A Laravel keretrendszer-miért a legjobb döntés fejlesztésre, weboldal készítésre, webáruház készítésre?

A Laravel keretrendszer-miért a legjobb döntés fejlesztésre, weboldal készítésre, webáruház készítésre?

Miért mondható el az, hogy egyre több cég teszi le a voksát a Laravel keretrendszer mellett? Miért szeretne manapság egyre több ember Laravel alapú weboldalakat, webshopokat?

Manapság sokféle keretrendszer létezik, valamint CMS. Rengeteg olyan rendszer van, amivel jól működő applikációkat, weboldalakat, webáruházakat lehet készíteni. Korábban fejlesztként dolgoztam cégeknél, és komolyabb ügyviteli rendszereket is raktunk össze Laravellel. Mikor online marketinggel és weboldal készítéssel kezdtem el foglalkozni, akkor rengeteg rendszert, és CMS-t próbáltam ki. 

Ezek után is ez a véleményem: a Laravel az egyik lehető legjobb döntés. Miért? A cikkben ezeket szeretném pontokba szedni. Először laikusok számára szeretném bemutatni, később pedig fejlesztői szemszögből is. Ha arra vagy kíváncsi, hogy mik az előnyei a Laravel alapú weboldalaknak, olvass tovább. Ha fejlesztőként szeretnéd megismerni, tekerj a cikk vége felé!  

Miért nagyon jó választás a Laravel?

Ez a kérdés egyaránt szól laikusokhoz és fejlesztőkhöz. A válasz az, hogy azért, mert nagyon könnyen használható, bővíthető, fejleszthető, és gyorsan lehet vele dolgozni. A mai weboldalak nagy részét WordPress alapú honlapok teszik ki. Engem rengeteg olyan munkával kerestek már meg, ahol a tulajdonos panaszkodott: a WordPress által nyújtott lehetőségek bizony korlátozottak voltak. 

Rengeteg biztonsági rés volt a weboldalon. Mivel nehezen lehet fejleszteni, ezért rengeteg pénz ment el arra, hogy a rendszert személyre szabják-a végén pedig sokszor nem is volt funkcionálisan megfelelő a weboldal. Találkoztam már olyan ügyféllel, aki több százezer forintot költött el WordPress fejlesztésekre, és végül a webáruház nem hozta az eredményeket. Ez egy rövid összefoglaló volt: azonban lássuk pontonként kifejtve az érveket!

Könnyű bővíthetőség

A Laravel keretrendszer „komolyságát” jelzi, hogy még komplex ügyviteli rendszereket is készítenek vele. Ennek számos oka van: például a teljes funkcionális személyre szabhatóság. Egy egyszerűbb honlap elkészítésekor, vagy egy szimpla webáruházra való beruházáskor ez talán nem tűnik lényegesnek, viszont amikor előjönnek a komplexebb igények, akkor igenis fontos szempont, hogy a pontos funkcionalitás teljesüljön

Hiszen, az üzleti igények is így valósulhatnak meg. A WordPress CMS például nagyon vonzó, hiszen egy alap weboldalt akár pár óra alatt össze lehet vele rakni. Viszont, az egyedi fejlesztéseket annak optimalizálatlan kódbázisa miatt nehéz vele megvalósítani-egy egyedi igény kivitelezési ára sokkal magasabb lehet.

Biztonság

A Laravel keretrendszer nagyon biztonságos. Ha nem így lenne, akkor komoly ügyviteli rendszereket nem készítenének vele. Felmerülhet bennünk a kérdés: mégis mit veszíthetünk, amennyiben egy kisebb bemutatkozó weboldal nem felel meg a kellő biztonsági elvárásoknak?

Találkoztam már olyan ügyféllel, akinek a weboldalát egy kampány közepén törték fel, aminek az eredményeként a megrendelések elmaradtak a weboldalról. Ennek az lett a szomorú következménye, hogy gyakorlatilag a teljes hirdetési költség veszteség lett. Ami még nagyobb probléma volt, hogy az a sok százezer forintnyi termék, amit árusítani szerettek volna, nem került megrendelésre.

A Laravellel készített weboldalak esetén ilyen probléma sokkal ritkábban fordul elő.

Barátságos dokumentáció

A Laravel nagyon barátságos dokumentációval rendelkezik. Ennek az a következménye, hogy a fejlesztők gyakorlatiag bármilyen kérdésre választ kaphatnak, ha probléma merül fel, vagy elakadnánk a fejlesztés során. Mivel a legtöbbet használt keretrendszer, ezért hihetetlenül gyorsan fejlesztik.

Mennyire bír el nagy forgalmat egy Laravel alapú weboldal?

A Laravel tökéletesen alkalmas arra, hogy nagy forgalmú honlapok motorját adja. Ennek az az oka, hogy optimalizált kódbázissal bír. A WordPress alapú weboldalak esetén sokszor figyelhető meg lassulás, amennyiben sok látogató van jelen egyszerre a honlapon. Amennyiben webáruházról lenne szó, akkor a WP alapú oldalak pár ezer termék felett már nagyon lassúak, az adatbázis optimalizálatlansága miatt.

Két nyelvű honlapot lehet Laravel alapon készíteni?

Természetesen igen, habár ezt az ismert CMS-ek mind elmondhatják magukról. A Laravel abban különleges, hogy nagyon egyszerű két nyelvű weboldalt létrehozni benne, messze könnyebb feladat, mint például WordPress segítségével. Ez a kezelőfelület többnyelvűsítésére is igaz, nem csupán a statikus, egyéb tartalmakra.

Mennyire felhasználóbarát?

A Laravel sokkal inkább felhasználóbarát véleményem szerint, mint a WordPress. Ennek az az oka, hogy könnyebben személyre lehet szabni a megfelelő funkciókat az admin felületen és a felhasználói oldalon is. A WordPress honlapoknál sokszor nem igaz, hiszen rengeteg minden ott van a kezelő előtt, amire nincs szüksége. Így a kezelőfelület átláthatósága is sokkal praktikusabb a végeredményt tekintve Laravel esetén.

A design könnyen alakítható?

Természetesen igen. Pontosan ugyanolyan egyszerűen lehet egy Laravelre épülő weboldal designját személyre szabni.

Miért mondható el, hogy a Laravel alapú weboldalak általában sikeresebbek, mint a WordPress alapúak?

A világ legnépszerűbb CMS-e, amivel weboldalakat készítenek, az a WordPress – Laravel alapú rendszerekkel ritkábban készítenek weboldalakat. Mégis mi az oka annak, hogy ennyivel népszerűbb? Az, hogy olyan emberek is tudnak weboldalt készíteni vele, akik egyáltalán nem értenek a kódolási technikákhoz, a fejlesztőkkel ellentétben. Hiszen, az egész weboldal egy vizuális felületen kattingatható össze. A valóság az, hogy rengeteg olyan ember van a piacon, akik úgy foglalkoznak honlapok készítésével, hogy pár hete, vagy hónapja elvégeztek egy WordPress tanfolyamot, vagy a szakmát csak mellékágként űzik. Ebből több dolog is következik:


1,

A weboldal készítő nem feltétlenül fog olyan munkát kiadni a kezei közül, ami funkcionálisan megfelelő. Gondold csak el: lehet, hogy egy olyan ember fogja elkészíteni a weboldaladat, akinek ez csak másodállás, hobbi, esetleg pár hete még annyit sem tudott a honlap készítésről, mint a megrendelő maga.


2,

Amennyiben funkcionálisan megfelelő a munka, akkor jó eséllyel nem fog megfelelni a keresőoptimalizálási és marketing elveknek. Fontos, hogy a weboldal eladjon. A marketing pedig egy komplex szakma, melyet sok éven át tanul az ember.


3,

A WordPress weboldalakat áruló szakemberek között is vannak profik, de az átlag színvonala egy ilyen honlapnak igenis alacsonyabb. Hiszen, aki például Laravelt vagy Joomlat használ, annak tisztában kell lennie a kódolási technikákkal és a fejlesztéssel. Tehát, egy olyan ember készíti el neked a munkát, akinek ez a hivatása.


Gyakran ismételt kérdések

Néhány olyan kérdést szerettünk volna a cikkben megemlíteni, amit azok az emberek szoktak feltenni, akik Laravel alapú weboldalt akarnak rendelni. A teljesség igénye nélkül néhány kérdés, amit érdemes elolvasni a válaszokkal együtt.

Laravel vagy WordPress?

Az egyik első kérdése az árajánlatot kérőknek: ez jobb, mint a WordPress? Nekem az a véleményem, hogy a világ nem ennyire fekete-fehér. Minden megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Én jobban szeretek olyan rendszerekkel dolgozni, ahol könnyebb fejleszteni és bővíteni a régit. Ennek az az oka, hogy így kisebb az esélye, hogy falakba ütközünk a végén. Ettől függetlenül elismerem, hogy vannak kiváló WordPress szakemberek is a piacon.

A Laravel kódolási tudást igényel. Én nem tudok kódolni. Akkor nekem rossz opció a Laravel?

A válasz az, hogy egyáltalán nem. A weboldal elkészítése a fejlesztő feladata, nem pedig a felhasználóé, kezelőé. Laravellel nem fogsz tudni önállóan összerakni egy weboldalt, ha még nem láttál kódot. Azonban azok az emberek, akik egy weboldalért fizetni szeretnének, jellemzően azért nem saját maguk rakják azt össze egy ingyenes honlapkészítővel, mint a Wix vagy WordPress, mert minőségi munkát szeretnének, ami pénzt hoz és biztosan kielégít minden igényt. Ha például értékesíteni szeretnél egy szolgáltatást, és hirdetni szeretnél a weboldalra, akkor a hirdetési és kampánykezelési költség messze meghaladhatja a profi weboldal elkészítésének árát az évek alatt. Hirdetni és értékesíteni márpedig csak egy jó honlapra lehet. Ne a weboldal készítés árán spóroljunk tehát!

A Laravel alapú honlapok többe kerülnek?

Én úgy gondolom, hogy alapból nem kerülnek többe. Vannak egyedi bővítményeim is ahogy a legtöbb Laravel fejlesztőnek, ebből adódóan rengeteg megoldást ugyanúgy „le lehet emelni a polcról” mint ahogy ez igaz WordPress esetén is. Amennyiben egyedi funkciókra van szükség, az amúgy is sok manuális munkát fog igényelni.

A legtöbb tárhelyszolgáltató preferálja a Laravelt?

Alapvetően nagyon ritka, hogy egy weboldal valamilyen tárhelyen ne legyen képes elfutni. A kérdés természetesen az, hogy megfelelően képes-e erre. Gyors lesz és könnyedén használható a weboldal? Stabilitási problémák adódhatnak majd, vagy sem? Ezek fontos kérdések! De ez igaz gyakorlatilag minden CMS vagy keretrendszer esetén. A jó hír, hogy amennyiben egy webfejlesztőt bízol meg a feladattal, nem Neked kell emiatt aggódnod. Sőt, mivel a Laravel fejlesztők általában komolyabb szaktudással rendelkeznek, mint a WordPress honlapkészítők nagy része, ezért kisebb az esélye, hogy nem megfelelő hostingot fogsz kapni egy rendelés során.

Több nyelvű honlapra lenne szükségünk a későbbiekben. Ez mennyire könnyedén megoldható Laravel segítségével?

Sok esetben a fejlesztők horror árakat kérnek el azért, hogy a weboldal teljesen többnyelvűvé váljon. Nos, a Laravel esetén ebbe a hibába nem eshetünk bele. Természetesen plusz munka a honlapot több nyelvűre varázsolni, de egy 150 ezer forintos honlap két nyelvűsítése nem fog még ugyanennyibe kerülni.

Ilyen honlapokra jár garancia?

Miért ne járna? A jó honlapkészítők mindig vállalnak garanciát a munkájukra. Ahol ez nem merül fel, mint lehetőség vagy igény, ott problémák vannak a fejlesztő mentalitásával, vagy munkájával. Aki képes teljesen személyre szabott munkát kiadni a kezei közül, annak semmiképpen nem okoz gondot a munkájára garanciát vállalni, de ez gyakorlatilag az egész webfejlesztő szakmára igaz.

A Laravel bemutatása fejlesztői szemmel 

A cikk további részében fejlesztői szemmel szeretném bemutatni a Laravelt. Amennyiben szeretnél árajánlatot kérni Laravel alapú honlapra, kérj árajánlatot ingyenesen

Miért használjunk keretrendszereket?

Mikor elkezdtünk programozni, akkor talán kigondoltunk magunknak egy miniatűr applikációt: egy lista, amiben lehet elemeket módosítani, mindezt az adatbázishoz kapcsolódva. Mikor elkészítjük a harmadik-negyedik hasonló gyakorló projektünket, akkor eszünkbe juthat, hogy sokszor ugyanazokat kellett csinálnunk: létrehozni az adatbázis kapcsolatot, figyelni az adatok biztonságosan történő mentésére (pl.

módosítva: 2021-09-10

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés