A Laravel keretrendszer-miért a legjobb döntés fejlesztésre, weboldal készítésre, webáruház készítésre?

A Laravel keretrendszer-miért a legjobb döntés fejlesztésre, weboldal készítésre, webáruház készítésre?

Miért mondható el az, hogy egyre több cég teszi le a voksát a Laravel keretrendszer mellett? Miért szeretne manapság egyre több ember Laravel alapú weboldalakat, webshopokat?

Manapság sokféle keretrendszer létezik, valamint CMS. Rengeteg olyan rendszer van, amivel jól működő applikációkat, weboldalakat, webáruházakat lehet készíteni. Korábban fejlesztként dolgoztam cégeknél, és komolyabb ügyviteli rendszereket is raktunk össze Laravellel. Mikor online marketinggel és weboldal készítéssel kezdtem el foglalkozni, akkor rengeteg rendszert, és CMS-t próbáltam ki. 

Ezek után is ez a véleményem: a Laravel az egyik lehető legjobb döntés. Miért? A cikkben ezeket szeretném pontokba szedni. Először laikusok számára szeretném bemutatni, később pedig fejlesztői szemszögből is. Ha arra vagy kíváncsi, hogy mik az előnyei a Laravel alapú weboldalaknak, olvass tovább. Ha fejlesztőként szeretnéd megismerni, tekerj a cikk vége felé!  

Miért nagyon jó választás a Laravel?

Ez a kérdés egyaránt szól laikusokhoz és fejlesztőkhöz. A válasz az, hogy azért, mert nagyon könnyen használható, bővíthető, fejleszthető, és gyorsan lehet vele dolgozni. A mai weboldalak nagy részét WordPress alapú honlapok teszik ki. Engem rengeteg olyan munkával kerestek már meg, ahol a tulajdonos panaszkodott: a WordPress által nyújtott lehetőségek bizony korlátozottak voltak. 

Rengeteg biztonsági rés volt a weboldalon. Mivel nehezen lehet fejleszteni, ezért rengeteg pénz ment el arra, hogy a rendszert személyre szabják-a végén pedig sokszor nem is volt funkcionálisan megfelelő a weboldal. Találkoztam már olyan ügyféllel, aki több százezer forintot költött el WordPress fejlesztésekre, és végül a webáruház nem hozta az eredményeket. Ez egy rövid összefoglaló volt: azonban lássuk pontonként kifejtve az érveket!

Könnyű bővíthetőség

A Laravel keretrendszer „komolyságát” jelzi, hogy még komplex ügyviteli rendszereket is készítenek vele. Ennek számos oka van: például a teljes funkcionális személyre szabhatóság. Egy egyszerűbb honlap elkészítésekor, vagy egy szimpla webáruházra való beruházáskor ez talán nem tűnik lényegesnek, viszont amikor előjönnek a komplexebb igények, akkor igenis fontos szempont, hogy a pontos funkcionalitás teljesüljön

Hiszen, az üzleti igények is így valósulhatnak meg. A WordPress CMS például nagyon vonzó, hiszen egy alap weboldalt akár pár óra alatt össze lehet vele rakni. Viszont, az egyedi fejlesztéseket annak optimalizálatlan kódbázisa miatt nehéz vele megvalósítani-egy egyedi igény kivitelezési ára sokkal magasabb lehet.

Biztonság

A Laravel keretrendszer nagyon biztonságos. Ha nem így lenne, akkor komoly ügyviteli rendszereket nem készítenének vele. Felmerülhet bennünk a kérdés: mégis mit veszíthetünk, amennyiben egy kisebb bemutatkozó weboldal nem felel meg a kellő biztonsági elvárásoknak?

Találkoztam már olyan ügyféllel, akinek a weboldalát egy kampány közepén törték fel, aminek az eredményeként a megrendelések elmaradtak a weboldalról. Ennek az lett a szomorú következménye, hogy gyakorlatilag a teljes hirdetési költség veszteség lett. Ami még nagyobb probléma volt, hogy az a sok százezer forintnyi termék, amit árusítani szerettek volna, nem került megrendelésre.

A Laravellel készített weboldalak esetén ilyen probléma sokkal ritkábban fordul elő.

Barátságos dokumentáció

A Laravel nagyon barátságos dokumentációval rendelkezik. Ennek az a következménye, hogy a fejlesztők gyakorlatiag bármilyen kérdésre választ kaphatnak, ha probléma merül fel, vagy elakadnánk a fejlesztés során. Mivel a legtöbbet használt keretrendszer, ezért hihetetlenül gyorsan fejlesztik.

Mennyire bír el nagy forgalmat egy Laravel alapú weboldal?

A Laravel tökéletesen alkalmas arra, hogy nagy forgalmú honlapok motorját adja. Ennek az az oka, hogy optimalizált kódbázissal bír. A WordPress alapú weboldalak esetén sokszor figyelhető meg lassulás, amennyiben sok látogató van jelen egyszerre a honlapon. Amennyiben webáruházról lenne szó, akkor a WP alapú oldalak pár ezer termék felett már nagyon lassúak, az adatbázis optimalizálatlansága miatt.

Két nyelvű honlapot lehet Laravel alapon készíteni?

Természetesen igen, habár ezt az ismert CMS-ek mind elmondhatják magukról. A Laravel abban különleges, hogy nagyon egyszerű két nyelvű weboldalt létrehozni benne, messze könnyebb feladat, mint például WordPress segítségével. Ez a kezelőfelület többnyelvűsítésére is igaz, nem csupán a statikus, egyéb tartalmakra.

Mennyire felhasználóbarát?

A Laravel sokkal inkább felhasználóbarát véleményem szerint, mint a WordPress. Ennek az az oka, hogy könnyebben személyre lehet szabni a megfelelő funkciókat az admin felületen és a felhasználói oldalon is. A WordPress honlapoknál sokszor nem igaz, hiszen rengeteg minden ott van a kezelő előtt, amire nincs szüksége. Így a kezelőfelület átláthatósága is sokkal praktikusabb a végeredményt tekintve Laravel esetén.

A design könnyen alakítható?

Természetesen igen. Pontosan ugyanolyan egyszerűen lehet egy Laravelre épülő weboldal designját személyre szabni.

Miért mondható el, hogy a Laravel alapú weboldalak általában sikeresebbek, mint a WordPress alapúak?

A világ legnépszerűbb CMS-e, amivel weboldalakat készítenek, az a WordPress – Laravel alapú rendszerekkel ritkábban készítenek weboldalakat. Mégis mi az oka annak, hogy ennyivel népszerűbb? Az, hogy olyan emberek is tudnak weboldalt készíteni vele, akik egyáltalán nem értenek a kódolási technikákhoz, a fejlesztőkkel ellentétben. Hiszen, az egész weboldal egy vizuális felületen kattingatható össze. A valóság az, hogy rengeteg olyan ember van a piacon, akik úgy foglalkoznak honlapok készítésével, hogy pár hete, vagy hónapja elvégeztek egy WordPress tanfolyamot, vagy a szakmát csak mellékágként űzik. Ebből több dolog is következik:


1,

A weboldal készítő nem feltétlenül fog olyan munkát kiadni a kezei közül, ami funkcionálisan megfelelő. Gondold csak el: lehet, hogy egy olyan ember fogja elkészíteni a weboldaladat, akinek ez csak másodállás, hobbi, esetleg pár hete még annyit sem tudott a honlap készítésről, mint a megrendelő maga.


2,

Amennyiben funkcionálisan megfelelő a munka, akkor jó eséllyel nem fog megfelelni a keresőoptimalizálási és marketing elveknek. Fontos, hogy a weboldal eladjon. A marketing pedig egy komplex szakma, melyet sok éven át tanul az ember.


3,

A WordPress weboldalakat áruló szakemberek között is vannak profik, de az átlag színvonala egy ilyen honlapnak igenis alacsonyabb. Hiszen, aki például Laravelt vagy Joomlat használ, annak tisztában kell lennie a kódolási technikákkal és a fejlesztéssel. Tehát, egy olyan ember készíti el neked a munkát, akinek ez a hivatása.


Gyakran ismételt kérdések

Néhány olyan kérdést szerettünk volna a cikkben megemlíteni, amit azok az emberek szoktak feltenni, akik Laravel alapú weboldalt akarnak rendelni. A teljesség igénye nélkül néhány kérdés, amit érdemes elolvasni a válaszokkal együtt.

Laravel vagy WordPress?

Az egyik első kérdése az árajánlatot kérőknek: ez jobb, mint a WordPress? Nekem az a véleményem, hogy a világ nem ennyire fekete-fehér. Minden megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. Én jobban szeretek olyan rendszerekkel dolgozni, ahol könnyebb fejleszteni és bővíteni a régit. Ennek az az oka, hogy így kisebb az esélye, hogy falakba ütközünk a végén. Ettől függetlenül elismerem, hogy vannak kiváló WordPress szakemberek is a piacon.

A Laravel kódolási tudást igényel. Én nem tudok kódolni. Akkor nekem rossz opció a Laravel?

A válasz az, hogy egyáltalán nem. A weboldal elkészítése a fejlesztő feladata, nem pedig a felhasználóé, kezelőé. Laravellel nem fogsz tudni önállóan összerakni egy weboldalt, ha még nem láttál kódot. Azonban azok az emberek, akik egy weboldalért fizetni szeretnének, jellemzően azért nem saját maguk rakják azt össze egy ingyenes honlapkészítővel, mint a Wix vagy WordPress, mert minőségi munkát szeretnének, ami pénzt hoz és biztosan kielégít minden igényt. Ha például értékesíteni szeretnél egy szolgáltatást, és hirdetni szeretnél a weboldalra, akkor a hirdetési és kampánykezelési költség messze meghaladhatja a profi weboldal elkészítésének árát az évek alatt. Hirdetni és értékesíteni márpedig csak egy jó honlapra lehet. Ne a weboldal készítés árán spóroljunk tehát!

A Laravel alapú honlapok többe kerülnek?

Én úgy gondolom, hogy alapból nem kerülnek többe. Vannak egyedi bővítményeim is ahogy a legtöbb Laravel fejlesztőnek, ebből adódóan rengeteg megoldást ugyanúgy „le lehet emelni a polcról” mint ahogy ez igaz WordPress esetén is. Amennyiben egyedi funkciókra van szükség, az amúgy is sok manuális munkát fog igényelni.

A legtöbb tárhelyszolgáltató preferálja a Laravelt?

Alapvetően nagyon ritka, hogy egy weboldal valamilyen tárhelyen ne legyen képes elfutni. A kérdés természetesen az, hogy megfelelően képes-e erre. Gyors lesz és könnyedén használható a weboldal? Stabilitási problémák adódhatnak majd, vagy sem? Ezek fontos kérdések! De ez igaz gyakorlatilag minden CMS vagy keretrendszer esetén. A jó hír, hogy amennyiben egy webfejlesztőt bízol meg a feladattal, nem Neked kell emiatt aggódnod. Sőt, mivel a Laravel fejlesztők általában komolyabb szaktudással rendelkeznek, mint a WordPress honlapkészítők nagy része, ezért kisebb az esélye, hogy nem megfelelő hostingot fogsz kapni egy rendelés során.

Több nyelvű honlapra lenne szükségünk a későbbiekben. Ez mennyire könnyedén megoldható Laravel segítségével?

Sok esetben a fejlesztők horror árakat kérnek el azért, hogy a weboldal teljesen többnyelvűvé váljon. Nos, a Laravel esetén ebbe a hibába nem eshetünk bele. Természetesen plusz munka a honlapot több nyelvűre varázsolni, de egy 150 ezer forintos honlap két nyelvűsítése nem fog még ugyanennyibe kerülni.

Ilyen honlapokra jár garancia?

Miért ne járna? A jó honlapkészítők mindig vállalnak garanciát a munkájukra. Ahol ez nem merül fel, mint lehetőség vagy igény, ott problémák vannak a fejlesztő mentalitásával, vagy munkájával. Aki képes teljesen személyre szabott munkát kiadni a kezei közül, annak semmiképpen nem okoz gondot a munkájára garanciát vállalni, de ez gyakorlatilag az egész webfejlesztő szakmára igaz.

A Laravel bemutatása fejlesztői szemmel 

A cikk további részében fejlesztői szemmel szeretném bemutatni a Laravelt. Amennyiben szeretnél árajánlatot kérni Laravel alapú honlapra, kérj árajánlatot ingyenesen

Miért használjunk keretrendszereket?

Mikor elkezdtünk programozni, akkor talán kigondoltunk magunknak egy miniatűr applikációt: egy lista, amiben lehet elemeket módosítani, mindezt az adatbázishoz kapcsolódva. Mikor elkészítjük a harmadik-negyedik hasonló gyakorló projektünket, akkor eszünkbe juthat, hogy sokszor ugyanazokat kellett csinálnunk: létrehozni az adatbázis kapcsolatot, figyelni az adatok biztonságosan történő mentésére (pl. <script> tag-ek eltávolítása), és a többi. Ilyenkor pedig úgy érezhetjük:

  • Indokolatlanul sokat kellett dolgoznunk. Miért kellett az adatok kilistázásakor annyit kódolnunk, mikor pár szóban meg tudtuk fogalmazni az igényeinket? Egy tábla, és abból a név attribútum, a felhasználók nevei.
  • Sok a hibalehetőség. Például, sokszor előfordulhat, hogy az SQL lekérdezések szintaxisába hiba csúszik.
  • Nem biztos, hogy elég átlátható lett a munkánk. Sokkal jobban lehetne a kód különálló részeit strukturálni.
  • Mi van, ha elakadunk? Igaz, kaphatunk választ a kérdéseinkre, viszont ha rengeteg ember használná ugyanazt a rendszert, akkor sokkal könnyebb lenne egy specifikus kérdést tisztázni.
  • A biztonság is fontos. Ha mi kezdők vagyunk, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy ilyen téren egy jó applikációt tudunk készíteni, beleértve az Authentikációt, jelszavak tárolását, stb…

Egy mai, jó, modern keretrendszer ezeket mindig képes lehet biztosítani számunkra. Ez nem jelenti azt, hogy az ismertek mindenben jobbak, mint a saját készítésű keretrendszerek, viszont valamilyen keretrendszert mindenképp érdemes használnunk.

Miért a Laravel?

Összeszedtem néhány olyan tulajdonságot a Laravelről, ami miatt én úgy gondolom, hogy kifejezetten jó lehet vele dolgozni, és ami miatt én magam szeretem használni.

1.Könnyű használat, felhasználóbarát felépítés

Annak idején, mikor én elkezdtem programozóként dolgozni, még nem igen voltam tisztában azzal, hogy hogyan működik az objektumorientált programozás: mit jelentenek pontosan az osztályok, hogyan működik az öröklődés, mit jelent az, hogy "static", és hogy "self". Ennek ellenére, könnyedén el tudtam vele készíteni egy olyan applikációt, amit sima PHP-val sokkal nehezebb feladat lett volna: egy kisebb fórumot, ahol voltak jogosultsági szintek, lehetett kategóriákat, és postokat szerkeszteni, volt adminisztrátor, privát üzenetküldés.

Egy ilyen applikáció megírása egy teljesen kezdő számára, aki mondjuk még nincs annyira tisztában az objektumorientáltsággal, sokkal nehezebb lenne. Ha egy ilyen keretrendszert használunk, akkor sokkal nagyobb sikerélményünk lehet, már az elején is.

2. Jó Community

Én is próbálkoztam már más keretrendszerek használatával, és az a meglátásom, hogy sokszor igenis nehezebb volt megtalálni azt, amire szükségünk volt. Mivel nagyon népszerű (világviszonylatban, és Magyarországos is a legkeresettebb), valamint nagyon gyorsan fejlesztik, nagyon jó communityje, közössége van. Ha valamiben elakadunk, akkor szinte biztos, hogy vagy a Stack Overflowon, vagy a Laracastson megtaláljuk majd a technikai hibát, amibe ütközhetünk.

Ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhatnak elő nehézségek a fejlesztés során, viszont ezek inkább az applikáció komplexitásából adódnak, és nem pedig abból, hogy egy technikai kérdésre nem kapunk választ.

3. Barátságos dokumentáció

A Laravel nagyon jó dokumentációval rendelkezik. Ahhoz képest, hogy mennyire fejlett, kifejezetten szép strukturáltsággal írják le témakörökre bontva, hogy mit hogyan kell használni, kezdve fizetési integrációktól a validációig. Ez alapvetőnek tűnik egy hivatalos keretrendszer esetén, viszont szerintem sokkal jobban átlátható, mint sok másik hivatalos CMS/keretrendszer dokumentációja.

A Laravel hivatalos dokumentációja

4. Rendezettség

A Laravel MVC architektúrát használ. Ennek előnye, hogy a 3 fő egység, ami az applikációnkat képezi, a Model-View-Controller, jól szeparáltan külön van választva, ami egy struktúrát biztosít számunkra. Ha egyénileg kezdünk egy applikációt írni, keretrendszer nélkül-mint például az első mini projektjeink voltak-akkor az jó eséllyel sokkal rendezetlenebb lesz a végeredmény.

5. Fejlett architektúra

A Laravel a leggyorsabban fejlődő, és fejlesztett PHP oldali keretrendszer. Rengeteg előre elkészített, beépített featureval rendelkezik, ilyenek például az E-mail küldés, az Eloquent ORM, amivel nagyon könnyen lehet adatbázist kezelni, a biztonság, a beépített Artisan parancsok, a Security, Migrációk, API kezelés, Unit Testing, és a rengeteg Library és Package, ami használható alatta. Ezen felül van lehetőség többnyelvű weboldalak készítésére.

Ezek többnyire megtalálhatóak más PHP oldali keretrendszerekben is, viszont a Laravel mindegyikben nagyon magas színvonalat tud felmutatni. Például CodeIgniterben is vannak előre elkészített függvények, amik segítségével az adatbázisunkból kérhetünk le valamint, viszont összehasonlíthatatlanul kevesebb lehetőség van, mint Laravel esetén.

Mindez nem jelenti azt, hogy a Laravel lenne a legfejlettebb az összes keretrendszer közül, a Symfony megelőzi ilyen téren. Ennek ellenére nagyon komoly ügyviteli rendszereket is fejlesztenek benne, vagy Laravel alapú rendszerekben, és a tulajdonságainak együttessége összeségében véve a legnépszerűbbé teszi vetélytársai között.

6. Erős Security

A Laravel a legbiztonságosabb keretrendszerek közé tartozik. Néhány pillanat alatt felkonfigurálható benne az egész Authentikációs rendszer, ami sok tesztelésen esett át a készítők részéről. Hasonló módon, a Password Hasing (Sha-256), CSRF protecion is kiválóan meg van benne oldva, valamint alapból biztosított az XSS támadás elleni védelem is.

Ezen felül, többféle mód is létezik arra, hogy a jogosultságkezelést megoldjuk, úgynevezett Policyk és Gatek segítségével. Ezek kifejezetten könnyen használhatók, és a Laravel alapvető részei.

Mindemellett, kifejezetten jó jogosultságkezelő packagek is lélteznek hozzá, ilyen például a Spatie által készített konstrukció. Ennek már több mint 5 millió letöltése van, tehát vélhetően eléggé biztonságos.

7. Blade Template System

A Laravel alapból Blade Template Systemet használ. Én nagyon szeretem használni, nagyon átláthatóan lehet vele dolgozni, PHP nyitó-és záró tagekre sincs szükség, ami szintén javítja a strukturáltságot.

Ez a Template System ad lehetőséget például arra, hogy előre definiált Layoutokat hozzunk létre: így elegendő egyetlen fileban definiálni az oldalsávot, headert és footert, amit minden oldalon látni szeretnénk. Az egyedi igényeket ilyen téren jobban kielégítheti, mint a sima PHP incude függvény, ugyanis könnyebben tagolható, ez kihasználható például, ha a meta elemeket az adott oldalra szabva szeretnénk megadni, ami segíti a keresőoptimalizálást.

Ezen felül, lehet egyénileg definiált komponenseket is létrehozni, amiknek lehet változókat adni. Ez kifejezetten hasznos például CRUD-ok elkészítésekor, az egyes inputokat kvázi előre lehet definiálni, amiknek változókat adhatunk egyénileg. Így sokkal könnyebben lehet vele átlátható fájlstruktúrákat használni. A kép egy ilyen admin panelből vett kódrészetet mutat, véleményem szerint sokkal átláthatóbb, mint a tisztán HTML kód.

8. Packagek

A Laravel, népszerűségéből adódóan nagyon sok hivatalos Packageval rendelkezik, amit lehet használni. Ilyen például Spatie Permission Packageja, a Barry-féle Debugbar, az Astrotomic, ami többnyelvű weboldalak kialakításához használható remekül, a Socialite, ami a közösségi médián keresztüli bejelentkezést teszi lehetővé, (Facebook, Twitter, Google, stb…). A Voyager pedig kifejezetten jó lehetőséget nyújt számunkra, ha admin felületet szeretnénk készíteni.

Habár ezekhez hasonlót lehet sima PHP-val is készíteni, sokkal időigényesebb feladat lesz.

9. Tesztelés

A Laravel nagyon jó lehetőséget nyújt arra alapból, hogy funkcionális, és Unit Testinget végezzünk. Nagyobb, komplexebb rendszerek esetén szinte kötelező teszteket írni, ugyanis csak így győződhetünk meg róla, hogy egy komplexebb rendszert refaktorálva minden működni fog.

A tesztelés nagyon fontos az applikációnk számára.

10. Sok mindennek az alapja

Sok helyen nem kifejezetten Laravelt használnak, viszont sok olyan architektúrában fejlesztenek manapság, ami erre épül. Egyszer voltam egy állásinterjún, ahol egyedi fejlesztésű keretrendszereket használtak, viszont rengeteg elemet, feature-t átvettek a Laravelből. Valamint más, ismert és bevált CMS-ek alapját képezi, mint például az Asgard, Lavelite, és az OCTOBER CMS. Az OCTOBERT én például kifejezetten szeretem, írtam is róla egy másik bejegyzésemben. Ezen felül, kifejezetten jó kombinációt alkot Vue.js keretrendszerrel használva, az adatstruktúrából adódóan, amiket a Laravel létrehoz 1-1 adatbázis lekérésnél.

Összefoglaló

Véleményem szerint egy nagyon jó keretrendszer, én szeretem használni. Vannak, akik vitatják, hogy érdemes-e ismert keretrendszereket használni, én szeretek, és mivel ez a legkeresettebb jelenleg, ezért ennek megtanulásával nem járhatunk rosszul.


módosítva: 2021-04-11

Szeretnél árajánlatot kérni?

Nagy tapasztalattal rendelkezem weboldal készítés, webáruház készítés, keresőoptimalizálás és online marketing terén. Sok olyan munkám volt már, ami sikeres lett, és pénzt hozott az ügyfeleimnek.

Ajánlatkérés