Milyen programnyelveket lehet érdemes megtanulnunk, ha programozni szeretnénk?

Milyen programnyelveket lehet érdemes megtanulnunk, ha programozni szeretnénk?

Talán most kezdtünk el érdeklődni a programozás iránt. Nem tudjuk igazán eldönteni, hogy pontosan hogyan kezdjünk neki. Melyik programnyelveket lenne érdemes megtanulni? Melyik az, amelyiket kezdőbbeknek is ajánlani szokták és mégis nagy kereslet, igény van rájuk? Hogyan szerezhetnénk sikerélményt?

Annak érdekében, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzuk, megpróbáltunk összeírni pár hasznos tippet, és tanácsot, hogy mi alapján válasszunk magunknak. A blogcikk nem csupán kezdők számára lehet hasznos, hanem igazából bárki számára, aki új programnyelveket szeretne megtanulni.

Melyikre van igény?

Az egyik első kérdésünk, ami választáskor felmerülhet bennünk, talán már az előtt, hogy az első oktatóvideót megnéznénk a YouTube-on, az az, hogy melyikre lenne kereslet manapság. A  jó hír az, hogy gyakorlatilag mindegyikre óriási kereslet van. Nem érdemes olyan emberek véleményére adni, akik azt mondják, hogy „a Java a legjobb. Azt tanuld meg”, vagy hogy „A .NET a nyerő manapság. Csak ebben van a jövő”.

Nagyon sok ilyen témájú cikk véleményem szerint hibásan van megfogalmazva, mert lehet, hogy valaki ennek hatására elkezdi a Java nyelvet, ami jóval nehezebb, és nem tetszik neki. Én annak idején hasonlóan jártam, a C#-al kezdtem, és nem tetszett, később, a PHP-JavaScript témakör viszont annál inkább bejött.

Gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy mit tanulunk, azt tanuljuk meg, amiben sikerélményünk van. Biztos, hogy nem fogunk munkanélküliek maradni, akár PHP, JavaScript, C++, Python, C#, Java nyelvekkel foglalkozunk.

Melyiket ajánlják kezdők számára?

Nem mindegyik programozási nyelv egyformán nehéz, vagy egyformán könnyű sikerélményt elérnünk. Pythonnal például mesterséges intelligencia fejlesztése, Deep Learning lehetséges, kifejezetten jó ilyen célokra, és maga a nyelv nem is annyira nehéz, viszont mivel általánosságban véve „komplexebb” feladatokra találták ki, ezért nehezebben is fogunk elérni vele sikerélményt. 

A C# nyelv szintén nem minősül nehéznek, ahogy igazából a Java sem. A C,C++ nyelvek használata viszont már nehezebb, azokkal nem olyan könnyű egy elfogadható szintre felküzdeni magunkat.

A PHP, JavaScript, HTML, CSS témakör véleményem szerint az, ami leginkább való lehet egy kezdő programozó számára. Ezek az általános webfejlesztésben használt nyelvek, és viszonylag könnyen tanulhatók, és megérthetők. Sikerélményünk is könnyebben lehet ezekkel a nyelvekkel, ugyanis míg az előző nyelvek esetén problémát jelenthet az általános programozói tudás nemlétéből eredő sikerélmény hiánya (megírtam egy számológépet-hogyan tovább? Ha még azt sem tudom, hogy mi az az osztály, hogyan írjak mesterséges intelligenciát?), addig itt tanult programozói szemlélet nélkül is képesek lehetünk sikerélményt szerezni: egy jól kinéző, dizájnos üzenetküldő form, ami egy emailt továbbít egy adott E-mail címre PHP segítségével.

Mi az, ami valójában érdekel minket?

Itt feltehetjük magunknak azt a kérdést, mielőtt választani szeretnénk programozási nyelvet, hogy pontosan mit szeretnénk elérni a választásunkkal. Ha nagyon műszaki beállítottságúak vagyunk, akkor a C,C++ nyelvekkel fogjuk később a legtöbbre vinni, habár, ezek nehezebbek. Ha a webfejlesztés érdekel minket, akkor a PHP, JavaScript, HTML, CSS témakör, ha pedig a banki rendszerek, és a komplexebb architektúrák, akkor a Java. Amennyiben nincs konkrét elképzelésünk, akkor az általános webfejlesztéshez kapcsolódó nyelvek nagyon jó opciót jelenthetnek számunkra.

A fizetés mennyire motiváljon minket?

Sok ember szintén, kicsit az előző szekcióhoz kapcsolódva, azért mondja, hogy C# -ot (.NET), vagy Java-t érdemes tanulni, mert ezeket fizetik meg a legjobban. Ez szintén egy olyan tényező, ami szintén rossz, ha befolyásol minket: azzal foglalkozzunk, amivel szeretünk foglalkozni, és ami érdekel minket, és nem feltétlenül igaz, hogy aki ezekkel a nyelvekkel dolgozik, az többet megkereshet.

Java, és C# nyelvekkel általában komplexebb projekteket szoktak kivitelezni, míg PHP-vel egyszerűbb, kisebb weboldalakat is készítenek. Ennek tehát előnye, hogy ha ezzel foglalkozunk mint magánvállalkozó, akkor alvállalkozó nélkül, az ügyfeleinkkel közvetlenül együtt dolgozva is tudunk projekteket kivitelezni, sokkal jobb haszonkulccsal.

Ebből kifolyólag, akár egy PHP programozó is megkereshet annyit, mint egy Java fejlesztő

Hogyan kezdjünk neki? Mennyi időre lesz szükség?

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hogyan kezdjünk neki a programozásnak, amennyiben ilyen téren lenne érdeklődésünk. Ezzel kapcsolatban készítettünk egy rövid iránymutatót, ami ahhoz segíthet hozzá másokat, hogy megtalálják annak a lehetséges módjait, hogy hogyan érdemes tanulni. 

módosítva: 2020-04-01

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés