Weboldal karbantartás-mit várjunk el, mennyibe kerül? A 10 szükséges elem

Weboldal karbantartás-mit várjunk el, mennyibe kerül? A 10 szükséges elem

Egy honlap ugyanolyan, mint egy autó. Ha nem tartjuk megfelelően karban, akkor berozsdásodik, és egy idő után teljesen hasznavehetetlenné is válhat.

Nagyon sok esetben megfigyelhető, hogy mikor elkészítenek egy honlapot, akkor időközönként azon valamilyen módosításokat kellene végezni. Talán lehet szó aktualizálásról, annak biztonságosabbá tételéről.

Lehetséges, hogy azért van rá szükség, mert a piaci helyzet, és a konkurencia folyamatosan változik, vagy csak nem akarjuk elveszíteni a legjobb helyünket a Google találati listáján azzal, hogy elhanyagoljuk a honlapunkat.

Nekem az a meglátásom, hogy a weboldal-tulajdonosok nagy része számára nem teljes mértékben tisztázott az, hogy miért lehet fontos egy honlap megfelelő karbantartása, illetve, hogy ez pontosan miket foglalhat magában.

Annak érdekében, hogy ezekre a kérdésekre választ kaphassunk, szerettük volna megírni ezt a blogcikket. Ez segíthet minket abban, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy mit érdemes elvárni egy ilyen szolgáltatástól. Fogunk arról is beszélni, hogy mennyibe kerül jellemzően egy weboldal karbantartás.

Mi a honlap karbantartás? Miért szükséges?

A honlap karbantartása nem más, mint amikor egy hozzáértő személy rendszeresen, bizonyos időközönként ránéz a weboldalunkra, és egy bizonyos lista alapján ellenőrzi, hogy azon minden rendben van-e, illetve, ha valamivel probléma lenne, akkor megteszi a megfelelő intézkedéseket.

Ennek szükségessége számos okra vezethető vissza. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire sok weboldalt törnek fel manapság, és nem árt időnként ellenőrizni, hogy mi a honlapunkkal nem történt-e ilyesmi. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, bizonyos időközönként frissítenünk kell a megfelelő bővítményeket, és sablonokat.

Lehet szó arról, hogy valaki spammel próbálja meg teleszórni az oldalunkat, és ezt valakinek el kell tüntetnie. Egy cég tevékenysége picit megváltozik, és ebből adódóan a felsorolt szolgáltatásokat át kellene írni.

Gyakori hiba, hogy a weboldalon már nincs SSL tanúsítvány, ami bizalmatlanságot ébreszthet az ügyfeleinkben. 

Ez csupán néhány példa lett volna, de valójában számos, egyéb oka lehet annak, ha egy honlapot karban szeretnénk tartani.

Milyen konkrét elemei vannak a honlap karbantartásnak?

A legfőbb elemeit szeretnénk 10 pontban felsorolni egy igényes weboldal karbantartási műveletnek. 

1. Keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás (SEO) alapvetően arra való, hogy a Google találati listáján a lehető legjobb helyekre kerülhessünk fel a releváns, tevékenységünket kifejező kulcsszavakra.

Az egy igenis téves állítás, hogy ahhoz, hogy a legjobb találati helyeket szerezzük meg, elég pusztán elkészíteni egy weboldalt, és úgy hagyni, akár hosszú időn keresztül.

Természetesen függhet az ágazatunkban uralkodó versenytől, a weboldal tartalmának a minőségétől is, hogy milyen helyezést fogunk elérni, viszont általánosságban véve azok a honlapok teljesítenek jobban ilyen téren, amelyeknek a keresőoptimalizálásával rendszeresen foglalkoznak.

A legjobb találati helyekre rendszerint azok kerülnek fel, akik a legrészletesebb minőségi tartalmakkal, és blogcikkekkel látják el a nagyközönséget. Márpedig ehhez szükség van arra, hogy tudjuk, hogy az emberek mire keresnek rá.

Itt pedig képbe jön a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás, ehhez ugyanis kulcsszó-kutatás kell.

2. Frissítések

Ez nagyon sok mindent magában foglalhat: amennyiben CMS rendszerünk van, amivel mi magunk tudjuk a weboldalunk bizonyos tartalmait frissíteni, akkor bizonyos szinten kézben tudjuk tartani a megfelelő aktualizáltságot.

Viszont, tartsuk észben: ez csupán a tartalom frissítését jelenti. A megfelelő bővítményeket, sablonokat is frissíteni kell annak érdekében, hogy azok működőképesek maradhassanak. Sokszor fedezhetnek fel ezekben biztonsági hibákat is a készítők, amiket szintén kiküszöböl egy ilyen frissítés.

A honlap karbantartás a biztonság miatt is nagyon fontos lehet.

A frissítések ezen felül magában foglalhatják például a PHP verzió frissítését is. Ha ezt megtesszük, akkor gyorsabbá válhat a weboldalunk. 

3. Biztonsági mentések

A biztonsági mentések azért lehetnek nagyon fontosak, mert amennyiben egy frissítés rosszul sülne el, akkor lehetséges, hogy a weboldal teljesen használhatatlanná válna. Ennek érdekében mindig fontos lehet biztonsági mentést készíteni, mielőtt frissítünk, de ettől függetlenül is szükség van rájuk.

Minden valamirevaló hosting szolgáltatás alapból készít ilyet a weboldalunkról bizonyos időközönként, és segít visszaállítani a tartalmakat, ha probléma lenne.

4. Gyanús látogatók kiszűrése

Ha egy picit elemezzük a megtekintéseket, és a statisztikákat, akkor könnyen figyelhetünk fel olyan látogatókra, akik gyanús, vagy legalábbis félreérhető tevékenységet folytatnak az oldalunkon.

Túl sok alkalommal nyitják meg bizonyos tartalmainkat, vagy nagyon sok bejelentkezési kísérletet hajtanak végre. A legegyszerűbb módja ennek a kivédésére: ha folyamatosan figyelünk, és a gyanús látogatókat IP blokkolással likvidáljuk.

5. Tartalomírás, felöltés

Abban az esetben, ha a weboldalunk tartalmait gyakran szeretnénk módosítani, a legtöbbször valamilyen CMS alatt futó weboldalt fogunk rendelni, aminek a segítségével lehetőségünk nyílik az oldalunk tartalmait szerkeszteni.

Ennek ellenére gyakran igényelt szolgáltatás lehet a különféle tartalmak létrehozásában, valamint írásában történő segítségnyújtás, például annak érdekében, hogy a keresőoptimalizálás a lehető legpraktikusabban történhessen meg.

6. Struktúra bővítés

Sok alkalommal igény ügyfeleink részéről, hogy új aloldalakkal legyen bővítve a weboldaluk. A honlap tulajdonos úgy dönt, hogy tüntessük fel az árlistát is. Szükség lenne egy képgaléria menüpontra is, és ezt meg kellene jeleníteni a weboldalon valahogy. Volt valami fantasztikus siker, vagy kitüntetés, és ezt kellene egy külön blokkban megjeleníteni. 

7. Felhasználói jogosultságok

Előfordulhat például, hogy valamelyik kommentelő/felhasználó rendetlenkedik, mondjuk trágár kifejezéseket jeleníttet meg a weboldalon. Lehetséges, hogy mivel a cég valakit megbíz a blogcikkek írásával, emiatt szükség lenne arra, hogy egy új felhasználót hozzunk létre, annak megfelelő jogosultságokat adva.

Nagyon sokféle ok lehet arra, hogy megfelelő hozzáféréseket kialakítsunk, de ez is hozzátartozik egy jó weboldal-karbantartáshoz.

8. Konverzió növelés

A konverzió növelés lényegében azt jelenti, hogy a honlapon kísérleteket hajtunk végre annak érdekében, hogy a lehető legtöbb feliratkozót, üzenetküldőt, megrendelőt tudjuk megteremteni ügyfelünk számára.

Vannak általánosságban lefektetett alapelvek: a cselekvésre felszólító gombok legyenek minél kontrasztosabbak, különüljenek el a környezettől. Próbáljuk meg őket a célközönségünkre szabni: amennyiben gyerekeknek szól a honlap, más szövegezés kell, mint ha egy pénzügyi tevékenységet hirdetnénk.

Noha vannak általános alapelvek, olyan képlet, ami mindig működne, sajnos nem létezik. Sokszor dupla annyi kattintást érhetünk el egy gomb esetén pusztán azzal, hogy feljebb helyezzük el, egy másik blokkban. Alapvetően kísérletezni kell, és rendszeresen figyelni a statisztikákat, hogy mi történik.

9. Helyzethez való alkalmazkodás

A helyzethez való alkalmazkodás hiánya az, ami talán a leginkább elmarad a mai weboldalak, de talán még webáruházak esetén is.

A kedvenc pizzériám, ahonnan ételt szoktam rendelni, a koronavírus idején csaknem 4 órával meghosszabbította a lehetséges rendelés-leadás időtartamát napi szinten. Új helyzet, új igény-mindenki rendelni szeretett volna ételt online, és ők nem csak a céges tevékenységüket igazították ehhez, hanem a honlapjukat is aktualizálták ennek megfelelően.

Viszont nem csupán ilyen spéci dolgokra gondolhatunk itt: különleges alkalmak esetén igyekezzünk a designt, és a kínálatunkat ennek megfelelően átalakítani. Ha végig gondoljuk, akkor éves szinten jó néhány olyan napot össze fogunk tudni szedni, amikor több bevételt teremthetünk egy aktualizált honlappal.

10. SSL beállítása

Ennek megtétele csupán pár percet vesz igénybe minden egyes hostingnál, mégis számtalan weboldalon találkozni azzal a hibával, hogy nincs érvényes tanúsítvány. Ez hatalmas hiba: nem csupán azért, mert a Google szemében rangsorolási tényező, és hátrébb fogja sorolni az oldalunkat, amennyiben nem tesszük meg, hanem amiatt is, mert bizalmatlanságot ébreszt az ügyfeleinkben, és igénytelenséget sugall.

Honlap karbantartás-SSl beállítása

Webáruházak esetén akár 30%-al kevesebb megrendelést adhatnak le, amennyiben ez nincs megtéve: ugyanis senki nem ad meg szívesen személyes adatokat egy olyan helyen, ahol azok nincsenek biztonságban.

Mi a legnagyobb veszélye annak, ha nincs megfelelő karbantartás?

Természetesen, rengeteg hátrányunk adódhat abból eredően, hogy nincs rendszeres ellenőrzés alatt a honlapunk. Az előbb felsoroltakban való hiányosság mind egy dolgot fog elősegíteni: kevesebb bevételt fog hozni számunkra.

Nincs honlap karbantartás-kevesebb a bevétel is.

Az elhanyagoltság legmagasabb foka már az, amikor az oldalunkra tévedve az emberek azon kezdenek el gondolkodni: létezik-e egyáltalán még az a cég, amelyiknek a honlapjára tévedtünk, vagy folytatja-e még a tevékenységét? Bizony találkozni olyan oldalakkal is, ahol az elhanyagoltság olyan szinten jelen van, hogy még erre a kérdésre sem lehet egyértelmű választ adni.

Mennyibe kerül a karbantartás?

Ez nagyon változó lehet. Lehetséges, hogy csak egy tárhely költöztetésről lenne szó, vagy egy jelszó visszaállításáról. Ez esetben nagyjából 5-10 ezer forint lehet a reális összeg. Egy alapszintű, egyszeri keresőoptimalizálás egy kisebb céges weboldal esetén 15-20 ezer forintba kerülhet. Amennyiben rendszeres tartalomcserére, SEO-ra lenne szükség, általában havidíjas megoldások születnek, ezek ára nagyjából 10/20 ezer forint lehet minden hónapban. 

Egy webáruház karbantartása többe kerülhet, nagyjából 20-120 ezer forint között szokott mozogni a rendszeres termék aktualizálás. 

módosítva: 2020-05-14

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés