Edukáció

Hogyan kerülhetjük el a Coder Monkey szintet programozóként?

Hogyan kerülhetjük el a Coder Monkey szintet programozóként?

Sok ember szeret manapság programozni, és sokan élnek meg programozásból, webfejlesztésből sikeresen. Vannak emberek, akik nem értenek egyet azzal, hogy mások fejlesztőnek nevezik saját magukat, ugyanis szerintük sok ember nem képes alapvető elveket betartani a munkák során: átláthatatlan kódot hoz létre, nem ad a technikai igényességre, és így tovább.

Annak érdekében, hogy mi magunk ne essünk bele a Coder Monkey hibájába, érdemes lehet tisztában lennünk azzal, hogy pontosan mit is jelent ez a fogalom, és hogy hogyan kerüljük el.

Mi az a Coder Monkey?

A Coder Monkey-magyarul kódoló majom-egy olyan ember, aki tulajdonképpen programozással foglalkozik, viszont nincs komolyabb elméleti háttértudása arról, hogy hogyan működik a programozás, vagy miből áll egy programozói munkakör. A legalacsonyabb programozói munkát végzi: nem hoz architekrurális döntéseket, nem gondolkodik előre, csak kódol. A munkájához nem kell semmiféle kreativitás. 

Jellemzően gyenge általános programozói tudással rendelkezik. Nem tudja például, hogy mi az a típusváltozó, és nincsenek megfelelő matematikai ismeretei, ami a programozást illeti.

Egy jó fejlesztő nagyon könnyen képes új techológiákat elsajátítani, míg egy Coder Monkey nem feltétlenül-a hiányos technikai tudása miatt.

Ettől, még önmagában véve lehet valaki egy sikeres webshop-készítő: viszont egy Coder Monkey nem képes például átlátható kódot létrehozni, és azzal dolgozni. Alapvetően nem törekszik arra, hogy az megfeleljen a konvencionalitásnak. Ez azért lehet nagy hiba, mert e nélkül például nem lesz valaki képes csapatban dolgozni.

Hogyan kerülhetjük el a Coder Monkey szintet?

Manapság ahhoz, hogy valaki sikeres fejlesztő legyen, alapvető, hogy képes legyen áttekinthető, és igényes munkát kiadni a kezei közül. Ebben lehet nagy segítségünkre az úgynevezett Clean Code által lefektetett standardizáció: ez egy nagyon jó keretet nyújt arra, hogy mindenki egységes módon kódoljon-kódot létrehozni ugyanis lehet sokféle képpen, de annak érdekében, hogy az egész kódbázis úgy nézzen ki, mintha többé-kevésbé egyetlen ember hozta volna létre, ez szükséges lehet. 

Ezen felül ahhoz, hogy többet tudjunk, mint egy jellemző Coder, aki csak „megcsinálja a kiadott feladatokat”, érdemes lehet kicsit mélyebben a programnyelvek bugyraiba ásnunk. Ez kimerülhet például abban, hogy picit beleássuk magunkat az algoritmusok, és adatszerkezetek témakörbe.

Még ha nem is ez a szakterületünk, mondjuk webbel foglalkozunk, akkor is érdemes lehet valamilyen alacsony szintű programnyelvet elsajátítanunk, például a C nyelvet. Noha jó eséllyel nem fogjuk használni, azonban ahhoz alaposabban hozzá fog segíteni minket, hogy megérthessük, hogyan működik a programozás.

Lehetséges, hogy olyan munkahelyünk van, ami nem biztosít számunkra fejlődési lehetőséget: ugyanazokat a technológiákat kell használnunk hónapok óta, és nem elvárás a megfelelő fejlődési szint. Ez esetben érdemes lehet egy másik helyet keresni magunknak, amennyiben nem kapunk komolyabb feladatokat. 

Járunk rendszeresen szakmai továbbképzésekre, és meetingekre. Ezzel fogjuk tudni naprakészen tartani a tudásunkat.

Hol fordulnak elő jellemzően Coder Monkeyk?

Coder Monkey programozók leginkább webfejlesztők között fordulnak elő, azon belül is PHP témakörben. Olyan fejlesztők között, akik mondjuk ipari szoftverfejlesztéssel foglalkoznak, azért ritkább ez, mert ők jellemzően C, C++ nyelvekkel dolgoznak, ami eleve komolyabb technikai tudást követel meg. A Java fejlesztők körében is ritka, ugyanis kifejezetten bonyolult, és specifikus projekteket készítenek Javaban, illetve monolitikus platformokat. 

Könnyedén Coder Monkeyvé válhatunk, ha például teljesen egyéni vállalkozóként dolgozunk, és nem csapatban. Ennek érdekében fontos, hogy folyamatosan karban tartsuk, és ellenőrizzük a szakmai tudásunkat, és próbáljunk meg másoktól segítséget kérni ilyen téren.

módosítva: 2020-05-23