Mi szükséges ahhoz, hogy jó online marketing szakember lehess?

Mi szükséges ahhoz, hogy jó online marketing szakember lehess?

Akik az online marketing szakmában dolgoznak, azok tisztában vannak azzal, hogy mennyire komplex, összetett, nehéz munkáról van szó. Jogos kérdés lehet azoknak, akik bele szeretnének vágni, hogy mégis mennyire lesz nehéz megtanulni ezt a szakmát? Hogyan kell jól helytállni? Mit kell megtanulni ahhoz, hogy el tudjunk helyezkedni specialistaként? Íme, a teljes körű útmutató és tippek, melyeket érdemes lehet megfogadnod, ha sikeressé szeretnél válni.

Invesztálj tanfolyamokba

Nagyon fontos, hogy képezd magad. Nincs olyan egységes tanfolyam, ahol ki lehetne tanulni a szakmát – mindenkinek autodidakta módon kell képeznie magát, ezt többféle módon is meg lehet csinálni. Például, érdemes lehet az Udemyn online kurzusokat vásárolni, marketing, programozás, PR, menedzsment, keresőoptimalizálás témában egyaránt lehet kapni rendkívül értékes anyagokat.

Milyen személyiségre lesz szükséged?

Milyen személyiségre lesz szükséged abban az esetben, ha szeretnél igazán sikeressé válni? Kizárólag az empatikus, megértő személyiségek lehetnek képesek az ügyfeleikkel jól kommunikálni. Ez nagyon fontos – hiszen, az ügyfél elégedettség az alapvető eleme minden sikeres vállalkozásnak, biznisznek.

Hogyan kell klienseket szerezni?

A legjobb módszer az lehet, hogy hirdetni kezdesz a Google Ads felületén. A Google számára ez hatalmas biznisz – hiszen, az itt elköltött hirdetésekből van pénze a technológiai globális nagyvállalatnak. A Google Ads-et kezelni alapszinten nem nehéz megtanulni kezelni, használni. A megrendelések nagy része egy idő után természetesen személyes kapcsolataidon keresztül fog érkezni, valamint ajánlások útján.

PPC – a kattintási kampányok

A PPC a kattintási kampányok menedzselését jelenti. Google, Facebook, Instagram és LikedIn – csak hogy párat említsünk azok közül, amelyeken lehet fizetett hirdetési kampányokat kezelni. Itt lényegében ezen platformoknak kell fizetni, és pénzért lehet hirdetni, a vállalkozást promotálni.

SEO – a keresőoptimalizálás

A keresőoptimalizálás lényege, hogy a weboldalakat a Google keresőjében a legjobb helyekre juttassuk bizonyos kulcsszavakra. Ez is egy hatalmas iparág – a keresőben nem könnyű előre juttatni semmilyen nagyobb versenyben levő weboldalt. Bútor téma? Laptopok? Vagy szépségipar? Egyik téma sem egyszerű vagy könnyű.

Webdesign – a weblap tervezés

A webdesignerek feladata, hogy a megfelelő design koncepció alapján létrehozzák az oldal kinézetét. Ők nem felelnek a weboldal lefejlesztéséért – az ő feladatuk, hogy a honlap tényleg jól nézzen ki és ergonómikus legyen.

Web design

Fejlesztési munkák

A webprogramozó felel azért, hogy a honlap technikailag kiválóan legyen kialakítva. A regisztráció és hírlevél funkció megfelelően működjön, a menü mobilnézetben is megnyitható legyen. Sokszor lehet szükség külső összeköttetésekre is – különösen webáruházak esetén, amikor termékek beemeléséről van szó.

Projekt menedzsment

A projektmenedzsment is nagyon fontos része a munkának, valakinek össze kell fognia a különféle folyamatokat. A  management egy érdekes terület, amelyhez sokan nem értenek igazán magas szinten, ez egy külön személyiséget igényel, ahogy az is, hogy a komoly üzleti titkokat meg tudjuk őrizni, melyeket ránk bízott a megrendelő.

Járj rendszeres tréningekre

Egy szint fölé nem fogsz tudni menni abban az esetben, ha nem vagy hajlandó továbbképzésekre járni. Meg kell ismerned a szakmád legjobbjait, hiszen egymással gondolatot cserélve rengeteg értékes információ birtokába juthattok mindketten, ráadásul partneri kapcsolatba is kerülhettek egymással.

Tényleg az online marketing managerek keresnek a legjobban manapság?

Ez az állítás alapvetően nem igaz. Gondoljunk például az építőiparra. Mikor az interneten böngésztem, akkor figyelmes lettem arra, hogy a SzakiWeb építőipari szakember kereső portálon megadott szakemberek mennyire magas kiszállási díjjal dolgoznak jellemzően. Egy kisebb felmérést végeztünk – ennek az eredménye pedig igencsak meglepő volt, ugyanis sokan ki sem szállnak 6000 Ft-os díj alatt. Ez azt jelenti, hogy az építőipar is rendkívül jól fut mostanában.

Összefoglalás

Mint láthattuk – ahhoz, hogy valaki sikeres online marketing specialista lehessen, rengeteg kompetencia szükséges – habár, ez szinte minden szakmára igaz. A felelősségteljes munka sok embert tud vonzani, és rengetegen gondolják úgy, hogy megéri belevágni, hiszen a munkavégzés nagyon élvezetessé válhat, ha valaki tényleg jó ügyfélkört képes kialakítani magának. A szakmát tanfolyamokon lehet kitanulni, leginkább az Udemy platformot tudjuk ajánlani. 

módosítva: 2023-06-19

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés