Mi az a Drupal CMS? Miért érdemes használni 2020-ban?

Mi az a Drupal CMS? Miért érdemes használni 2020-ban?

Miért mondható az, hogy a Drupal tartalomkezelő nagyobb flexibilitást nyújt, mint a legtöbb CMS?

Nagyon sok esetben előfordul, hogy az ügyfelünk egy olyan weboldalt szeretne rendelni, ami lehetővé teszi azt, hogy a különféle tartalmakat akár ő maga is tudja azon változtatni, cserélgetni. Ennek egész egyszerű oka van: sokszor előfordul, hogy valaki blogot, webáruházat szeretne üzemeltetni, vagy csupán a weboldalán szeretne bizonyos elemeket a megfelelő időközönként változtatni, például, a kint levő képgaléria elemeit.

Sokféle tartalomkezelő létezik manapság, és mindegyik egy picit különbözik a másiktól. Most a Drupal CMS-ről szeretnénk beszélni nektek, ugyanis egy nagyon jól használható, és viszonylag elterjedt architektúráról van szó.

Mi az a CMS?

A CMS-Control Management System (tartalomkezelő rendszer) lényegében arra való, hogy bármilyen specifikus, vagy programozói tudás nélkül képesek lehessünk a weboldalunk kinézetén, tartalmain folyamatos jelleggel módosításokat végezni.

Ez lényegében bármilyen elemre kiterjedhet: a megjelenő elérhetőségeink, szöveges tartalmaink, képeink, a webáruházunk kínálata, de talán még a jellemző stílusbeli kinézetekre is. Akár felhasználók regisztrációjára, azok jogosultság-kezelésére is lehet mód. Egy jó CMS, és erre a mai tartalomkezelők nagy része szintén képes, támogatja a mobilbarát elvárásokat.

Léteznek olyan CMS-ek, amelyek általános célúak: lehet velük weboldalt, webáruházat, blogplatformot is üzemeltetni, és vannak olyanok is, amelyeket kifejezetten webshopok, blogok készítésére találták ki.  

A tartalomkezelő rendszerek általában segítenek minket abban is, hogy a weboldalunk a  keresőoptimalizálás megfelelő elemeinek megfeleljen. A SEO ugyanis egy nagyon fontos szempont, és az ügyfeleink nem feltétlenül értenek hozzá-nem is elvárás: ebből adódóan, egy jó CMS bizonyos szinten képes támogatni a tartalmak kezelőjét abban, hogy a Google találati listáján minél jobb helyezéseket lehessen elérni.

Mi az a Drupal?

A Drupal egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer. 2001 óta létezik, jellemzően a WordPress, és Joomla CMS-el szokták összehasonlítani, ugyanis ez a három számít manapság a legelterjedtebb CMS-nek: közülük bonyolultságát tekintve neki van a legkomplexebb felépítése.

Felhasználói célját tekintve általános célúnak nevezhető: egyaránt futtatható rajta webshop, de szimpla weboldalnak, vagy blognak is tökéletesen elmegy.

Ez azt jelent, hogy amennyiben létre szeretnénk hozni a kívánt applikációt, tudunk kell a PHP nyelvet megfelelően használni. Ebből adódóan kicsit több munka lehet vele, viszont végeredményét tekintve sokkal flexibilisebb, nagyobb az esély arra, hogy pontosan, személyre szabott módon el tudjuk majd készíteni az applikációt az ügyfelünk igényei szerint.

A mai összes weboldal 3,4%-a Drupal CMS alatt fut, és ezzel a ő harmadik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, jelenleg már a 9-es verziójánál tart.

A Drupal CMS-hez olyan márkák, szervezetek is adták a nevüket, mint a Pinterest, Warner Music, Tesla, vagy az Ausztrál kormány hivatalos weboldala.

Miért a Drupal?

A Drupalt kijelezetten kedvelt tartalomkezelővé teszi az a tény, hogy komplexebb, nagyobb applikációk elkészítésére is megfelelő megoldást nyújthat. Ez sok CMS esetén nincs így, ugyanis a személyre szabhatóságnak sokkal nagyobb korlátai vannak például WordPress esetén.

Sok tartalomkezelő esetén-például igaz lehet ez a WordPressre-problémák adódhatnak akkor, ha hatalmas adattömeget kell kezelni, vagy rengeteg látogató egyidejű kiszolgálása lenne a cél. A Drupal tartalomkezelőt nyugodtan használhatjuk ilyen robosztus applikációk esetén is, nem lesz vele probléma.

Sok CMS esetén ahhoz, hogy egy weboldalt többnyelvűre készíthessünk el, különféle bővítményeket kell használni, melyekért akár fizetnünk is kell. Drupal esetén ezzel nem lehet problémánk, ugyanis alapból beépített funkcionalitása a többnyelvű weboldalak kezelése.

A Drupal nagyon jó  biztonsági (security) szinttel rendelkezik, összehasonlítva más CMS-ekkel elmondható, hogy az egyik legjobb értékeléseket kapta ilyen téren. Védve van minden Drupal applikáció például az úgynevezett Brute Force támadás ellen, vagyis limitált van a lehetséges bejelentkezési kísérletek számra, ezen felül  automatikus kijelentkeztetés van az applikáció felhasználói részére egy idő után.

Ezen felül rendelkezik egy speciális jogosultságkezelő modullal, ami teljes flexibilitást nyújt olyan téren, hogy megszabjuk, melyik felhasználóink milyen tartalmakhoz férhessenek hozzá.

Ez a tartalomkezelő számos operációs rendszeren képes futni, egyaránt Linuxon, Windowson, és MAC OS-en. Ezen felül, a különféle szerverek használata szintjén is flexibilitást nyújthat számunkra: egyaránt megfelel számára például Apache, vagy az Nginx is.

A Drupalról összeségében véve elmondható, hogy egy jó online közösséggel (community) rendelkezik, ami megfelelő segítséget nyújthat számunkra, amennyiben a fejlesztés során valamivel elakadnánk.

Miben rossz a Drupal?

A Drupal tartalomkezelővel-amennyiben nem értünk a kódoláshoz-nem fogunk tudni működő applikációt készíteni. Nehezebb vele dolgozni, és még azoknak is több időbe kerülhet valamit megcsinálni vele, akik ismerik a kódolási szisztémáját.

A tanulási görbéje mindebből adódóan magasabb, mint sok egyéb, más CMS esetén. Mivel kevesebben használják, mint például a WordPresst, vagy a Joomla tartalomkezelőt, ezért ebből adódóan a támogatottsága is kisebb: kevesebb jó minőségű sablon, és bővítmény érhető el hozzá.

A Drupal tartalomkezelőt eredetileg programozók számára találták ki: fejlesztők készítették fejlesztőknek. Ebből adódóan a kezelői felülete kevésbé minősül felhasználóbarátnak, mint más tartalomkezelőké általában.

Mikor érdemes Drupal weboldalra, webáruházra beruháznunk?

Természetesen rengeteg más tartalomkezelő létezik, viszont ne felejtsük el azt a tényt, hogy komplexitás, és személyre szabhatóság terén az egyik legjobb minősítést adhatjuk a Drupal számára.

Amennyiben olyan projektet szeretnénk indítani, ami később bonyolultabbá válhat, legalábbis erre jelentős esély lenne, akkor egy jó lehetséges opció lehet ennek a CMS-nek a használata.

módosítva: 2020-05-14

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés