Ingyenes weboldal készítők-vajon megéri? 10+1 ellenérv

Ingyenes weboldal készítők-vajon megéri? 10+1 ellenérv

Miért lehet érdemes óvakodnunk az úgynevezett ingyenes weboldal készítők használatától? Ha nem vagyunk körültekintőek, akkor akár pórul is járhatunk.

Nagyon csábítóan hangzik az a lehetőség, hogy ingyenes weboldal-készítőket használjunk. Gondoljuk csak el: lenne egy kis vállalkozásunk, amit el szeretnénk indítani. Talán nagyon egyszerű igényeink vannak, talán kicsit többet szeretnénk, és amikor elkezdünk az interneten böngészni, lehetőségek után, akkor látni fogjuk, hogy bizony van lehetőség ingyen weboldalakat készíteni.

Mi magunknak.  Anélkül, hogy bárkitől segítséget kapnánk ehhez, tehát még személyeknek sem kell fizetni semmiért, bármilyen közbenjárásért. Sokszor akár ingyenes ügyfélszolgálattal rendelkezik egy-egy ilyen ingyenes weboldal-készítő, tehát még azért sem kell feltétlenül a zsebünkbe nyúlni. Mindez, nagyon csábítóan hangzik.

Az igazság az, hogy sokszor hallunk az életben olyan dolgokat, amik egyszerűen túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Én minden egyes alkalommal, mikor találkoztam valamivel, ami elsőre csábítónak hangzott, kicsit jobban utána olvasva a dolognak, vagy aludva a döntésre párat, szembe találtam magamat olyan tényezőkkel, amelyek elsőre nem tűntek evidensnek.

Gondoljunk például a munkakeresésre. Hallani néha, hogy ez meg az az ismerősünk, ilyen-olyan pozíciókban dolgozik, és most mennyire jól megy neki: ennyit, meg ennyit keres meg különféle munkákkal. És ez mindig nagyon szépnek tűnik elsőre, de gondoljunk bele: könnyű olyan munkát találni, amivel nagyon jól lehet keresni, flexibilis munkakört kínál, nem kell kifejezetten sokat dolgozni, kicsi a felelősség, teljesen kifogásolhatatlan etikai szempontból, és még csak nem is veszélyes? Reálisan hangzik mindez?

Nekem az a véleményem, hogy az ilyen munkahely nagyon ritka manapság. Szokás mondani, hogy „valamit valamiért”: mindig mindennek van valamilyen ára. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan személyek, akikre illik a fenti leírás a munkájukat tekintve, viszont a legtöbb esetben ez nem igaz. Hasonló módon van ez az ingyenes weboldal-készítőkkel is: előbb-utóbb valamilyen szempontból hátrányossá válihat ezeknek a használata.

Nyilvánvalóan, azok az emberek, akik ingyenes weboldal-készítőket használnak, azok is meg kell, hogy éljenek valamiből. És ne felejtsük: minden egyes ilyen szolgáltató mást, és mást kínál az ügyfelei számára. Akár sok időt beleölhetünk ilyen ingyenes készítők használatába, próbálgatva, hogy hogyan lehetne mégis kihozni ingyen azt, ami az igényeinknek megfelel-márpedig ez idő lesz, az pedig pénz is egyben.

Mik a jellemző kockázatok?

Természetesen minden egyes weboldal-készítő más és más lehet, szerettünk volna mégis néhány jellemző problémát bemutatni, ami egy ilyen ingyenes lehetőséget, szolgáltatást jellemezhet.

1. Személyre szabhatóság hiánya

Gondoljunk csak a WordPressre. Rengeteg féle sablon létezik hozzá, és a legtöbbször, ha igényes eredményt szeretnénk látni, akkor egy ingyenes sablon nem fogja megtenni, pedig több tízezer közül lehet választani.

A weboldal-készítők is rendelkezhetnek sablonokkal, de nyilván jóval kevesebbel fognak, és sokkal kisebb az esélye, hogy illeni fog a márkánkhoz, arculatunkhoz valamelyik. Illetve, a tevékenységünkhöz.

2. Betöltési idő gyorsasága

Minden egyes weboldal gyorsaságát meghatározza az úgynevezett sávszélesség. Ez sok esetben a szerver terhelésétől függ: minél több weboldalt szolgál ki egy szerver, annál kevesebb erőforrás fog egy weboldalra jutni.

Mivel az ingyenes honlap-készítők nagy része akár több száz oldalt üzemeltet egy szerver alatt, ezért könnyen lehetséges, hogy nagyon lassú lesz a weboldalunk végeredményben nézve. Márpedig azokat az oldalakat, melyek 3 másodperc alatt nem töltődnek be mobilról, az emberek több mint fele bezárja annak teljes megjelenése előtt.

3. Szükségtelen hirdetések

A legtöbb ingyenes weboldal-készítővel, de ingyenes tárhely-szolgáltatóval is probléma ez: rengeteg hirdetés lehet rajtuk, és ez nagyon zavaró lehet. Az oldaladon különböző bannerek fognak megjelenni, amelyek olyan tartalmakat mutatnak a felhasználóknak, amelyek elterelik a figyelmüket a lényegről. Kifejezetten károsak a mozgó tartalmak, melyek teljes mértékben elvonják a lényegi tartalomról a figyelmet.

Ez természetesen üzlet a szolgáltatónak: ugyanis a Google-tól pénzt kap ezeknek a hirdetéseknek a megjeleníttetéséért.

4. Elveszhetnek az adataink

Előfordulhat, hogy a weboldalunkat egy saját tárhelyre szeretnénk költöztetni. Ez esetben természetesen szükség lehet arra, hogy ezeket az adatokat valahogy importáljuk onnét. Például, a bejegyzéseinket.

Erre vagy ad lehetőséget egy ingyenes weboldal-készítő, vagy pedig nem ingyen. Természetesen lehet lehetőség arra, hogy ezeket manuálisan tegyük meg, ez viszont nekünk fog sok időbe kerülni.

5. Nincs felelősségvállalás

Minden egyes tárhely-szolgáltató, még az ingyenesek is a kellő segítséget fogják számunkra nyújtani, amennyiben az oldalunkat például Hackertámadás éri. Ezen felül, rendszeresen készítenek biztonsági mentéseket mindenről, így azonnal segíteni fognak, ha valamit vissza kellene állítani.

6. Korlátozott helyhasználat

Természetesen minden tárhely annyi felhasználható helyet biztosít számunkra, amennyit mi ezért hajlandók voltunk fizetni. Vannak kisebb csomagok is, de még ezek is általában biztosítanak 1 GB-nyi lehetőséget, ami még egy profi bloggernek is bőven elegendő lehet, ha mondjuk a képek által használt hely mennyiségét nézzük.

Egy ingyenes weboldal-készítő lehet, hogy többet fog kérni tőlünk, ha a tárhely-használatról kérdezzük meg őt.

7. Korlátozott oldalszám

Nagyon sok esetben előfordulhat, hogy az ingyenes weboldal-készítő limitálni fogja, hogy hány oldalt, aloldalt hozhatunk létre.

Ez természetesen nem probléma, egészen addig, amíg túl nem lépjük a megadott határt, és ekkor fizetnünk kell majd. Amennyiben saját tárhelyen fut az oldalunk, semmilyen limit nincs erre vonatkozóan megszabva. 

8. Nehezebb lehet az oldalt elkészíteni

Talán még soha nem készítettünk weboldalt, talán már igen. Amennyiben valaki ismeri például a WordPress honlapkészítőt, akkor az tudja, hogy viszonylag jól dokumentált bővítmények vannak hozzá, a Google megfelelő használatával könnyedén találhatjuk meg azt, amire szükségünk lenne.

Az ingyenes honlap-készítők saját architektúrával rendelkeznek. Ebből kifolyólag, csak és tőlük kérhetünk segítséget, ha elakadunk.

9. Nem lehet könnyen analitikákat mérni

Rengeteg ingyenes honlapkészítő-szolgáltató hibája, hogy nem lehet rá a Google Analycs-ot installálni. Márpedig ez a legjobb, és legszélesebb körben használt módja annak, hogy a felhasználóinkat monitorozni tudjuk: hányan nézték meg a weboldalunkat? Honnan érkeznek azok, milyen órákban? És milyen eszközökről?

Nehéz lenne jobb rendszert kitalálni, ha egy ingyenes weboldal-készítő ezt használja, az majdnem biztos, hogy nem fog ilyen részletes analitikákat adni, illetve nem feltétlenül fogunk az általuk készítettekhez hozzáférni.

10. Üzenetküldési problémák

Ma már a legtöbb miniatűr weboldal rendelkezik üzenetküldési lehetőséggel egy űrlapon keresztül. Nem minden ingyenes honlapkészítő nyújt lehetőséget például arra, hogy üzenetküldést lehessen azon kivitelezni, illetve ha igen, akkor erről például visszaigazoló emailt kapjunk. És amennyiben igen, ott is korlátozottak lesznek a lehetőség arra vonatkozóan, hogy az email küldésünket a márkánkhoz szabjuk.

10+1. SEO hibák

A keresőoptimalizálás nagyon fontos manapság. Amennyiben fel szeretnénk tűnni a keresőben, szükséges, hogy valamennyi energiát a weboldalunk keresőoptimalizálásába is beleöljünk. 

Nagyon sok esetben nincs lehetőségünk például arra, hogy 301-es átirányításokat használjunk, ez által a megváltozott URL-jeinkről a megfelelő tartalmakra irányítsuk a keresőrobotokat, és a felhasználókat.

A hibák összegzése

Ha nagyon röviden akarnánk megfogalmazni az itt felsoroltakat: kiszolgáltatottság. Amennyiben saját honlapunk van, akkor abban az esetben, ha nem értünk valamit, könnyedén tudunk segítséget kérni bárkitől, és mi magunk dönthetjük el, hogy kinek a segítségét vesszük igénybe, és mennyiért. Abban az esetben, ha ingyenes honlapkészítőt használtunk, akkor csak és kizárólag rájuk támaszkodhatunk. 

Természetesen hibák akkor is fordulhatnak elő, ha mi magunk készítünk valamit: viszont ez esetben a lehetséges korrekció lehetősége mindig nyitott lesz, és jó eséllyel olcsóbb is. Nagyon röviden: többe kerülhet a végén. 

Mi lehet egy alternatíva?

Biztosan hallottatok már a WordPress honlap-készítőről. Ez valójában kiváló lehetőséget nyújthat arra, hogy weboldalakat készítsünk. Illetve, van lehetőség bizonyos mértékben, és korlátok között arra is, hogy ezt ingyen tegyük meg: csupán egy domainre, és egy tárhely-szolgáltatóra van szükségünk, és mi magunk is képesek lehetünk WordPress honlapokat létrehozni.

Jómagam azért nem preferálom annyira a WordPresst, mert majdnem mindig úgy van kitalálva, hogy amennyiben az ember egy picit igényesebb weboldalt szeretne magának, azt ne lehessen vele ingyen megcsinálni. Szinte mindegyik normális űrlap (üzenetküldő) bővítmény pénzbe kerül, a jobb sablonok is általában. Amennyiben egy olyan honlapot szeretnénk magunknak, amilyenre pontosan szükségünk van, akkor az valamivel több pénzbe fog kerülni.

Ennek ellenére, még mindig sokkal jobb ötletnek tartom azt, hogy valaki mondjuk egy teljesen ingyenes WordPress sablont használjon a honlapja számára, amellett, hogy minimális pénzösszeget befektet befektet egy tárhely érdekében. Ennek az az oka, hogy legalább egy olyan motor alatt fog futni az oldal, amit sokan ismernek, és teljes kontrollja lesz a felett, hogy pontosan mi legyen a tárhelyen, és mi ne, az adatok felett is rendelkezhet majd kedvére az illető.

Ami pedig azt illeti: sok ingyenes honlapkészítő sem fog jobb, vagy sokkal jobb eredményeket mutatni, mint egy teljesen ingyenes WordPress sablon.

Megéri önállóan weboldalt készíteni?

A cikk vége felé járva, mindenki azon merenghet, hogy vajon megéri-e önállóan weboldalt készíteni, vagy pedig sem. Elvégre, bárki dönthet úgy, hogy egy ingyenes honlapépítővel, vagy a WordPress segítségével saját maga vág bele a kalandba, és készíti el a honlapját, amire szüksége lenne.

Az igazság az-és nekem ez a tapasztalatom-hogy viszonylag ritka az, amikor valaki pontosan olyan weboldalt tudna készíteni saját maga számára, amire ténylegesen szüksége lenne. Amennyiben mi magunk vágunk bele, akkor készüljünk fel rá, hogy rengeteg időt, és energiát fogunk arra rááldozni, hogy a kívánt eredményeket tudjuk majd hozni.

Ha például a WordPresst nézzük: rengeteg ingyenes sablon rendelkezik különféle hibákkal, például nem elég mobilbarát, ami zavaró lehet. Amennyiben meg akarjuk tanulni ezt korrigálni, az sok órás utánanézésbe kerülhet számunkra, feltéve, ha még sosem készítettünk önállóan honlapot. A WordPress weboldalak esetén sem mindegy, hogy milyen tárhelyet választunk magunknak.

Ezen felül, ne feledjük: minden egyes honlap esetén fontos az alapszintű keresőoptimalizálás, a legfontosabb marketinges elvek figyelembe vétele, a megfelelő felhasználó élmény, és navigáció kialakítása is. Ezeket pedig szinte senki nem lehet képes saját magától megtenni, ugyanis egy elfogadható gyakorlatot igényelnek.

A legtöbb esetben, amennyiben az ügyfél elfogadható minőséget szeretne, és megpróbál magának honlapot készíteni, az szokott történni, hogy rengeteg időt rászán, utána pedig megkér valakit, hogy fejezze be a munkát.

Mi a megoldás?

A lehető legjobban azzal járhatunk, amennyiben segítséget kérünk a weboldal-készítés folyamán. Gondoljunk arra, hogy milyen részletes listát lehet arra vonatkozóan összeírni, hogy hogyan kell egy weboldalt elindítani. 

Nagyon sok kivitelező cég segítőkészséget mutat ki ilyen téren, és ahogy ezt már korábban is írtuk, a legtöbb esetben egy elfogadható minőségű honlapot korrekt áron lehet vásárolni.B

Bónusz tipp: nézzük meg a Servo Systems Kft honlapját, mely WordPress alapon készült. Ebből is láthatjuk azt, hogy mennyire megéri egy profi honlapkészítő munkájába befektetni. 

módosítva: 2022-10-25

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés