaktudással rendelkeznek, mint a WordPress honlapkészítők nagy része, ezért kisebb az esélye, hogy nem megfelelő hostingot fogsz kapni egy rendelés során.

Nekem csak egy egyszerű bemutatkozó honlap kell. Nem kell admin felület sem. Jó ötlet a Joomla használata?

Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy mivel készül el a honlap. Én még akkor is CMS-t szoktam használni, ha nincs admin felületre igény. Rengeteg olyan ügyféllel találkoztam eddig életem során, akik egy olyan honlapot kaptak a kezükhöz, ami nem CMS alá volt telepítve. Később, amikor jött volna a tartalom-kezelésre való igény, akkor sokkal többe került ennek a megvalósítása. Veszíteni nem lehet azzal, hogy CMS-t használunk és nem is nehezebb a munka elkészítése.

Több nyelvű honlapra lenne szükségünk a későbbiekben. Ez mennyire könnyedén megoldható Joomla segítségével?

Sok esetben a fejlesztők horror árakat kérnek el azért, hogy a weboldal teljesen többnyelvűvé váljon. Nos, a Joomla esetén ebbe a hibába nem eshetünk bele. Természetesen plusz munka a honlapot több nyelvűre varázsolni, de egy 150 ezer forintos honlap két nyelvűsítése nem fog még ugyanennyibe kerülni.

Ilyen honlapokra jár garancia?

Miért ne járna? A jó honlapkészítők mindig vállalnak garanciát a munkájukra. Ahol ez nem merül fel, mint lehetőség vagy igény, ott problémák vannak a fejlesztő mentalitásával, vagy munkájával. Aki képes teljesen személyre szabott munkát kiadni a kezei közül, annak semmiképpen nem okoz gondot a munkájára garanciát vállalni, de ez gyakorlatilag az egész webfejlesztő szakmára igaz.

A Joomla-nak szintén vannak fizetős bővítményei és sablonjai. Ez emeli az árakat?

Jellemzően nem emeli meg az árakat az, hogy a honlap elkészítéséhez ezekre lenne szükség. Hiszen, egy megvásárolt bővítményt akár sok projekten egyaránt fel lehet használni. Illetve, ha egy bővítmény megvehető, akkor az habár pénzbe kerül, jelentős terheket vesz le a fejlesztő válláról. Ezért elmondható, hogy az esetek nagy részében nem jelentenek ezek a költségek plusz kiadást. Kivétel persze az az eset, amikor például egy méregdrága sablont választunk.

Milyen egyéb CMS-ekkel lehet még jó weboldalakat készíteni?

Ez egy ravasz kérdés. Hiszen, csupán az én szubjektív véleményemet tükrözi vissza amit itt le fogok írni, és nem minden esetben egyértelmű vagy egyszerű a válasz erre a kérdésre. Én rengeteg CMS-t próbáltam ki, és személy szerint azokat szerettem meg használni, melyek

 • Flexibilisek, könnyedén bővíthetők
 • Könnyű velük többnyelvű weboldalakat készíteni
 • Könnyű velük jogosultsági szinteket beállítani
 • Gyorsak
 • Felhasználó barát kialakítással rendelkeznek
 • Viszonylag könnyű velük dolgozni: kell hozzá kódolni, hogy személyre szabható legyen, de ez gyorsan valósuljon meg

Rengeteg CMS létezik manapság, ezekről már született egy átfogó cikkünk. Ilyen például a WordPress, a Joomla, a Drupdal, a TYPO3, a Blogger, az OCTOBER CMS és még sok más. Mindegyikkel készítettem már weboldalt és én személy szerint a Joomlat szerettem meg, valamint az OCTOBER CMS-t. Ezek azok a CMS-ek, melyek véleményem szerint a legnagyobb méretékben kielégítik a felhasználói igényeket és a megrendelői elvárásokat. Utóbbit a munkáim során a legjobb, ma ismert CMS-nek tartom, ugyanis egy olyan keretrendszerre épül, amiben még komoly ügyviteli rendszereket is fejlesztenek - általános elismertségnek örvend. 

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy gyakorlattal rendelkezek olyan weboldalak, honlapok, webáruházak készítésében, melyek kifejezetten személyre szabottak. Rengeteg olyan munka került ki a kezeim közül az évek során, amikre sikeresen mehetett hirdetési kampány, akár hosszú időn keresztül, abból kifolyólag, hogy maximálisan marketing-orientált lett és a megrendelő üzleti igényeihez lett igazítva. Ha szeretnéd, kérj nyugodtan árajánlatot tőlem!

módosítva: 2021-04-11

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés