Miért az Udemyn érdemes online videókorusokat vásárolnunk? Hogyan válasszunk?

Miért az Udemyn érdemes online videókorusokat vásárolnunk? Hogyan válasszunk?

Mikor elkezdünk programozni, online marketinggel vagy keresőoptimalizálással foglalkozni akkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hol lehetne igazán jó oktatóanyagokat találni az interneten. Sokak számára nagyon „száraz” lenne egy képzés olyan formája, ahol egy elektronikus jegyzetből kell mindent kibogarászni: a pszichológusok is egyetértenek abban, és a statisztikák is azt mutatják, hogy a szimplán szöveges tartalomnál többször jobb felidézési aránnyal bírnak a képekkel, és videókkal ellátott szöveges tartalmak. A statisztikák szerint 3 nappal később a videó formájában átadott szöveg 95%-át tudjuk felidézni, míg csupán szöveg esetén ez az arány kb. 10%. 

Ezen felül, az oktatóvideók sokszor tartalmaznak élő példákat, miniatűr projekteket, ahol a kurzus hallgatója kipróbálhatja azt a tudást, amit éppen frissen megkapott-egy kisebb applikáció elkészítése már hozza is a sikerélményt magával.

Felmerülhet bennünk a kérdés: hol lehet jó minőségű oktatóvideókat találni az interneten? Nem csupán programozói, hanem általános témakörben? Viszonylag olcsón? Erről szeretnénk a cikkünkben beszélni.

A YouTube nem megfelelő?

Természetesen ott van a YouTube. Ott is rengeteg jó minőségű oktató anyag található. Miért ne választanánk azt?

Az igazság az, hogy sok alkalommal megfelel a YouTube is. Én annak idején, mikor elkezdtem programozni tanulni-bármiféle előképzettség nélkül, már egyetemistaként-a YouTube-on kezdtem el a tanulást. A szaknyelvet sem értettem, viszont találtam olyan magyar nyelvű videókat PHP/JavaScript/HTML/CSS témakörben, amik megtetszettek.

Abban az esetben, ha még nagyon kezdők vagyunk, a magyar nyelvű videók is egy jó opciót jelentenek.

Később, mikor már többet tudunk, sokszor előjön az az igény, hogy valami új megtanulására lenne szükségünk. Abban az esetben, ha valaki nem kifejezetten mélyen szeretné megtanulni a dolgokat, hanem elég számára egy kisebb rátekintés az adott témakörre, megfelelhet egy YouTube-os angol videósorozat is. Például, Angularból van egy nagyon jó bevezető ezen a platformon, ami bárki számára elérhető. 

Ezen felül, nem feltétlenül igaz, hogy az Udemy-n mindig jobb minőségű tananyagok lennének, mint a YouTube-n. jQuery témakörből, vagy YII2 keretrendszerből például legalább olyan jó oktatóvideó sorozat van, mint amit meg lehet vásárolni az Udemy-n.

Mi az az Udemy?

Az Udemy egy kifejezetten oktatással foglalkozó platform. Jelenleg több, mint 150.000 elérhető online kurzus van rajta, melyeket olyan emberek készítettek, akik az adott anyag témakörét kiválóan ismerik.

Habár sokféle témakörben találhatóak rajta online oktatóanyagok-pédául online marketing, keresőoptimalizálás, vagy akár egészséges életmód-ebbe kétségtelenül beletartozik szinte az összes programozói téma. Bármi érdekeljen minket, web designtől a mesterséges intelligencia fejlesztésig, minden témakörben fogunk olyan anyagokat találni, ami minket érdekel.

Érdemes tisztában lenni vele, hogy habár sokszor, ha megnézzük ezek árait, akkor 100 eurós nagyságrendet ütnek meg. Ez alapvetően csalóka lehet, ugyanis folyamatos jelleggel vannak akciók, és ilyenkor leárazzák a tananyagokat 9-13 eurós értékre.

Miért érdemes használnunk?

Ha pontokba szeretném szedni röviden, hogy mik az előnyei az Udemyn való tanulásnak, akkor így foglalnám össze:

  • Nagyon széles választék
  • Nem drága
  • Viszonylag jó minőségű oktató videók
  • Angol nyelvű transzkripció a videók alá
  • Lehet kérdezni a kurzus instruktorától, ha elakadunk
  • Folyamatosan javuló, újított tartalmak
  • Mobilról, desktopról egyaránt használhatók

Mindez nem feltétlenül igaz. Legalábbis, akkor válnak leginkább igazzá, ha tudjuk, hogy hogyan érdemes vásárolni. Nagyon fontos, hogy csak akciósan vegyünk meg oktató anyagokat, ha éppen most nem tehető meg, akkor maximum egy héten belül lesz erre lehetőség. Így nagyjából 4000 forintért egy prémium, 10-30 órás oktató anyaghoz juthatunk.

Az oktató videók minősége viszonylag jónak mondható. Amennyiben a bestseller kurzust vesszük meg, amit már akár több tízezren megvásároltak, jó eséllyel nem fogunk mellé lőni, habár a bestseller oktató anyagokban is lesznek kisebb hiányosságok. Érdemes lehet olyan emberektől vásárolni, akiket más ismerünk valamilyen formában (amennyiben ez lehetséges), például Maximilian Schwarzmüller, és Brad Traversy a YouTube-n is készített oktató videókat.

Ezen felül, korlátlan mennyiségben lehet kérdéseket feltenni nyilvánosan, ha elakadunk. A jobb kurzusok tartalmát idővel bővítik és aktualizálják, habár ez nem feltétlenül fontos minden esetben: a Java nyelv alapjai sok éve ugyanazok, míg a SEO változik.

Hogyan válasszuk ki a legjobb online kurzust?

Ne automatikusan a legtöbbet megvásároltat vegyük meg. Figyeljük a leírást, instruktori értékeléseket-valamint kurzusértékeléseket, utolsó kurzus update dátumát.

A legtöbb tananyag tartalmaz transzkripciót, de erről győződjünk meg mi magunk is.

Olyan instruktort válasszunk (ha lehetséges), akit már ismerünk innen, vagy a YouTuberól.

Összefoglalás

Én nagyon szeretem az Udemyt használni, szinte minden témakörben vettem már kurzust, ami engem érdekel, és a munkámhoz kapcsolódik. Ez nem csupán modern keretrendszerekre igaz (pl Laravel, Vue.js), hanem olyan alapokra is, mint a CSS vagy az SQL. Nekem sokkal jobban megmaradtak az alapok, és elmúltak a tudásbeli hiányosságaim is ezek által. Habár koránt sem tökéletes mindegyik tananyag, ha jól választunk, akkor összeségében véve sokkal jobban járhatunk, mint ha egy száraz dokumentációt kellene nézegetnünk.

Amennyiben érdekel, hogy milyen programozási nyelveket lenne érdemes megtanulni, vagy hogy hogyan kell programozni tanulni, ebben a témában is igyekeztünk cikkeket készíteni.

módosítva: 2020-05-16

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés