Photoshop, GIMP, vagy Illustrator? Melyiket érdemes használnunk? Mire jók?

Photoshop, GIMP, vagy Illustrator? Melyiket érdemes használnunk? Mire jók?

Adott céltól függően melyiket lehet érdemes használnunk a három közül? Egy kis áttekintés!

Manapság nagyon sokan használnak Photoshopot különféle munkákra. Szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki hallott már róla, és valóban, el kell ismerni: egy olyan szoftverről beszélünk, melynek ha a nyújtott lehetőségeinek csupán egy kicsi részét vagyunk képesek kiaknázni, akkor is képesek leszünk döbbenetesen jó effektusokat létrehozni. Ki lehet vágni saját magunkat egy képről, és egy teljesen más hátterű környezetbe tenni-mindezt komolyabb technikai tudás nélkül.

Ami talán érdekes lehet az az, hogy nem csupán ez a program alkalmas képek módosítására, vagy különféle grafikai munkákra. Annak érdekében, hogy megtalálhassuk, hogy mire lenne szükségünk, érdemes lehet ezekről pár szót ejteni, ennek kapcsán készült ez a rövid leírás.

Photoshop VS GIMP VS Illustrator

Amennyiben képeket szeretnénk szerkeszteni, milyen lehetőségeink vannak erre? Merthogy nem csupán PS-el dolgozhatunk, kifejezetten jó lehetőséget nyújthat számunka a GIMP program is, vagy az Illustrator. Mindegyiknek vannak előnyei, valamint hátrányai, és azt, hogy melyiket lehet érdemes elsajátítanunk, nekünk kell mérlegelnünk.

A cikk alapvetően arra jó, hogy kicsit rálátást nyerhessünk az általuk nyújtott lehetőségekre.

Photoshop

Az Adobe cég készítette, 1988-ban jelent meg az első, korai verziója, mely egy nagyon lebutított Paint programra emlékeztetett. Azóta már számos verzióját kiadták, jelenleg a 21.1.1-es verziójánál tart.

A PS több pluginnal, és presettel rendelkezik. Általában elmondható, hogy az azonos funkciók fejlettebbek, mint GIMP esetén. Ha munkakeresés szempontjából nézzük, akkor ezt a leginkább kifizetődő megtanulni, ugyanis a legtöbb cég ezt használja, és sokkal jobban hangzik akár egy önéletrajzban az, hogy valaki ehhez ért, mint mondjuk a GIMP-hez. Ma már mobilról is elérhető. Profi designerek azért is szeretik, mert jól "kommunikál" más Adobe programokkal, tehát egy kép könnyedén átemelhető akár egy másik programba annak megnyitása nélkül.

Hátránya az, hogy fizetős szoftver, havidíjas licensze van, melynek értéke nagyjából 10$. Amennyiben valaki meg szeretné vásárolni a szoftvert véglegesen, az nagyjából 700$-ba fog kerülni neki. Kicsit nehezebb átlátni, ugyanis nagyobb méretű, és több eszköz található rajta.

A Photoshopot nagyon széles körben használják manapság. Szimpla képek legszélesebb körű modikikálása lehetséges vele: egy emberen levő póló átszínezése, valaki áthelyezése egy teljesen más hátterű környezetbe, egy karóra levétele egy emberi kézről, pattanások eltüntetése-mindez megvalósítható vele minimális technikai tudással.

Ezen felül használják portfólió készítésére, logókészítésre (habár ebben jobb az Illustrator), weboldal arculattervezésre, különféle mintázatok és textúrák kialakítására, és még sok minden másra.

Gimp

A GIMP 1.0 verziója 1996-ban jelent meg, a 0.54-es verzió alatt, jelenleg a 2.10.18-as verziónál tart. Mind Linux, mind Windows, valamint macOS operációs rendszeren is elérhető.

Alapvetően egy ingyenes program, és sokkal kisebb méretű. Ezáltal nem csupán a számítógépünkön levő helyhasználat lesz kedvezőbb, hanem a RAM kezelése is-ha nincs annyira erős számítógépünk, akkor jó választás lehet. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy nagy mennyiségű képet könnyebben lehet vele feldolgozni. Átláthatóság szempontjából jobb, mint a Photoshop, a szükségtelen eszközöket kedvünkre eltávolíthatjuk belőle. Ezenfelül van rá lehetőség, hogy egyéni gyorsbillentyű-kombinációkat használjuk. A GIMP nyílt forráskodú (open-source), és teljesen legális azt módosítani, amennyiben szeretnénk.

Hátránya, hogy a különféle rétegek (layerek) effektusai nem olyan jól jelennek meg benne. A Photoshoppal ellentétben mobilról még egyelőre nincs elérhető verziója. Mivel más a készítője, mint az Adobe programoknak, ezért nem emelhető át egy PSD fájl pillanatok alatt egy másik programba, el kell mindent menteni, és újra megnyitni.

A GIMP nagyon sok célra sikeresen felhasználható, amire a Photoshop is. Az esetek nagy részében elegendő eszköztárat biztosít egy feladat elvégzésére. Otthoni munkára, vagy amennyire egy webfejlesztőnek, tehát nem kifejezetten grafikával foglalkozó embernek lehet szüksége, teljesen megfelel.

Illustrator

1985-ben kezdték el fejleszteni, szintén az Adobe cég készítette.

Egy nagyon magas népszerűségnek örvendő szoftver. A PS pixelalapú formátumot használ, ellenben az Illustrator alapvetően vektorgrafikára épül. Ebből adódóan a vele készített képek soha nem fognak a minőségükből veszíteni.

Hátránya, hogy már elkészített képeket jóval nehezebb lehet vele módosítani, ugyanis egy szimpla fotó nem vektorgrafikára épül. Ebből kifolyólag jó eséllyel soha nem lesz olyan népszerű, mint a Photoshop. Ugyanis más a célja.

Használatát tekintve elmondható, hogy leginkább logók, fontok készítésére, tervezésére használják.

Összefoglalás

Alapjaiban véve mindegyik nagyon jó programnak minősül a magam nemében. Véleményem szerint, egyik sem jobb, mint a másik, kicsit más célra használhatók. Ha valaki nagyon profi designer munkát szeretne végezni, vagy csupán fontos számára, hogy egy olyan szoftvert tanuljon meg, amit a legtöbb helyen elvárnak, akkor a Photoshop a nyerő.

Abban az esetben, ha valaki vállalkozóként dolgozik, és csupán a munkájának egy részét képezi, például webfejlesztő az illető, akkor a GIMP is jól használható, habár kezdőbbek számára jobban javasolt az előbbi, és sokak szerint hosszútávon is megéri.

Az Illustrator leginkább vektorgrafikával kapcsolatos műveletekre jó, ilyen téren többet nyújt mint a Photoshop, tehát ha kifejeztten ezzel szeretnénk foglalkozni, akkor lehet nagyon ajánlott.

Mivel érdemes egy honlapot elkészíttetni? 

Sokféle lehetséges megoldás kínálkozik, ha egy honlap grafikáját szeretnénk megalkotni. Erre talán a legjobb megoldás a Photoshop - remek példa a profi tervezésre a Kaputechnika Webshop webáruház

módosítva: 2023-03-06

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés