Mi az a link? Fogalma, használata

Mi az a link? Fogalma, használata

Manapság az internet világában élünk. Felmerülhet bennünk a kérdés: pontosan mit is jelent az a fogalom, hogy link? Talán van róla sejtésünk, de érdemes lehet a fogalmat kicsit pontosabban is tisztába tenni, hisz a weboldalaink teli vannak velük.

A link (más néven hyperlink) egy HTML objektum, ami arra való, hogy mikor arra rákattintunk, egy másik lokációra ugorjunk. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy másik weboldalra is: sok esetben csupán az éppen használt oldal egy másik részére.

A mai web gyakorlatilag minden egyes weboldalara tartalmaz linkeket. Leggyakrabban szövegekhez, és képekhez szoktuk azokat rendelni, viszont gyakorlatilag bármilyen HTML elemhez rendelhetjük őket, igaz, hogy ez esetben nem mindig lesz a link megfelelően kattintható, tehát használható.

Mi az a horgonyszöveg?

A horgonyszöveg (anchor text) nem más, mint a link általunk látható, kattintható része. Például, az alábbi link a főoldalra visz, ennek a horgonyszövege: „alábbi link”.

A horgonyszöveg definíciója

Mi az a target attribútum linkek esetén?

Sokszor megfigyelhető, hogy egy link nem ugyanabban az ablakban jelenik meg, ahol rákattintottunk, hanem egy másikban. Amennyiben a target="_blank" attribútumot kapja egy link, akkor arra kattintva az egy másik ablakban fog megnyílni. Véleményem szerint csak és kizárólag akkor érdemes használni, ha egy másik domainre referálunk, ugyanis így nem vész el a lehetősége, hogy továbbra is a tartalmainkat olvassák. Ez a link például a főoldalt nyitja meg, csak új ablakban.

Új ablakban való megnyitás-target attribútummal

Amennyiben a saját tartalmainkra hivatkozunk, akkor nem érdemes ezt az attribútumot használni, ugyanis felbosszanthatjuk a felhasználóinkat ily módon, ha minden hivatkozás új lapon nyílik meg, illetve, ha okostelefonokra gondolunk: nem minden mobil képes több ablakot is megnyitni. 

Mi az az abszolút, és relatív link?

Minden egyes HTML elemhez rendelt link lehet abszolút, illetve relatív. Az abszolút linkek mindig tartalmazzák egy domain nevét: amennyiben egy másik weboldalra szeretnénk hivatkozást küldeni, akkor ezt csak így tehetjük meg. Például, ha a Wikipédián a Magyarországról szóló cikkre szeretnék linkelni, akkor az így tehető meg: egy link Magyarországra

Amennyiben a saját weboldalunkon szeretnénk egy másik tartalmunkra hivatkozni, akkor nem szükséges abszolút linkeket használnunk, erre valók az úgynevezett relatív linkek. Ekkor a hivatkozás az / jellel kezdődik, ez helyettesíti a teljes domaint. Ha az edukáció oldalamra szeretnék hivatkozni, akkor-mivel az /edukacio URL alatt találhat, így tehető meg: 

Mire használjuk a linkeket?

A linkek alapvetően arra valók, hogy a különféle tartalmakat megmutathassuk az olvasóink számára. Amennyiben egy blogot írunk, referálhatunk mások irományaira, ugyanis ezzel kiegészíthetjük, alátámaszthatjuk a mondandóinkat. Minden egyes weboldal tartalmaz linkeket a fejlécében, ami arra való, hogy a különféle menüpontok között tudjunk vele navigálni.

módosítva: 2020-05-04

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés