Hogyan kezdjünk el programozni tanulni? Való nekünk a programozás? Mire érdemes odafigyelnünk?

Hogyan kezdjünk el programozni tanulni? Való nekünk a programozás? Mire érdemes odafigyelnünk?

Manapság talán a legkeresettebb szakmának számít a programozói szakma. Rengeteg fajta programnyelv létezik, és talán éppen most szeretnénk kicsit megtanulni, illetve nem igazán tudjuk, hogyan indulhatnánk el. Talán már van valamennyi tapasztalatunk a programozás terén-tehát, találkoztunk vele, és írtunk egyszerűbb programokat, talán nincs. Úgy érezzük, hogy tudnánk angolul is tanulni, de nem vagyunk benne biztosak. Lehet, hogy hivatásszerűen akarunk ebben dolgozni, talán a munkánk egy része,  vagy csak ki szeretnénk próbálni.

A kérdés tehát: hogyan kezdjünk neki? Hol érdemes elindulnunk? Való-e nekünk a programozás? Hogyan kaphatunk választ ezekre a kérdésekre, mi motiváljon minket? Jómagam egy profi programozói iskola tanára vagyok, a CheckPoint IT oktatója. Mi személyre szabottan tudunk neked kurzusokat javasolni, hogy neked mi lenne a leginkább való, ha fejlesztővé szeretnél válni. Kérd személyes konzultációnkat ingyen, és segítünk neked, hogy megtalálhasd a számításaidat!

Tényleg való-e nekem programozás?

Sok ember azt hiszi, hogy a programozás abból áll, hogy egy szövegszerkesztőt megnyitva, valami végeláthatatlan kódmassza fölé görnyedünk, és olyasmi dolgokat modellezünk programnyelvek segítségével, amiről talán már elképzelni sem tudjuk, hogy micsoda.

Alapvetően sokféle programozói munka van: Deep Learningtől kezdve, ipari szoftverfejlesztésen keresztül C/C++ nyelven, weboldalak készítéséig-amibe szintén bármi beletartozhat: sitebuild, backend fejlesztés-gyakorlatilag minden. Egy sitebuildernek például az a feladata, hogy meglevő desingerek által összeállított arculattervek (úgynevezett PSD) alapján készítse el pontosan a weboldalak kinézetét, ez pedig egyáltalán nem igényel numerikus beállítottságot, csak igényességet, és minimális rálátást a többiek munkájára.

Véleményem szerint teljesen más PHP-ban és JAVA-ban programozni. Ha valaki nem szerette annyira az informatikát középiskolában, mint ahogy én sem, az ne legyen eltántorító számára.

Hogyan kezdjünk neki?

4 lépésben szeretném kifejteni, hogy véleményem szerint, hogyan érdemes elkezdeni programozni tanulni.

1. Lépés

Én annak idején a YouTube csatornán kezdtem el videókat nézni. Nem foglalkoztam előtte programozással (egy számológépet meg tudtam írni, ami megold egy másodfokú egyenletet), de ennél többet nem tudtam felmutatni. Mivel angolul nem igen volt „bátorságom” tanulni, és nem is voltam benne biztos, hogy sikerülne, ezért magyar nyelvű tutorialokat kezdtem el nézegetni, spontán.

Egy streamer csinált kb 250 videót magyarul HTML, CSS, PHP, MYSQL, JavaScript témakörben, és valamiért nagyon megtetszett. Kicsit önbizalmat adott, hogy valaki szemléletesen, a saját nyelvemen magyarázta el a dolgokat. Ezzel párhuzamosan a W3Schools oldalát kezdtem el nézegetni, ezzel jött a szakmai angol is.

Habár az angolra természetesen szükség lesz később-minden normális szakmai oktatóanyag és fórum angol nyelvű, kezdetben én azt javaslom, hogy senki ne szégyellje, ha magyar nyelvű oktatóvideókkal kezd. Ha valakinek már van némi tapasztalata programozással, és érti a szaknyelvet, akkor nyugodtan kezdheti/folytathatja angol nyelvű anyagok tanulmányozásával.

Amit még szeretnék kiemelni itt, az az, hogy senkit ne csüggesszen el, ha az első oktatóvideó-sorozat után nem érzi úgy, hogy megtalálta azt, amit szeretett volna. Én annak idején egy C#-os videósorozatot kezdtem el csinálni, és nekem nem tetszett a C# nyelv, és azóta se szeretem annyira. Később, úgy fél évvel rá kaptam megint kedvet, és a PHP-JavaScript témakört nagyon megszerettem, éjjel-nappal képes voltam vele foglalkozni.

2. Lépés

Miután megcsináltuk a minket érdeklő magyar nyelvű oktató videó-sorozatokat, és közben már a szakmai angollal is tisztában vagyunk valamennyire, kezdjünk el angol nyelvű online fórumokat is olvasgatni. Ez után gondoljunk ki kisebb, egyszerűbb applikációkat gyakorlásképpen, amiket meg szeretnénk valósítani: például egy lista, ahol lehet az adatbázishoz csatlakozni, és abban a rekordok elemeit módosítani, mindezt valamilyen JavaScript frontenddel.

Amennyiben elakadunk, akkor csak írjuk be a kérdésünket, kapott hibaüzenetet a Google keresőjébe pár szóban természetesen megfogalmazva, és az első találatok között jó eséllyel megtaláljuk azt, amire kíváncsiak voltunk, a Stack Overflowon.

3. Lépés

Miután már sikerült 1-2 kisebb applikációt elkészítenünk, és olvastunk online fórumokat is, talán nem tudjuk merre tovább. Mit lenne érdemes tovább tanulni, mit kellene nézni? Mi kellene ahhoz, hogy azt mondják nekünk, hogy egy jó pályakezdők vagyunk? Én azt javaslom, hogy ha az első 2 lépésen túl vagyunk, akkor látogassunk el az Udemy weboldalára, és onnan tanuljunk. Én a mai napig szoktam onnan kurzusokat vásárolni, egy 10-30 órás profi oktatóanyag körülbelül 4000 forintért megvásárolható akciósan. Alapvetően bármilyen témakörben lehet kurzust vásárolni, nekem az a meglátásom, hogy mindegyikben megéri, én majdnem minden témakörben vásároltam kurzust, az általam használt modern keretrendszerektől kezdve a sima CSS-ig. Ennek az oka:

  • Az alapoktól kezdve, a miértekkel együtt elmagyaráznak mindent. Például, a CSS-t is meg lehet tanulni egyedül, de lesznek dolgok, amiket jó eséllyel jobban megjegyez/megért az ember, ha valaki elmondja. Ilyen például, a böngésző kompatibilitás, flexbox, preferencia témakör. Még ha ismertem is előtte valamennyirea CSS-t, azután szinte sosem fordult elő, hogy nem tudtam, hogy miért nem működik/működhet valami. Ha egy általunk valamennyire ismert témakörről hallgatunk streamet, akkor ráadásul gyorsan is fogunk haladni.
  • A kurzusok alapvetően nem drágák. Én például eddig 70 ezer forintot költöttem el itt tananyagokra, és megérte ahhoz képest, hogy mennyivel gyorsabban megértettem mindent.
  • Szinte bármilyen témában lehet oktatóanyagot vásárolni, függetlenül attól, hogy mi érdekel minket.
  • Nem egyformák a kurzusok minőségei, és ahogy egyre profibbak leszünk, egyre jobban fogjuk igényelni, hogy jobb streamerek tanítsanak minket, viszont a kurzusok nagy része nagyon jó egy kezdő számára, én az első 10 általam megvásárolt kurzus mindegyikére azt mondtam, hogy megérte megvenni.
  • Barátságos oktatók. Nagy részük szívesen segít, és válaszol, ha valamit nem értünk, ezáltal egy kisebb mentorálásban lehet részünk.

Szeretném leszögezni, hogy az Udemyn levő legjobb tananyagok nagy része is tartalmaz hiányosságokat. Például, az egyik OOP PHP-t oktató kurzus, amit annak idején vásároltam, nem alkalmazta a Clean Code alapelveket, pedig bestseller volt. Ennek ellenére én összeségében jó lehetőségnek tartom az Udemyt.

Én annak idején, először egy PHP oldali keretrendszerrel, a Laravellel foglalkozó online kurzust vásároltam meg, tehát nem kifejezetten alapozót. Viszont később ezekre is beruháztam, hogy jobban megértsem azokat.

4. Lépés

Miután a legtöbb, a szakterületünket érintő kurzus anyagával tisztában vagyunk, vagy ezekkel egyenértékű tudást szereztünk valahonnan, már egész jó eséllyel pályázhatunk valahova. Amennyiben ez még nem bizonyulna elegendőnek, érdemes lehet egy programozó ismerősünket megkérni, hogy picit mentoráljon minket, nézzen rá a kódjainkra, amiket készítettünk, nagyon nagyot dobhat a referenciáink „kinézetén”, ha pár igényességbeli/szemléletbeli  problémára felhívják a figyelmünket.  Még pár óra mentorálás is nagyon sokat jelent. Akár a programozói Facebook-csoportokban is sok segítőkész emberre találhatunk. Eközben folyamatosan képezzük magunkat, és előbb-utóbb kis szerencsével felvesznek valahová.

A lépések összegzése

Nem mindenki egyformán tanult meg programozni. Valaki egyből angolul kezdi el tanulni, míg mások nem néznek soha oktató videókat, saját maguktól is megtanulnak mindent. Illetve, ha valakinek csak a munkájához kell, valamilyen szinten, akkor a 4. lépés is csak részben lehet érvényes rá. Emellett, vannak olyan emberek, akik különféle programozói sulikat végeznek el. Ez csupán egy alternatíva, amit én felvázoltam, amely szerintem járható utat kínál.

Egyéb kérdések

Mennyi időt fog igénybe venni?

Az igazság az, hogy ez változó, hogy mennyi idő alatt érjük el a céljainkat. Ha valaki teljes állású programozóként szeretne dolgozni, és csak tegnap kezdte el, annak-ha nagyon aktívan foglalkozik a témával-nagyjából fél-másfél évnyi tanulásba fog kerülni, hogy kezdőként el tudjon helyezkedni. 

A lehetőségeinket befolyásolja az is, hogy diákok vagyunk-e vagy sem, és hogy hol élünk. Diákként könnyebb elkezdeni, mert a legtöbb cégnél kevesebb egyszerűbb feladat van, amivel egy kezdőt meg tudnának bízni, így jobb eséllyel fogunk tudni heti 20 órát vállalni, és kedvezményes a foglalkoztatottság is. Illetve, Pesten több a lehetőség, vagy egy nagyobb városban.

Mennyire nehéz elhelyezkedni?

A média nagyon sokat beszél arról, hogy mekkora hiány van programozókból, viszont sajnos, ez nem a junior/pályakezdő programozókra érvényes, a legtöbb ember szerint nem könnyű feladat, és lesznek sikertelen próbálkozások. Én magam minden egyes interjún, amin valaha voltam, tanultam valamit, ami számomra hasznos volt: mi az, amit hiányolnak még, mire érdemes odafigyelni egy interjú során, és a többi. Magyarországon nehéz elindulni, ez sajnos így van, de aki aktívan foglalkozik a témával, annak fél-másfél év alatt sikerülni szokott. 

Mennyit fogunk keresni?

A legtöbb esetben nem sokat, meg lehet kockáztatni, hogy még kevesebbet is, mint amennyit a régi munkájával keresett az ember. A programozói Facebook-csoportokban szokták vitatni, hogy tényleg annyira sokat keres-e akár egy kezdő is, mint a média állítja, a legtöbbek szerint ez nem így van: valaki fele annyival indul. Van egy ismerősöm, aki 3 éve nettó 100 ezer forinttal indult Szegeden, és miután elment KATA-ba, 3 év után, azután lett neki nettó 7000-es órabére. Véleményem szerint megéri beleinvesztálni az időt a tanulásba, ugyanis pár év után nagyon flexibilis, stabil munkánk lesz, és megbecsülnek majd.

Mi motiváljon minket?

Ha arra gondolunk, hogy milyen programnyelvet szeretnénk megtanulni, akkor ne az, hogy mások mit állítanak. Sokak szerint a PHP nem túl modern nyelv, és nem érdemes vele foglalkozni, én nagyon megszerettem, és ebben tudtam kiteljesedni. Viszont, még ha többet is fizetnek egy JAVA-programozónak, akkor sem szívesen JAVA-znék, mert nem szeretem, valamilyen okból.

Ha azon gondolkodunk, hogy a pénzért szeretnénk megtanulni programozni, akkor valószínűleg nem érdemes belevágnunk.

Összefoglalás

Én annak idején sosem gondoltam volna, hogy programozóként fogok dolgozni. Diákként kezdtem el, és nem is programozói, hanem mérnöki szakról képeztem át magam erre. Amennyiben valaki tényleg szereti ezt csinálni, és megtetszik neki, akkor elegendő energiát beleölve, előbb-utóbb programozóként fog dolgozni, én csak javasolni tudom mindenki számára

Amennyiben már eljutottunk a megfelelő szintre, és úgy érezzük, lenne esélyünk bekerülni valahova, érdemes átgondolni, hogy hogyan érdemes interjúkra járni, és pályázni.

Én annak idején teljesen autodiakta módon tanultam meg programozni. Nagyon sokat segített volna, ha lettek volna mentoraim, akiktől tudok kérzdeni. Ha szeretnéd, akkor nyugodtan jelentkezz hozzánk a CITEC-hez fejlesztői képzéseinkre és mi eljuttatunk téged a piacképes junior szintre!

módosítva: 2023-01-21

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés