Mennyi egy programozó fizetése? Mi a valóság?

Mennyi egy programozó fizetése? Mi a valóság?

A csapból is ez folyik manapság: milyen jól keresnek a fejlesztők, és hogy mekkora hiány van belőlük. Kezdő programozóként, junior fejlesztőként még ne számítsunk milliós fizetésekre, azonban pár éven belül a legnagyobb rugalmasság mellett nagyon jó megélhetésre számíthatunk. 

Sok alkalommal hallani a médiában arról, hogy mennyire jól keresnek manapság a fejlesztők, mennyi szakember hiányzik a piacról, és ez nem csupán világviszonylatban van így, hanem Magyarországon is. A hírportálok rendszeresen szoktak különféle cikkeket lehozni azzal kapcsolatban, hogy mennyi egy adott szakterületen dolgozó programozó bére, kezdve a junior bérsávtól, egészen a vezető fejlesztő fizetésekig. Valójában milyen fizetésekre számíthatunk hazánkban egy informatikus, programozó? Hiszen, nem csupán azt érdemes figyelmbe venni, hogy a híroldalak mit mondanak: támaszkodhatunk arra, hogy mit mondanak például a fejlesztők.  

A „valós” eredmények összegyűjtéséhez az alábbiakat érdemes figyelmbe venni: 

  • Egyéni tapasztalatok fejlesztők részéről
  • Ismerőseink, munkatársaink véleménye
  • Állásajánlatok böngészése
  • Közös témamegvitatás programozói témájú Facebook-csoportokban

Mi a valóság?

Egy programozó fizetése sok mindentől függ. Milyen szinten van? Jellemzően milyen technológiákkal dolgozik az illető? Külföldre dolgozik, vagy pedig hazai cégnek? Freelancerként, vagy pedig alkalmazottként? Ezek mind-mind nagyon fontos szempontok, melyek befolyásolják egy programozó fizetését. 

Amikor valaki kikerül a munkaerőpiacra, junior programozóként kezdi a pályafutását. Itt érdemes megkérdezni: ki számít juniornak? Számít-e igazán az, hogy valaki informatikus szakon végzett-e az egyetemen, vagy egy remek színvonalú, fél éves intenzív programozói tanfolyamot végzett el? Alapvetően nem lényeges, hogy valakinek van-e egyetemi végzettsége vagy sincs. Ebben a szakmában csak és kizárólag a tudás számít, semmi egyéb. Sok ismerősöm szerint egy jó programozói tanfolyam többet nyújt, mint egy informatikus diploma, melyet az egyetemről szereztek. 

Ha valaki el tud helyezkedni informatikusként, akkor bizony jó fizetésre számíthat. Egy junior programozó fizetése jellemzően Br. 400 ezer forinttól indul, és ez a szám viszonylag gyorsan emelkedik - 2-3 év szakmai tapasztalattal akár a duplája sem irreális. A véleményem az, hogy a programozói fizetések már kezdőként is magasabbak, mint a legtöbb magyar szakmában, pár év után pedig többet lehet vele keresni, mint a hazai szakmák 90%-ával. 

Természetesen sok mindentől függ a fizetés. Hiszen, teljesen más bérek jelennek meg például a vállalkozói életben, és alkalmazottként. Mások az elérhető bérek vidéken, és mások Pesten, vagy egy nagyobb városban. A technológiai tudás is befolyásolja a béreket, valamint a fejlesztői szemlélet. 

Milyen programnyelvekkel milyen bérek reálisak?

Természetesen befolyásolja a fizetésünket az is, hogy milyen programnyelvekkel, keretrendszerekkel szeretnénk dolgozni. Jellemzően a Java programozók keresnek a legjobban, egy senior (5+ év tapasztalttal) fizetése jellemzően bruttó 800 ezer-1,2 millió forint körül mozog.

A .NET fejlesztők is nagyon jól keresnek, valamint frontend fejlesztők (Angular, React, Vue, Node.js), ha már senior kategóriában vannak: náluk bruttó 800 ezer-1 milllió forint körül mozog jellemzően a tapasztalat fejlesztők bére.

A PHP/JavaScript vonalon full stackes senior programozók sem szégyenkezhetnek: általában nettó félmillió körül visznek haza havi szinten. Mindazonáltal, ezekkel a programnyelvekkel egyéni vállalkozóként lehet olyan projekteket is vállalni, ahol az ügyfeleivel közvetlenül dolgozik együtt az ember, tekintve, hogy ezekkel a nyelvekkel lehet kisebb, egyszemélyes projekteket is kivitelezni, míg a .NET, Java, valamint kifejezetten frontendes munkák általában komplexebb projektek esetén jönnek elő. Ebből adódóan egyéni vállalkozóként legalább olyan jól lehet keresni PHP programozóként, ha a megfelelő formában tesszük ezt.

Mekkora, milyen cégnél dolgozunk?

Egy multinacionális cégnél, valamint egy banknál magasabb kezdő fizetések vannak, viszont az elvárások is ezzel arányosak általában. Nagyobb tapasztalati szint, és tudás szükséges hozzájuk, jobban tudni kell csapatban dolgozni, átlátni komolyabb architektúrákat, és nagyobb a felelősség is.

Egy kisebb cégnél sokkal könnyebb lehet elindulnunk, viszont ott kezdetben kevesebbel kell számolnunk, ugyanakkor fejlődési lehetőség a legtöbb helyen szintén biztosítva van, legalábbis véleményem szerint. Ezen felül, a kisebb cégek családiasabbak, tehát ha nem annyira „megszorított” az anyagi helyzetünk, akkor talán jobban járhatunk ezzel az opcióval.

Otthonról szeretnék dolgozni?

A programozók nagyon szeretik a Home Office-os munkavégzést. Jómagam is, ugyanis tényleg sok időt megspórolhatunk azzal, hogy nem kell bejárnunk a munkahelyünkre, hanem otthonról is kivitelezhetjük a projektjeinket. A legtöbb esetben viszont hatékonyabb a munka, és a kommunikáció, amennyiben mindenki ott van az irodában, ebből adódóan jellemzően magasabb fizetést lehet kapni, ha hajlandók vagyunk olyan munkát elvállani, ami bejárós.

Kezdőknek szerintem kifejezetten ajánlott, hogy így dolgozzanak. Szükség van arra, hogy segítsenek, picit mentoráljanak minket, sőt, nagyon sok helyen nem is szeretnek máshogy kezdőket alkalmazni.

Megéri?

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy valóban megéri-e programozásra adni a fejünket, ha kevesebbet lehet keresni általánosságban véve, mint ezt sok helyen hallani lehet, vagy mint elsőre gondolnánk. A válasz alapvetően az, hogy igen, véleményem szerint megéri, nagyon sokat kell tanulni az elején ahhoz, hogy valaki el tudjon indulni, de később nagyon megtérül a befektetett energia. 

Vállalkozóként, vagy sem?

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vállalkozóként érdemes-e programozni, vagy pedig sem. Nagyon sokan választják maguknak a KATA-s formát egy idő után, és nem is véletlenül: sokkal kedvezőbb adózási lehetőségeink vannak, érdemes lehet egy idő után ezen elgondolkodnunk, habár kezdőként nem kifejezetten ajánlott, hiszen így az ember teljes mértékben felelős a saját munkájáért.

Összefoglalás

A programozói szakma a legjobbak közé tartozik Magyarországon. Hazánkban jóval magasabb fizetésekre számíthat egy programozó, mint a legtöbb egyéb, másik szakmával. Habár kemény tanulás vezet a sikerhez, azonban nem találkoztam még olyan emberrel, aki megbánta volna a döntését. Lehet otthonról dolgozni, teljesen rugalmas keretek között, a programozói szakma jól fizető, és családbarát. 

módosítva: 2021-09-10

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés